Naar een museum met kinderen

Museum bezoeken met kinderen saai? Integendeel! Er zijn talloze musea in de buurt die niet alleen leerzaam, maar ook heel erg leuk voor kinderen zijn. Kies voor een museum met veel interactie, dan zit je altijd goed.

Top 10 beste musea

 1. HomeComputerMuseum
 2. Louwman Museum
 3. Oorlogsmuseum Medemblik
 4. Zuiderzeemuseum
 5. IJzertijdboerderij Dongen
 6. Betuws Oorlogsmuseum
 7. Het oude brandspuithuis
 8. Het Kindermuseum
 9. Rariteitenkabinet het Krekelhof
 10. ARTIS-Micropia

Museum voor kinderen

Als je kinderen hebt, is dat een hele goede reden om eens wat vaker een museum te bezoeken. Kinderen zijn ontzettend leergierig en worden in musea zelden teleurgesteld. Bovendien is het voor jezelf ook erg vermakelijk. En zo leer je nog eens wat! Of je nu een klein lokaal museum, een groot regionaal of een interactief landelijk museum wilt bezoeken: er is altijd wel een museum bij jou in de buurt te vinden. Het leukste is het natuurlijk om een museum voor kinderen te bezoeken.

Waarom zou je een museum bezoeken met je kinderen?

We hoeven natuurlijk niet uit te leggen dat je kind een grote leerbehoefte heeft. Die kleintjes staan te popelen om de wereld te ontdekken en jij als ouder mag ze daarbij helpen! Musea zijn er al voor hele kleine kinderen en ook voor de basisschoolleerlingen en de pubers zijn ze natuurlijk ontzettend interessant.

In een museum leert je kind op een totaal andere manier dan op school, zeker in een interactief museum. En over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals geschiedenis, kunst, wetenschap, cultuur en technologie.

De meeste museums voor kinderen zijn tegenwoordig erg gericht op interactie en activiteit. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je alleen maar bordjes staat te lezen (al moet je vooraf wel even goed op de website van de betreffende musea kijken of de beleving wel aansluit bij jouw kind).

Wil je nog meer redenen om met je kinderen naar een museum te gaan? Er zijn redenen genoeg. We sommen ze hieronder voor je op.

Museumbezoek verbreedt horizon van je kind

Wist je dat kinderen die regelmatig een museum bezoeken, een veel bredere kijk op de wereld ontwikkelen? Musea en tentoonstellingen leren jouw kinderen nieuwe ideeën, concepten en perspectieven die ze in het dagelijks leven niet zo snel meekrijgen. En nee, ook jij als ouder bent niet altijd in staat om ze dit allemaal te leren. Daarom is een museumbezoek met je kinderen zo’n goed idee!

Nieuwsgierigheid prikkelen en vragen stellen

Daar komt nog eens bij dat je de nieuwsgierigheid van je kind enorm kunt prikkelen. Let maar op dat je kind de dag erna ineens met allemaal vragen voor je neus staat (meestal net voordat ze moeten gaan slapen, uiteraard). De informatie die ze opdoen in een museum gaat zeker rond in dat kleine hoofdje en ze zullen er nog lang over nadenken.

Kunst, cultuur en creativiteit leren waarderen

In deze wereld waarin tienerkinderen vooral nog bezig lijken te zijn met hun smartphone, is het extra belangrijk je kind op vroege leeftijd kennis te laten maken met kunst, creativiteit en cultuur. Kinderen die hier op jonge leeftijd mee in aanraking komen, zullen hier op latere leeftijd ook meer waardering voor ontwikkelen. Een bezoek aan een museum voor kinderen is een goede start.

Leren andere culturen te begrijpen

Het ligt er natuurlijk een beetje aan naar welk museum je gaat, maar musea kunnen echt bijdragen aan het begrip van diverse culturen en tradities. Dat lijkt ons in deze multiculturele samenleving erg belangrijk voor onze kinderen.

Het is goed voor jullie onderlinge band

Misschien wil je wel graag meer tijd met je kind doorbrengen. Maar, het komt er niet altijd van. Dan is een museumbezoek echt een goede optie. Je brengt samen een paar leuke uurtjes door en je deelt een gezamenlijke interesse.

Heb je meerdere kinderen? Dan is het ook erg leuk om een keer met één kind apart naar een museum te gaan. Zo heb je mooie een-op-een tijd met elkaar en deel je een unieke ervaring.

Wat is het leukste kindermuseum?

Wat het leukste kindermuseum is, is natuurlijk voor iedereen anders. Er zijn veel musea die zich specifiek richten op kinderen. Leuke bijkomstigheid is vaak dat het voor jou als volwassene ook erg interessant en leerzaam is. Vrijwel alle grotere musea zijn tegenwoordig voorzien van interactieve elementen die het boeiend en speels maken voor kinderen en de jeugd.

Bij het kiezen van een museum voor kinderen is het wel verstandig om rekening te houden met wat jouw kind leuk vindt. Welke interesses heeft je kleintje al van nature? Speelt je zoon al jaren graag met treinen, dan is het spoorwegmuseum een geweldige optie. Of misschien is de welbekende tegenhanger met vliegtuigen een mooie optie: het Aviodrome.

Heb je een dochter die verzot is op verhaaltjes en mooie tekeningen, dan is het Nijntje museum een geweldige keuze. Andere bekende kindermusea zijn bijvoorbeeld Corpus, Nemo Science Museum, Storyworld en Archeon.

Zo is er altijd wel een museum te vinden dat aansluit bij de behoefte van je kind. In veel grote musea wordt er vaak een kindertentoonstelling rond een bepaald thema georganiseerd. En veruit de meeste musea voor kinderen zijn echt gericht op interactie.

De beste leeftijd voor museumbezoek met kinderen

De meeste musea houden rekening met het bezoek van kinderen van alle leeftijden. Maar, toch zul je merken dat de meeste kinderen vanaf een jaar of 6 musea pas echt leuk gaan vinden. Dan begrijpen ze meer van de tentoonstellingen en kunnen ze bijvoorbeeld ook de audiotour voor kinderen goed volgen.

Als jouw kinderen jonger zijn dan 6 doe je er goed aan om een museum uit te zoeken dat echt gericht is op kinderen van deze leeftijd. Bekende voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld:

 • Spoorwegmuseum Utrecht
 • Nijntje Museum Utrecht
 • Kinderboekenmuseum Den Haag

Neem je je kleintje toch mee naar een museum voor iets grotere kinderen? Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Soms begrijpen de kinderen helemaal niets van het museum, maar hebben ze toch de tijd van hun leven. Dan spelen ze en kijken ze hun ogen uit met alle beelden, schilderijen en tentoonstellingen. Dat is ook goed: het hoeft niet altijd educatief verantwoord te zijn.

Ga ook eens voor een ander museum

Heb je alle grote en bekende musea al bezocht? Ga dan ook eens voor een kleiner museum. Je kunt echt verrast worden door leuke, minder bekende musea en de kids vinden het er vaak geweldig.

Dus, waag eens een gok en kies een minder bekend museum uit ons overzicht met kindermusea!

Met kinderen naar kunst kijken

Kinderen vinden kunst vaak fantastisch. Het prikkelt de fantasie en het verbeeldingsvermogen van je kind. Te abstracte kunst kan weleens wat ingewikkeld zijn voor kinderen.

Kijk vooral of een museum met kunst ook een speciale tentoonstelling voor kinderen heeft, of een speciaal kinderprogramma. Zo heeft het Van Gogh Museum veel aandacht voor kinderen en vinden de kids het werk van Vincent van Gogh vaak mooi, omdat het herkenbaar is.

Speciale tips voor museumbezoek met kinderen

Een museumbezoek met kinderen kan soms een uitdaging zijn. Meestal is het leuk, soms valt het wat tegen. Dat kan ook aan de bui van je kinderen liggen, natuurlijk. Met onderstaande tips zorg je dat je in elk geval goed voorbereid bent voor een geslaagde dag.

Neem wat te eten en te drinken mee

De toegangskaarten voor een museum kunnen soms best prijzig zijn. Als je dan ook in het museum nog wat moet eten en drinken (omdat kinderen nu eenmaal altijd iets willen eten en drinken) kunnen de kosten best oplopen.

Neem daarom je eigen eten en drinken mee. Pakjes limonade en krentenbollen zijn zo gekocht en besparen je een hongerklop op locatie. Check van tevoren wel of je in het museum mag eten en drinken. Mag dat niet? Geef ze dan net voor je naar binnen gaat nog wat.

Plan het voor of na het middagslaapje

Doet jouw kindje nog een dutje overdag? Plan je museumbezoek er dan voor of na. Klinkt logisch, maar het zou zonde zijn als je je kind halverwege het Nijntje museum slapend in de buggy aantreft.

Zorg dat alle broertjes en zusjes het leuk vinden

Als je meerdere kinderen hebt met verschillende leeftijden, kan het een uitdaging zijn een museum te vinden dat ze allemaal leuk vinden. Dat lukt niet altijd. Wel kan het helpen als er bijvoorbeeld een speeltuin bij of in het museum aanwezig is: dan kunnen de kleinere kids daar spelen terwijl de oudere kinderen het museum bezoeken.

Dit vraagt wellicht wat flexibiliteit. Jij en je partner moeten bijvoorbeeld splitsen: de ene blijft in de speeltuin en de andere gaat het museum in.

Bereid je kinderen voor op het bezoek

Het kan erg helpen om je kinderen voor te bereiden op wat jullie gaan doen. Vertel ze alvast over het thema van het museum en wat ze kunnen verwachten. Vaak vinden ze dit prachtig en draagt het bij aan heerlijke voorpret.

Neem een museumjaarkaart

Wil je regelmatig een museum met je kinderen bezoeken? Neem dan een museumjaarkaart. De kosten hiervan heb je er na een bezoek of drie wel uit. Dit kan je erg veel geld besparen!

Neem regelmatig pauze

Kinderen hebben meestal een wat kortere aandachtsboog. Zorg daarom dat ze voldoende pauzes krijgen tijdens het museumbezoek. Neem de tijd om tussendoor even te zitten, wat te eten en te drinken, te plassen en om gewoon even lekker niks te doen. Of om in de speeltuin te spelen, natuurlijk.

Houd rekening met mislukkingen

Als je regelmatig een museum bezoekt, kan het niet altijd 100% raak zijn. Soms valt een museum een beetje tegen of heeft je kind écht zijn dag niet. Dan is het jammer, maar kun je beter gewoon naar huis gaan (of wat anders gaan doen).

Maak het extra leuk

Veel musea bieden speurtochten, puzzeltochten of andere leuke activiteiten aan speciaal voor kinderen. Zorg dat je hier gebruik van maakt en vraag ernaar bij de kassa of informatiebalie van het museum.

Neem een buggy mee

Hier denk je waarschijnlijk zelf ook wel aan. Maar, als je wat kleinere kinderen hebt is het laatste wat je wilt dat je ze zelf door het museum heen moet dragen.

Kies je museum voor kinderen en ga op pad!

Met onze tips voor een museumbezoek met kinderen kun je een keuze maken. Welk museum gaan jullie bezoeken?