Wat is er leuk om te doen met kinderen van 0-4 jaar?

Er zijn tal van uitjes te bedenken voor kinderen van 0 tot 4 jaar. We geven je hier inspiratie, tips en voorbeelden van leuke uitstapjes met je kinderen!

Speeltuin / pretparktips

Theater met kindervoorstellingen

 • DeLaMar Theater – Amsterdam
 • Luxor Theater – Rotterdam
 • Theater aan het Vrijthof – Maastricht

Op stap met je peuter: het leukste wat er is!

Die eerste vier jaar, voordat je kindje naar school gaat, zijn de leukste jaren die er zijn. Jullie kunnen volop genieten van elkaar en de tijd die je met elkaar doorbrengt. Hoe ouder je kindje wordt, hoe minder tijd jullie voor elkaar hebben en hoe meer je kind zo zijn eigen voorkeuren en ideeën zal gaan ontwikkelen. Maak er dus wat moois van en creëer samen herinneringen waar jij en je kind de rest van jullie levens met veel plezier op terugkijken.

Activiteiten goed voor ontwikkeling van het kind en jullie onderlinge band

Leuke dingen doen met je peuter is natuurlijk niet alleen maar gezellig en (in de meeste gevallen) ontspannend. Het versterkt ook jullie onderlinge band. Het helpt bij het opbouwen van een veilige hechting en vertrouwensrelatie.

Bovendien helpt het je kind zich op allerlei manieren te ontwikkelen. Denk maar eens aan deze voorbeelden:

 • Leuke en educatieve activiteiten helpen je kind zich fysiek en cognitief te ontwikkelen, omdat ze nieuwe vaardigheden aanleren.
 • Activiteiten zijn over het algemeen goed voor de taalontwikkeling van je kind. Nieuwe zinnen en woordjes zijn zo geleerd!
 • Dingen doen met andere kinderen dragen bij aan betere sociale vaardigheden. Denk maar aan delen, samenwerken en je inleven in een ander.

Zo zie je maar dat het gewoon goed is om met je dreumes of peuter leuke dingen te gaan ondernemen.

Doe iets wat bij de ontwikkeling van je kind past

Kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar ontwikkelen zich snel. Ieder kind doet dat op zijn eigen wijze en in zijn eigen tempo. Een baby leert eerst zijn hoofdje op te tillen, daarna om te rollen en vervolgens rechtop te zitten en te gaan kruipen. Een dreumes leert om te lopen en gaat de wereld om zich heen echt ontdekken. Heb je een peuter, dan is je kind waarschijnlijk erg druk met grenzen verkennen, het leren van taal en het ontdekken van zijn of haar eigen wil. Wat alle kinderen van deze leeftijd gemeen hebben, is dat ze in elk geval heel graag spelen!

Het is dus van belang dat je een activiteit kiest die goed bij je dreumes of peuter past. Is je kind heel energiek en heeft hij of zij behoefte aan veel contact met andere kinderen? Doe dan iets waarbij deze energie benut kan worden, zoals het bezoeken van een indoor speeltuin. Is je kindje wat meer ingetogen en rustiger? Dan is het misschien een beter idee om een park te bezoeken en rustig te spelen in de natuur.

Houd ook rekening met de slaapbehoefte van je kind. Veel kinderen doen tot hun 2e, 3e of 4e nog een middagslaapje. En meestal worden ze er niet vrolijker van als dat slaapje wordt overgeslagen.

Wat zijn leuke activiteiten met kinderen van 0-4 jaar?

Wat zijn leuke dingen om te doen met een kind van 0 tot 4 jaar? Er zijn talloze leuke dingen die je kunt doen! Veel hangt natuurlijk af van je eigen voorkeur. Hoe groot is je budget? Houd je van drukte of juist helemaal niet? Ga je in de zomer iets doen of in de winter? Wil je iets binnen doen of juist buiten? Ga je alleen met je kind of gaan er nog broers en zussen mee? Of wil gewoon lekker iets in huis doen? Het kan allemaal! Laat je inspireren door onze tips hieronder.

Leuke dingen doen met een baby

In de leeftijdscategorie 0 tot 4 jaar nemen baby’s een bijzondere plaats in. Een baby van 4 weken oud is natuurlijk een heel ander kind dan een baby van 10 maanden. Vanaf dat een baby een maand of 3 oud is, kun je bepaalde activiteiten met haar of hem gaan ondernemen. Er zijn genoeg leuke dingen om te doen met een baby.

Babymassage

Een babymassage kun je zelf doen. Het is wel verstandig om je eerst door een expert te laten instrueren over wat je precies moet doen en waarom dat goed is voor jou en je baby. Zo leer je specifieke massagetechnieken. Met een massage versterk je de band tussen jou en je kind en het kan ook helpen om een huilende baby te troosten. Een babymassage is rustgevend voor jou en je baby!

Zwemmen

Als je baby een maand of 3 oud is, kun je verantwoord met je kindje naar het zwembad. Doe de baby in een veilige zwemband, zoals een babyfloat, en kijk hoe je kindje geniet van het warme water en de deining. Kies een rustig moment uit, zodat je baby niet te veel last heeft van drukke kinderen en zorg natuurlijk dat je constant bij je kleintje blijft.

Naar het strand

Een dagje strand is een heerlijk uitje voor zowel ouders als voor baby’s. Een baby vindt het fijn om lekker in het zand te kruipen en (onder bescherming van papa en mama) in de branding te spetteren. Tussendoor kunnen jullie lekker lunchen of wat drinken in een strandtent. Zorg wel voor bescherming tegen de zon en verlies je baby geen moment uit het oog op het strand.

Fietsen

Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn: ook een fietstochtje maken met je baby is hartstikke leuk. Je kindje mag in een kinderzitje vanaf het moment dat deze zijn of haar hoofdje goed zelfstandig overeind kan houden. Dat is meestal vanaf een maand of 9. Is het mooi weer? Pak wat lekkers in, vergeet de fles van je kindje niet en stap op de fiets voor een heerlijk rondje in de natuur.

fietsen

Leuke dingen doen met dreumesen en peuters

Een kind is een dreumes van 1 tot ongeveer 2,5 jaar oud. Daarna is je kind tot zijn of haar 4e levensjaar een peuter. Nu wordt het echt genieten om samen op pad te gaan. Je kind is de wereld aan het ontdekken en daar mag jij hem of haar bij helpen. Hieronder onze tips voor geslaagde activiteiten met kinderen van circa 1 tot 4 jaar.

Thuisactiviteiten

Met peuters hoef je de deur helemaal niet uit om een leuke dag te hebben. Je kunt je prima thuis vermaken en er iets bijzonders van maken. Zet een bakje chips op tafel, schenk limonade in, pak de knutselspullen of voorleesboekjes erbij en vermaak je met deze tips:

 • Zoek op Pinterest naar leuke knutselprojecten en maak de leukste creaties met lijm, papier, wc-rolletjes en stiften.
 • Zet spelletjes klaar voor een gezellige spelletjesmiddag: denk ook aan puzzels of een grote bak met duplo.
 • Creëer een lekker hoekje in huis waar je je kinderen kunt voorlezen of verzin samen een te gek verhaal!
 • Kleine kinderen vinden het heerlijk om koekjes te bakken en vooral om ze te versieren. Vergeet ze niet daarna lekker op te eten!
 • Organiseer een filmmiddag. Zet je favoriete streamingdienst aan, serveer wat lekkers en kruip samen een paar uurtjes onder een dekentje op de bank terwijl jullie genieten van Paw Patrol, de Teletubbies of een Disneyfilm.

Naar buiten

Voor kleine kinderen is er weinig leuker dan lekker buiten spelen. Neem je dreumes of peuter bij de hand en ga er lekker op uit! Je kunt natuurlijk heerlijk de natuur in gaan, maar ook een bezoek aan de speeltuin is voor kinderen van 1 tot 4 jaar altijd een geweldig avontuur. Wat is er nu fijner dan lekker glijden, klauteren en in de zandbak spelen? Denk dus eens aan de volgende buitenactiviteiten met kleine kinderen.

 • Bezoek een park in de buurt: neem buitenspeelgoed mee en een picknickkleed voor een heerlijke middag in de zon.
 • Ga lekker naar het bos: regenlaarzen aan en kijken naar alle bomen en struiken. Ook erg leuk in de herfst.
 • Ga naar de speeltuin: in elke woonwijk vind je wel een speeltuintje waar je kleintjes uren kunnen spelen.

Naar de kinderboerderij

Overal in Nederland vind je diverse soorten kinderboerderijen: stadsboerderijen, zorgboerderijen en bijvoorbeeld kinderboerderijen met een grote speeltuin erbij. Op een kinderboerderij kunnen je kinderen dieren bekijken, dieren aaien en soms zelfs met ze knuffelen. Zorg dat je kleding aantrekt die vies mag worden, neem wat lekkers te eten en te drinken mee en ga naar de kinderboerderij bij jou in de buurt.

kinderboerderij

Enkele bekende kinderboerderijen zijn:

 • Kinderparadijs Malkenschoten Binky in Apeldoorn
 • Avonturenboerderij Molenwaard in Groot-Ammers
 • De Naturij in Drachten

Bezoek een museum

Kleine kinderen zijn ontzettend leergierig. Een museumbezoek is dus een goed idee – voor jezelf is het meestal ook erg vermakelijk. Er zijn veel musea in Nederland die zich specifiek op kleine kinderen richten.

Voor kinderen vanaf een jaar of 2 zijn bijvoorbeeld het Nijntje Museum in Utrecht en het Kinderboekenmuseum in Den Haag erg leuk om te bezoeken. Heb je een kindje dat graag met treinen speelt, overweeg dan naar het Spoorwegmuseum te gaan. Of misschien is het voor jouw kindje vooral leuk om naar vliegtuigen te kijken: ga dan naar het Aviodrome.

nijntje museum

Ga naar de bibliotheek

Kom je weleens in de plaatselijke bibliotheek? Dit is meestal een plek waar kinderen zich uren kunnen vermaken. Hier vind je vaak talloze mooie prentenboeken en een heerlijk hoekje waar je kinderen zich met deze boekjes kunnen vermaken. En dat niet alleen: in de bibliotheek worden regelmatig voorleesmiddagen, theatervoorstellingen en knutselmiddagen georganiseerd. Je kunt voor jezelf ook een mooi boek uitkiezen!

Ga naar de dierentuin

Een van de populairste uitjes voor kleine kinderen is een bezoek aan de dierentuin. En dat is niet voor niets: het staat garant voor een dag plezier voor jong en oud. Kinderen van 0 tot 4 jaar vermaken zich opperbest in de dierentuin. Er is zoveel te zien en te leren. En bovendien kun je er altijd uren spelen!

Dreumesen en peuters kijken graag naar grote, kleurrijke en bewegende dieren. Ze houden van een zachte vacht en gekke geluiden. De meeste peuters houden van dieren die ze kunnen herkennen uit boeken, tekenfilms of liedjes. Ze zijn dol op dieren met een vriendelijke uitstraling, zoals olifanten en dolfijnen.

Gooi je tas vol met snacks, pakjes drinken, luiers en een schone broek en ga naar een dierentuin bij jou in de buurt. Bekende en leuke dierentuinen zijn bijvoorbeeld:

 • Diergaarde Blijdorp – Rotterdam
 • Burgers’ Zoo – Arnhem
 • Ouwehands Dierenpark – Rhenen
 • Apenheul – Apeldoorn
 • Artis – Amsterdam
 • Safaripark Beekse Bergen
 • WILDLANDS Adventure Zoo – Emmen
 • Diergaarde Blijdorp – Rotterdam

De meeste van deze grote dierentuinen hebben ook uitgebreide speelzones waar je kleintjes zich met gemak een paar uur bezig houden.

dierentuin

Ga naar kindvriendelijk attractiepark

Wil je er echt een of meerdere dagen op uit, ga dan naar een kindvriendelijk attractiepark. Voor kinderen vanaf een jaar of 2 zijn er genoeg leuke attractieparken te vinden. Bekijk van tevoren goed of het pretpark geschikt is voor kleine kinderen. Let daarbij ook op de minimale lengte van de attracties: het zou erg jammer zijn als je kindje bijna nergens in mag.

Is je kind jonger dan 3 jaar, dan zijn veel attractieparken helaas niet zo geschikt. Er zijn vaak wel enkele zones waar je kleintje kan rondkruipen en spelen, maar je houdt het waarschijnlijk niet de hele dag vol en de meeste attracties zullen voor je kind ontoegankelijk zijn.

Is je kind tussen de 3 en 4 jaar, dan kun je al bij meer pretparken terecht. Veel pretparken hebben speciale attracties die geschikt zijn voor jonge kinderen, inclusief zachte ritjes, speeltuinen en kindershows. Denk dan aan de volgende bekende attractieparken:

 • Plopsaland Indoor – Hasselt
 • KidZcity – Utrecht
 • De Efteling – Kaatsheuvel
 • Julianatoren – Apeldoorn
 • Slagharen – Slagharen

Ga naar een kindvriendelijk vakantiepark

Op vakantie met een klein kind is heerlijk. Lekker ontspannen en genieten van de rust en van elkaar. Op vakantie heb je de hele dag de tijd voor elkaar en kun je prachtige herinneringen maken samen.

Veel bekende vakantieparken zijn geschikt voor kleine kinderen. Denk aan Center Parcs, Roompot of bijvoorbeeld Landal Greenparks. Vaak kun je kiezen voor een kindvriendelijk huisje, met bijvoorbeeld een speciale kinderkamer, een traphekje en een omheinde tuin.

Voor kinderen tot 4 jaar is het ook leuk als er op het vakantiepark iets te doen is. Zoek dus een park uit met bijvoorbeeld een kinderboerderij, een binnenspeeltuin of een springkussen. Ook animatie in de vorm van een knutselclub of kindertheater is natuurlijk erg leuk voor je dreumes of je peuter.

Voor kleine kinderen is kamperen ook erg leuk. Ze kunnen de hele dag lekker spelen op de camping en ontmoeten snel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Een kampeeravontuur met kinderen vereist wel even wat voorbereiding, maar zorgt voor onvergetelijke vakanties.

Indoor uitjes met kinderen tot 4 jaar

Is het slecht weer? Kies dan een indoor uitje. Je kunt denken aan het bezoeken van een indoor speeltuin, een museum of de bibliotheek. Er zijn ook vaak overdekte speeltuinen in bijvoorbeeld de dierentuin. Handig als je een abonnement hebt. Of je gaat samen naar de bioscoop. Er draait bijna altijd wel een film voor de allerkleinsten, zeker in de vakantieperiodes.

Uit eten met kleine kinderen

Ga jij weleens met je kleintje uit eten? Als je het met een kind een leuke ervaring wilt maken, kies dan een restaurant uit dat kindvriendelijk is.

Is er bijvoorbeeld een speciale menukaart voor kinderen? Als er maar pizza, pannenkoeken en patat op het menu staat is het al snel goed. Denk erom dat je kind lastig stil kan zitten en waarschijnlijk snel onrustig wordt in een restaurant. Zorg daarom voor afleiding in de vorm van speelgoed of een telefoon met filmpjes erop. Verder kun je denken aan zaken als:

 • Genoeg ruimte voor je kinderwagen.
 • Een speelhoek of spelletjeshoek.
 • Kindvriendelijke bediening.
 • De aanwezigheid van kinderstoelen.
 • Opwarmmogelijkheden voor babyvoeding.

En vergeet niet om tijdig te reserveren om teleurstelling bij je kind te voorkomen!

Ga naar het theater

Wat is er nu wonderlijker voor kleine kinderen dan een bezoek aan het theater? Neem plaats in zo’n mooie rode stoel en kom oog in oog te staan met je favoriete helden of sprookjesfiguren. Kindervoorstellingen zijn in vrijwel elk theater in Nederland te bezoeken.

Kijk eerst of het theater bij jou in de buurt een leuke voorstelling op het programma heeft staan. Is dat niet het geval? Neem eens een kijkje bij andere gerenommeerde theaters in Nederland. Op die manier kun je je theateruitje moeiteloos combineren met een plezierige treinreis, een gezellige verkenning van een prachtige stad, of een smakelijk diner in een restaurant. Zo kun je er echt een bijzondere belevenis van maken!

Bekende theaters in Nederland zijn bijvoorbeeld:

 • DeLaMar Theater – Amsterdam
 • Luxor Theater – Rotterdam
 • Theater aan het Vrijthof – Maastricht

Theatervoorstellingen zijn leuk voor kinderen vanaf een jaar of 2. Deze shows duren meestal niet te lang en er is vaak veel interactie en ruimte om lekker mee te dansen en te zingen. Ja, ook vaders en moeders moeten meedoen!

Maak een ritje met de trein

Stap eens met je dreumes of je peuter in de trein! Dat vinden ze ongetwijfeld een geweldig mooi avontuur. Het wachten op het perron, de aankomst van de trein en het gefluit van de conducteur dragen allemaal bij aan het gevoel van een speciale dag uit. Eenmaal aan boord van de trein kijkt je kleintje zijn of haar ogen uit naar de voortdurend veranderende landschappen.

Wist je dat kinderen tot en met 3 jaar gratis met de trein mee mogen?

Je kunt natuurlijk met de trein naar het Spoorwegmuseum gaan. Of bekijk eens of er bij jou in de buurt nog een klassieke stoomtrein rondrijdt!

Welk uitje kies jij?

Actieve uitjes
Activiteiten
Bootverhuur
Camping
Dierentuin
Indoor activiteiten
Kasteel
Kinderboerderij
Kinderfeestje
Kindertheater
Museum
Parken
Pretpark
Restaurant
Rondvaart
Speeltuin
Vakantiepark
Zwembad

Praktische tips voor als je met een kind van 0 tot 4 jaar op pad gaat

Op pad gaan met een baby, dreumes of peuter: het valt niet altijd mee. Je moet in elk geval aan veel zaken denken om er een geslaagde dag van te maken. Bekijk onderstaande tips voor een onvergetelijke dag.

Zorg voor comfortabele kleding en een buggy

Zorg ervoor dat je kinderen comfortabele kleding dragen en schoenen waarop ze goed kunnen lopen. Soms leg je tijdens een uitje flink wat meters af. Het is daarom ook slim om een buggy mee te nemen voor je kleine kinderen.

Neem je eigen eten en drinken mee

Er is één ding dat alle kinderen graag doen: eten en drinken. Neem dus voldoende mee. Zorg voor een tas vol met pakjes limonade, water en snacks. Gesmeerde broodjes zijn ook welkom.

Let op kortingscodes en aanbiedingen

Wil je besparen op de toegangsprijs? Zoek dan naar kortingscodes. Je kunt natuurlijk ook kijken op veilingsites.

Bescherm je tegen de zon

Ga je op een mooie dag op pad? Neem zonnebrandcrème en petjes mee om je kinderen en jezelf te beschermen.

Plan het voor of na het middagslaapje

Veel kinderen tot 4 jaar doen nog een middagdutje. Houd hier rekening mee bij het plannen van jullie activiteit of uitje!

Neem regelmatig pauze

Doe altijd lekker rustig aan met kleine kinderen. Neem de tijd en drink en eet wat tussendoor. Kijk zelf rustig toe hoe je kinderen spelen en neem tijdig een plaspauze.

Niet alles gaat zoals je wilt

Op stap gaan met kleine kinderen betekent ook: minder leuke ervaringen incalculeren. Je kind vindt niet alles even leuk als jij en soms is je kleintje gewoon even niet in voor een gezellig uitje. Dan is het jammer, maar je beter gewoon naar huis gaan (of wat anders gaan doen).

Zorg dat je kinderen zich kunnen identificeren

Het is een angstbeeld, maar het kan iedereen overkomen: je kind kwijtraken op een publieke locatie. Zorg daarom dat je kind geïdentificeerd kan worden met bijvoorbeeld een armbandje met jouw telefoonnummer erop.

Blijf zelf opletten

Waar je ook bent: blijf altijd zelf op je kind letten. Zeker bij kleine kinderen moet je gewoon toezicht houden tijdens het spelen.

Vergeet je boek, podcast of tijdschrift niet

Gaan jullie naar een speeltuin of naar het park en wil je zelf ook wat te doen hebben terwijl je kinderen voor de zoveelste keer van de glijbaan gaan? Neem een boek mee, luister een podcast of lees even lekker een tijdschrift.