Wat is er leuk om te doen met kinderen van 7-10 jaar?

Er zijn tal van uitjes te bedenken voor kinderen van 7 tot 10 jaar. We geven je hier inspiratie, tips en voorbeelden van leuke uitstapjes met je kinderen!

Dit zijn de leukste uitjes voor kinderen tot 10 jaar

Wat is leuk om te doen met kinderen van 7-10 jaar?

Zoek je naar iets leuks, spannends en leerzaams voor je kids tussen de 7 en 10 jaar oud? Je bent op de juiste plek voor inspiratie! Je kinderen zijn nu klaar voor echte avonturen en kunnen nieuwe, boeiende dingen ontdekken. Duik in de belevingswereld van kinderen van 7-10 jaar die barst van nieuwsgierigheid en een honger naar meer uitdagende activiteiten.

Actie en avontuur voor de jonge ontdekkingsreiziger

Met schoolgaande kinderen verandert er veel. Je ziet ze nu hun eigen interesses ontwikkelen en ze willen de wereld op hun eigen manier verkennen. De woensdagmiddagen en weekenden zijn ideaal om die tijd met elkaar te benutten. Daarom is het tijd voor actie! Ga eropuit, onderneem leuke dingen met je kinderen. Denk aan activiteiten waar ze hun energie in kwijt kunnen, maar ook dingen waarvan ze leren en ontdekken. Op deze pagina vind je uitstapjes die precies in dit straatje passen.

Bouw aan zelfvertrouwen en kennis

Op deze leeftijd groeien kinderen niet alleen in de lengte, maar ook in hun denken, kunnen en als persoon. Jij als ouder speelt hierbij een belangrijke rol. Kies daarom voor activiteiten die niet alleen leuk, maar ook leerzaam zijn. Dit kan gaan om sportieve uitdagingen, waarbij ze hun motoriek verfijnen. Of educatieve uitjes die hun horizon verbreden. En vergeet niet, een uitje met kinderen van 7-10 jaar is dé kans om hun zelfvertrouwen een boost te geven.

Zorg dus voor een mooie mix van plezier en educatie. Is je kind bijvoorbeeld geïnteresseerd in de ruimte? Plan dan een bezoek aan een sterrenwacht. Zijn het kleine kunstenaars in de dop? Dan is een middagje in een kindermuseum waar ze zelf mogen experimenteren iets voor jullie. Met kinderen op deze leeftijd is er zoveel mogelijk. Ze zijn zelfstandiger en met hun zwemdiploma op zak is een wateractiviteit ook een prima en veilig idee. Laat je leiden door wat ze leren op school en hun persoonlijke interesses. En zorg voor een dag om nooit te vergeten!

Wat zijn leuke activiteiten voor kinderen van 7-10 jaar?

Kinderen van 7-10 jaar barsten van de energie en nieuwsgierigheid, en wat ze leuk vinden reflecteert dit. Of je nu binnen een budget moet blijven, een voorliefde hebt voor natuur of cultuur, of je moet schipperen tussen de wensen van verschillende leeftijden, er is altijd iets te vinden dat past. Binnen of buiten, zomer of winter, met broers, zussen of vriendjes, voor elk moment is er wel een passende activiteit. Neem onze volgende suggesties als startpunt voor jouw plannen voor een gezellig dagje uit.

Iets thuis ondernemen

Thuisblijven met je kinderen van 7-10 jaar hoeft niet te betekenen dat de dag saai wordt. Met een beetje creativiteit tover je een doodgewone dag om in een thuisavontuur. Er is genoeg te doen zonder dat je een voet buiten de deur hoeft te zetten!

Wetenschappelijke projecten

Op deze leeftijd zijn kinderen vaak gefascineerd door hoe dingen werken. Stimuleer daarom hun kleine grijze cellen met leuke en veilige experimenten die je samen thuis kunt doen. Wat dacht je van zelfgemaakte slijm of een kleine vulkaanuitbarsting met bakpoeder en azijn?

LEGO meesterwerken

LEGO blijft populair speelgoed voor kinderen. Met de leeftijd van 7 tot 10 jaar zijn je kinderen zo ver dat ze met meer complexe sets aan de slag kunnen. Moedig ze ook aan om hun eigen creaties te bouwen of daag ze uit met een mooie set die past bij hun leeftijd.

Verkleedshow

Verkleedpartijtjes zijn niet alleen leuk voor kleuters. Kinderen van 7-10 jaar pakken het alleen wat serieuzer aan. Zo kunnen ze met thema’s spelen en zelf verhalen en toneelstukjes bedenken. Ze zouden zelfs hun eigen scripts kunnen schrijven, hoe leuk is dat?

Bordspellen en puzzels

Kies voor spellen die een mate van strategisch denken vragen en waar ze echt hun tanden in kunnen zetten. Denk aan Risk, Catan Junior of een puzzel van maar liefst 1000 stukjes. Voor dat laatste moet je wel even de tijd nemen.

monopoly spelen

Indoor kamperen

Bouw een fort of kamp in de woonkamer, maar maak het uitdagender. Gebruik lakens, lantaarns, en misschien zelfs een zelfgemaakt kampvuur (van papier en een lamp natuurlijk) en vertel spannende verhalen.

Koken voor kinderen

Kinderen van deze leeftijd kunnen al echt helpen in de keuken. Betrek ze bij het maken van een maaltijd, laat ze ingrediënten kiezen en gerechten bedenken. Wie weet, misschien zit er een kleine chef-kok tussen!

Film maken

Met een smartphone of tablet kunnen kinderen van 7-10 jaar hun eigen film of vlog maken. Laat ze een script schrijven, kostuums uitkiezen en de regisseur van hun eigen verhaal zijn.
Met deze ideeën kun je zeker weten thuis een onvergetelijke dag creëren voor kinderen van 7-10 jaar. Het allerbelangrijkste is dat je samen tijd doorbrengt en plezier maakt

Naar de speeltuin (outdoor of indoor)

Kinderen van 7-10 jaar vinden speeltuinen nog steeds heel erg leuk, maar het moet natuurlijk wel een uitdagende speeltuin zijn. Met speeltoestellen die passen bij hun leeftijd. Ze zijn vaak op zoek naar wat meer spanning en een hogere moeilijkheidsgraad. En speeltuinen met meer complexe toestellen dragen daar zeker aan bij. En het mooie is: op een zonnige dag ga je naar een buitenspeeltuin en op een regenachtige dag naar een binnenspeeltuin!

Avonturenparken en klimbossen

Buitenspeeltuinen met een avontuurlijk thema of klimbossen zijn bij uitstek geschikt voor een uitje met kinderen van deze leeftijd. Kinderen kunnen hun behendigheid en durf testen op hoogteparcoursen, ziplines en uitdagende klimstructuren. Vaak zijn er speciale trajecten voor verschillende leeftijden en niveaus.

klimbos

Voorbeelden van plaatsen met avontuurlijke speeltuinen en klimbossen zijn onder andere:

 • Het Klimeiland in Vlietland
 • AvaTarz Nature Park in Oldenzaal
 • Fun Forest in verschillende steden zoals Amsterdam en Almere

Themaparken met interactieve speeltuinen

Naast de traditionele buitenspeeltuinen kunnen kinderen van 7-10 jaar zich ook uitleven in themaparken met interactieve en educatieve speeltuinen. Hier leren ze tijdens het spelen meer over natuurkunde, biologie of geschiedenis.

Een aantal voorbeelden van deze parken is:

 • Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp
 • Archeon in Alphen aan den Rijn
 • Discovery Park Continium in Kerkrade

discoverypark

Indoor speel- en klimhallen

Voor dagen dat het weer tegenvalt, zijn indoor speel- en klimhallen een goed alternatief. Hier vind je niet alleen glijbanen en ballenbakken voor de kleintjes, maar ook klimwanden, lasergame en soms zelfs escaperooms, aangepast voor kinderen van 7-10 jaar.

Bekende locaties voor indoor speelplezier zijn:

 • De Klimmuur in verschillende grote steden.
 • Play-in Utrecht, met een uitgebreid aanbod aan activiteiten.
 • Adventure City Rotterdam, waar je naast spelen ook kunt klimmen en klauteren.

Kijk goed of elke locatie genoeg speelmogelijkheden voor jouw kind heeft.

Zorg ervoor dat je als ouder ook voorbereid bent, want jouw kids houden het hier gerust uren vol. Doordat ze lekker bezig zijn, heb jij als ouder ook tijd om eens gezellig bij te praten met de andere ouders die mee zijn. Of om te genieten van dat boek dat je al een tijdje wilt lezen.

Trampolineparken

Wil je een paar uur helemaal geen last van je kinderen hebben, dan laat je ze los in een trampolinepark. Hier kunnen ze al hun energie kwijt, terwijl jij rustig ontspant met een kopje koffie of thee. Meestal moet je vooraf reserveren bij trampolineparken.

trampolinepark

Ontdekkingstocht op de kinderboerderij

Kinderen van 7-10 jaar zijn vaak dol op dieren. Het is ook een leeftijd waarop ze meer leren over verantwoordelijkheden en de verzorging van dieren. Vaak willen ze zelf een huisdier, zoals een konijn, poes of hamster. Een kinderboerderij is daarom niet alleen een mooie plek om dieren te aaien, maar ook om over ze te leren. Hoe moet je voor dieren zorgen? Wat zijn hun leefgewoonten? Daarom bieden veel kinderboerderijen educatieve programma’s, interactieve tours of soms zelfs rijlessen met pony’s aan die speciaal voor deze leeftijdsgroep zijn bedacht.

Populaire kinderboerderijen met educatieve programma’s zijn bijvoorbeeld:

 • De Ulebelt in Deventer.
 • De Glind in Barneveld.
 • De Naturij in Drachten.

Interactief museumbezoek

Kinderen van 7-10 jaar hebben een levendige fantasie en willen heel graag leren. Bezoek dus een museum dat hands-on en interactieve tentoonstellingen aanbiedt. Wetenschapsmusea, historische musea met doe-activiteiten of kunstmusea met kinderworkshops zijn de plekken waar je heen kunt gaan.

nemo

Musea die leuk zijn voor deze leeftijd en leren met plezier combineren, zijn onder andere:

 • NEMO Science Museum in Amsterdam.
 • Archeon in Alphen aan den Rijn.
 • Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Technologie en gaming

We leven in een digitaal tijdperk en kinderen van deze leeftijd plukken daar de vruchten van. Het biedt ongekende mogelijkheden om spelenderwijs te leren. Techniek en gaming is niet alleen heel leuk, je kunt het ook inzetten om creativiteit, probleemoplossend vermogen en technische vaardigheden bij je kind te stimuleren. Hieronder twee categorieën van uitjes die perfect passen bij nieuwsgierige kids van 7 tot 10 jaar.

Game- en computerworkshops

Dit zijn dynamische workshops waarin een kind ontdekt hoe het is om zelf iets te creëren. Door te programmeren, gamen en bijvoorbeeld interactieve verhalen te maken, ontwikkelen ze digitale vaardigheden die ook weer handig zijn voor de toekomst. Deze workshops zijn bedacht om plezier maken en leren te combineren. Een aanrader voor alle kinderen!

Virtual Reality ervaringen

Virtual reality (VR) tilt het leren naar een hoger niveau door kinderen onder te dompelen in een volledig nieuwe wereld. Je kunt ineens door de ruimte reizen, oude beschavingen verkennen of de diepten van de oceaan verkennen. VR stimuleert niet alleen de verbeelding, maar verbetert ook het begrip van complexe concepten bij je kind.

Ontdek de natuur met een boswandeling of fietstocht

Je kunt natuurlijk ook lekker de natuur in gaan. Maak een boswandeling of een lange fietstocht. Kinderen van 7 tot 10 jaar kunnen al wat verder lopen en fietsen, dus doe daar je voordeel mee.

In Nederland vind je prachtige nationale parken en natuurgebieden waar je als gezin de lokale flora en fauna ontdekt. Je kunt er zelf op uit trekken of deelnemen aan een georganiseerde natuurwandeling. Zo leren je kinderen meer over de natuur en het belang van bescherming ervan.

Veel natuurgebieden hebben ook speurtochten of thematische paden die speciaal gemaakt zijn voor kinderen. Hierdoor leren ze al spelenderwijs meer over de natuur om hen heen. Vergeet niet om onderweg te stoppen bij een bezoekerscentrum of een speelplaats om nog wat te leren en om lekker te spelen. En houd onderweg voldoende pauze, met een lekkere picknick bijvoorbeeld.

Kanoën op het water

Heb je zin om lekker het water op te gaan? Op veel plaatsen in Nederland kun je een kano huren om een rivier of kanaal te verkennen. Je kunt vaak kiezen voor een enkele of een dubbele kano. Even uitleggen hoe het peddelen werkt, zwemvest aan en op pad!

Minigolfen

De motoriek van je kinderen is nu zover ontwikkeld dat een potje minigolf steeds leuker wordt. Eens kijken wie er de minste slagen nodig heeft om alle banen te voltooien. Erg leuk om te doen voor het hele gezin. Je vindt minigoflbanen door het hele land. Er zijn ook indoor minigoflbanen!

Op ontdekking in de dierentuin

Een uitstapje naar de dierentuin is niet alleen leuk, maar ook educatief voor kinderen van 7-10 jaar. Ze zijn vaak meer geïnteresseerd in de wetenschappelijke en biologische aspecten van de dieren en hun omgeving. Vrijwel alle dierentuinen bieden educatieve programma’s, rondleidingen achter de schermen en voedermomenten waarmee je deze nieuwsgierige aagjes blij kunt maken.

Bekende dierentuinen die geschikt zijn voor een leerzaam bezoek zijn bijvoorbeeld:

 • Diergaarde Blijdorp Rotterdam.
 • Burgers’ Zoo Arnhem.
 • Ouwehands Dierenpark Rhenen.
 • Apenheul Apeldoorn.
 • Artis Amsterdam.
 • Safaripark Beekse Bergen.
 • WILDLANDS Adventure Zoo Emmen.

Spanning en plezier in attractieparken

Kinderen van 7-10 jaar zoeken vaak naar meer spanning en plezier dan de allerkleinsten. Kies daarom voor een attractiepark met een mix van attracties die geschikt voor ze zijn. Van rustige rondritjes tot iets meer opwindende thrillrides. Parken waar ook nog wat geleerd kan worden of parken met shows die de fantasie van je kind aanwakkeren zijn ook altijd een schot in de roos.

Enkele attractieparken die geschikt zijn voor kinderen van 7-10 jaar, inclusief enkele grotere parken voor een onvergetelijke ervaring, zijn:

 • Avonturenpark Hellendoorn: met een variëteit aan attracties en entertainment.
 • Attractiepark Toverland in Sevenum: vol magische verrassingen.
 • De Waarbeek in Hengelo: waar klassieke kermispret centraal staat.
 • De Efteling in Kaatsheuvel: met sprookjesachtige attracties en spectaculaire shows.
 • Walibi Holland in Biddinghuizen: voor de wat oudere kinderen die houden van een beetje meer snelheid en spanning.
 • Attractiepark Slagharen: met de charme van het Wilde Westen en talloze attracties.

Ga naar een kindvriendelijk vakantiepark

Nu je kind tussen de 7 en 10 jaar oud is, en je gebonden bent aan de schoolvakanties, is het des te belangrijker om een vakantiepark te kiezen dat leuke activiteiten biedt voor deze leeftijdsgroep.

Vakantieparken zoals Center Parcs, Roompot en Landal Greenparks zijn geschikte vakantieparken. Je vindt er niet alleen kindvriendelijke accommodaties, maar ook genoeg activiteiten om de kinderen uit te dagen en te vermaken. Denk hierbij aan klimbossen, subtropische zwemparadijzen, speurtochten en sporttoernooien.

In het ene park is wel wat meer te doen dan in het andere park, let daar dus goed op bij het boeken.

Op deze leeftijd hebben kinderen vaak behoefte aan net wat meer spanning en het doen van nieuwe dingen. Een vakantiepark met een avonturenparcours, lasergame faciliteiten of escaperooms zijn daarom zeer geschikt. Ook workshops zoals dansen of acteren kunnen erg goed aansluiten bij de interesses van je kind.

Ga je naar de camping? Dat is een groot avontuur voor kinderen. Zorg dat er voldoende animatie aanwezig is en een programma met speurtochten, sportwedstrijden of natuurworkshops. Zo hebben je kinderen een heerlijke vakantie. En niet alleen je kids, maar jij als ouder ook. Het is namelijk prachtig om te zien hoe je kinderen genieten van het kamperen en alles wat ze leren tijdens zo’n (korte) vakantie.

Indoor uitjes met kinderen van 7 tot 10 jaar

Bij minder goed weer zijn er ook veel geschikte indoor-activiteiten voor kinderen van 7 tot 10 jaar. Denk aan wetenschapsmusea, klimhallen of bowlingbanen.

Slecht weer biedt ook een uitgelezen kans om met je kind naar een interactief museum te gaan waar ze leren en ontdekken. Voor de filmfans is er vaak een gevarieerd aanbod van kinderfilms in de bioscoop, zeker tijdens de vakantieperiodes.

Uit eten met kinderen van 7 tot 10 jaar

Als je met kinderen van deze leeftijd uit eten gaat, zoek dan een restaurant met een gevarieerde kindermenukaart. Een eigen menukaart en misschien zelfs de kans om een kijkje te nemen in de keuken maken de ervaring nog leuker.

Ook is een speelhoek of bijvoorbeeld een videohoek erg welkom. Je kinderen kunnen al wat langer aan tafel zitten, maar willen tussendoor nog wel wat afleiding hebben. Je kunt daarom natuurlijk ook je smartphone even aan ze geven om ze bezig te houden.

Ga naar het theater

Voor kinderen van 7 tot 10 jaar is een theaterbezoek een betoverende ervaring. Kies uiteraard altijd voor een voorstelling die past bij hun leeftijd, waarbij thema’s als vriendschap, avontuur of wetenschap centraal staan.

Check of het theater bij jou in de buurt een jeugdvoorstelling op het programma heeft staan. Kinderen van deze leeftijd lezen graag boeken. Vaak worden er theatervoorstellingen van jeugdboeken gemaakt. Dat zou natuurlijk erg leuk zijn om te bezoeken.

Bekende theaters met voorstellingen geschikt voor deze leeftijdsgroep zijn bijvoorbeeld het DeLaMar Theater in Amsterdam en Luxor Theater in Rotterdam. Je kunt er zelfs een hele dag uit van maken, met een treinreis en diner. Zo combineer je cultuur met plezier.

Escape Rooms voor kids

Een escape room: dat is natuurlijk echt spannend en uitdagend! Je daagt je kind uit zijn of haar hoofd te gebruiken om raadsels op te lossen en uit een kamer te ‘ontsnappen’. Voor kinderen van 7 tot 10 jaar zijn er speciale escape rooms die niet te eng zijn, maar wel boeiend en leerzaam. Het is daarom een ideaal uitje om probleemoplossend denken, teamwork en geduld te bevorderen. Plus, het is een uitstekende manier voor kinderen om hun detective vaardigheden te testen. Moet je eens kijken hoe trots ze zijn als ze de oplossing hebben gevonden!

Lasergamen

Lasergamen is een spel dat je individueel en in een team kunt spelen. Het is spannend en gaaf. In een speciaal gebouwde arena vol obstakels moet je op zoek naar je tegenstanders. Kinderen van 7 tot 10 jaar vinden dit vaak een geweldig leuke actviteit.

Welk uitje kies jij voor jouw kind?

Ben je op zoek naar de leukste uitstapjes voor kinderen tussen de 7 en 10 jaar? Wij hebben voor jou de leukste uitjes op een rij gezet. Hiermee tover je zeker een glimlach op het gezicht van je kinderen.

Of het nu gaat om het beleven van sprookjes in De Efteling, het ontdekken van wetenschap in NEMO, of het genieten van de natuur in een van de vele dierenparken. Bekijk ons uitgebreide aanbod en plan een dag vol plezier die de kinderen nog lang zullen herinneren.

Actieve uitjes
Activiteiten
Bootverhuur
Camping
Dierentuin
Indoor activiteiten
Kasteel
Kinderboerderij
Kinderfeestje
Kindertheater
Museum
Parken
Pretpark
Restaurant
Rondvaart
Speeltuin
Vakantiepark
Zwembad

Praktische tips

Neem je eigen eten en drinken mee

Zorg altijd voor voldoende snacks en drankjes, vooral als je een hele dag op pad gaat. Kies voor gezonde dingen zoals fruit en volkoren broodjes, die geven langer energie dan suikerrijke snacks.

Bescherming tegen de zon

Ook als de zon niet fel schijnt, is bescherming belangrijk. Gebruik zonnebrandcrème, zet je kind een petje of zonnehoed op en zorg voor een zonnebril. Dit beschermt tegen UV-straling en voorkomt oververhitting. En bovendien staat een zonnehoedje ook nog eens leuk op de foto’s.

Gepaste kleding

Kleed je kind in laagjes aan en kies voor comfortabele, ademende stoffen. Zorg ook voor reservekleding in geval van ongelukjes of plotselinge weersveranderingen. Ga je iets doen waarbij je kind vies wordt? Trek hem of haar dan oude kleding aan.

Veiligheid voorop

Zorg dat je kind weet wat te doen in het geval dat ze jou uit het oog verliezen. Leer ze bijvoorbeeld een medewerker te herkennen en te benaderen, of een specifieke ontmoetingsplaats te onthouden. Doe je kind een speciaal armbandje om waarop je jouw telefoonnummer schrijft.

Entertainment voor onderweg

Lange ritten in de auto of trein zijn vaak vervelend voor kinderen. Neem daarom kinderboeken, spelletjes of een tablet met koptelefoon mee om ze bezig te houden tijdens de reis.

Rustmomenten inbouwen

Zorg voor regelmatige pauzes gedurende de dag. Dit geeft je kind de kans om te rusten en voorkomt ook overstimulatie, wat kan leiden tot oververmoeidheid of een vervelende bui. Voorkom dit door voldoende rustmomenten in te bouwen op de dag.

Verbanddoosje mee

Een kleine EHBO-set is onmisbaar bij kleine ongelukjes. Neem pleisters, ontsmettingsmiddel en eventueel benodigde medicijnen mee. Tegenwoordig heb je handige kleine EHBO-setjes die je zo in je tas meeneemt.

Voorkom vermoeide voeten

Goed schoeisel is essentieel. Kies voor stevige, comfortabele schoenen die geschikt zijn voor veel beweging en verschillende ondergronden. En niet alleen voor je kinderen van 7 tot 10 jaar, maar ook voor jou als ouder. Jij bent namelijk ook de hele dag in de weer.
Ben je op zoek naar de leukste uitstapjes voor kinderen tussen de 7 en 10 jaar? Wij hebben voor jou de leukste uitjes op een rij gezet. Hiermee tover je zeker een glimlach op het gezicht van je kinderen.