Kinderboerderij in de buurt?

Neem je kinderen mee naar een kinderboerderij bij jou in de buurt. Knuffel met de geitjes, konijnen, schapen, kippen en andere boerderijdieren. Laat je kinderen spelen in de speeltuin terwijl jij geniet van een kopje koffie. Leuk voor het hele gezin.

Top 10 beste in de categorie Kinderboerderij

 1. Boeren Pitstop
 2. De Boerderijbeleving
 3. Kinderboerderij De Dierenvallei
 4. Stadstuin Rusthout
 5. COSIS Ons Hertenkamp
 6. Stal Jasper
 7. Rivierenhof
 8. Avonturenboerderij Molenwaard
 9. De Blijde Wei
 10. De Helderse Vallei

Gezellig dagje naar de kinderboerderij

Zin in een bezoekje aan de kinderboerderij? In de meeste steden en dorpen zijn wel enkele kinderboerderijen te vinden. Ideaal om te bezoeken op de woensdagmiddag, in het weekend of tijdens een schoolvakantie.

De meeste van kinderboerderijen zijn ontstaan in de jaren '50, toen Nederland steeds meer verstedelijkte. Het hoofddoel was om zowel kinderen als volwassenen in contact te brengen met het leven op de boerderij en boerderijdieren. En dat is vandaag de dag nog steeds wat een bezoek aan een kinderboerderij zo leuk maakt!

Verschillende soorten kinderboerderijen

In Nederland vind je verschillende soorten kinderboerderijen. Natuurlijk zijn er grote en kleine varianten en kinderboerderijen met en zonder speeltuin. Maar ken je deze boerderijen ook al?

Stadsboerderijen

Een stadsboerderij vind je natuurlijk in de stedelijke gebieden. Een leuke plek om wat natuur te vinden in de grote stad met vaak veel verschillende dieren en bijvoorbeeld ook moestuinen. Kun je je kinderen direct leren dat sla, bloemkool en andijvie niet uit de fabriek komt!

Educatieve kinderboerderijen

Educatieve kinderboerderijen leggen de nadruk op educatie. Dit zijn ook de plekken waar je kinderen bijvoorbeeld met school naar toe gaan. Zo leren kinderen over boerderijdieren, landbouw en natuur.

Zorgboerderijen

Zorgboerderijen zijn kinderboerderijen die mensen met speciale behoeften helpen, zoals mensen met een verstandelijke of fysieke beperking. Ze bieden vaak therapeutische activiteiten en dierondersteunde therapieën. Deze boerderijen zijn niet altijd vrij te bezichtigen met kinderen.

Avontuurlijke kinderboerderijen

Avontuurlijk: zo noemen we maar even de kinderboerderijen met vele speeltoestellen, wandelroutes en andere avontuurlijke activiteiten om je kinderen actief bezig te houden naast het bekijken van de dieren. Ideaal voor een wat langer dagje uit!

Thematische kinderboerderijen

Sommige kinderboerderijen hebben een specifiek thema, zoals zeldzame dieren, historische boerderijen of exotische dieren. Hier vind je misschien wel reptielen of insecten!

Wat kun je op een kinderboerderij doen?

Op een kinderboerderij is vaak van alles te doen. Natuurlijk kun je er dieren kijken, maar het is ook een hele leuke plek om je kinderfeestje te vieren of om lekker te spelen.

Dieren bekijken

Het belangrijkste wat je op een kinderboerderij kunt doen: dieren kijken. Je kunt verschillende soorten boerderijdieren zien, zoals koeien, geiten, schapen, varkens, konijnen, kippen, eenden, en soms zelfs exotische of zeldzame dieren, afhankelijk van de boerderij.

Dieren voeren

Op sommige kinderboerderijen kun je dieren voeren, zoals geiten, schapen, en konijnen. Dan kun je bijvoorbeeld voer kopen wat je aan de dieren kunt geven. Let op, neem nooit zelf eten mee voor de dieren, ze hebben meestal een speciaal dieet.

Dieren aaien en knuffelen

Sommige dieren zijn erg aaibaar en knuffelbaar. Kinderen doen dan ook niets liever dan lekker knuffelen met een lammetje, konijntje of zelfs een kip.

Leren over de natuur

Ook natuureducatie heeft soms een plek op de kinderboerderij. Op sommige boerderijen vind je tuinen, vijvers en andere natuurgebieden waar de kids kunnen leren over planten, dieren, insecten en lokale ecosystemen.

Spelen

Heel belangrijk: lekker spelen! Veel kinderboerderijen hebben een kleine of grote speeltuin aangelegd.

Verjaardagsfeestje vieren

Sommige kinderboerderijen bieden de mogelijkheid om verjaardagsfeestjes te vieren met speciale activiteiten en interacties met de dieren. Soms kun je er ook een lekker kindermenu bij bestellen.

Winkelen

Zin in heerlijk verse melk, eieren of groenten, zo van het land? Bij sommige kinderboerderijen zit een winkeltje. Hier kun je terecht voor lokale producten.

Grote kinderboerderijen in Nederland

Sommige kinderboerderijen zijn zo groot en uitgebreid dat je ze bijna een pretpark kunt noemen. Hier kun je niet alleen dieren bekijken en aaien, maar is bijvoorbeeld ook enorm veel speelgelegenheid, zijn kleine attracties en ritjes te beleven en is soms zelfs een animatieprogramma aanwezig.

Deze grote kinderboerderijen met speeltuin vragen meestal wel entreegeld. Je moet dus een kaartje kopen (en soms ook vooraf reserveren) om naar binnen te kunnen. Daar staat tegenover dat je je hier vaak makkelijk een complete dag vermaakt. Ideaal dus voor een leuke vakantiedag!

We noemen hier enkele grote kinderboerderijen die je in Nederland kunt vinden:

 • Kinderparadijs Malkenschoten Binky in Apeldoorn
 • Avonturenboerderij Molenwaard in Groot-Ammers
 • De Naturij in Drachten

Wat zijn de leukste kinderboerderijen?

Wat de leukste kinderboerderij is, is natuurlijk heel persoonlijk. Misschien ga jij met je kinderen graag naar een kleine, rustige kinderboerderij, waar je in alle rust kunt genieten van de dieren en de natuur. Of misschien heb je een voorkeur voor een kinderboerderij met veel speelgelegenheid, zodat jij lekker kunt toekijken hoe je kinderen zich vermaken in de speeltuin.

Toch staan een aantal kinderboerderijen bekend als ‘erg leuk’. Deze boerderijen hebben een goede reputatie opgebouwd en zijn zeker de moeite van het bezoeken waard. We noemen er hier een paar:

 • De Blijde Wei in Rotterdam
 • Juffrouw Jansen in Hilversumse Meent
 • Het Spookbos in Eemnes

Ben je benieuwd naar meer leuke kinderboerderijen? Ons team is regelmatig op pad om de leukste plekjes van Nederland te ontdekken.

Tips voor een kinderboerderij bezoek

Ga je met je kinderen naar een kinderboerderij, denk dan aan deze tips om er een geslaagd uitje van te maken.

Draag oude kleding

Trek je kids niet alleen makkelijk zittende kleding aan, maar bij voorkeur ook oude kleren. Het kan modderig zijn op een kinderboerderij en het is niet ondenkbaar dat je kinderen in de geitenpoep gaan staan of door een stapel hooi heen moeten ploegen om bij de koeien te kunnen kijken.

Bescherm je tegen de zon

Is het een mooie zonnige dag? Vergeet dan niet om zonnebrandcrème en bijvoorbeeld een petje mee te nemen. Zo bescherm je jezelf en je kinderen tegen de zon.

Denk aan de hygiëne

Op een kinderboerderij komen je kinderen in aanraking met dieren en alle bacteriën die daarbij horen. Zorg dat je kinderen hun handen goed wassen en zet ze thuis even lekker onder de douche. Neem eventueel handdesinfectiemiddel mee.

Neem eten en drinken mee

Op sommige kinderboerderijen kun je iets te eten en drinken bestellen. Maar dat kan niet overal, en misschien neem je liever zelf iets mee. Denk aan broodjes en pakjes drinken. Soms is er een speciale picknickweide om van je zelf meegebrachte versnaperingen te genieten!

Volg de regels

Kinderboerderijen hebben vaak specifieke regels en voorschriften om de veiligheid van bezoekers en dieren te garanderen. Informeer je kinderen hierover en houd je aan deze regels.

Welke kinderboerderij bezoeken jullie?

Ben je klaar om een kinderboerderij bij jou in de buurt te bezoeken? Of ga je liever wat verder weg en kies je een grote kinderboerderij met speeltuin? In ons overzicht vind je hoe dan ook de activiteit die je zoekt. Veel plezier en geniet van het knuffelen, aaien en spelen!