Kartbaan in de buurt

Wil je een dagje karten met je gezin? Wij verzamelen de leukste en snelste kartbanen van Nederland. Ontdek wat er te doen is in jouw regio.

Onze 15 favoriete kartbanen

Top 10 beste kartbanen

 1. TT Junior Track Assen
 2. Kartbaan Stadskanaal
 3. Kartbaan Oldenzaal
 4. Extreme Kart
 5. Icekart Rucphen
 6. Karting Eupen
 7. Circuit Park Berghem
 8. Kartcircuit Raceway Venray
 9. Genker Kart Vereniging
 10. Kartcentrum Lelystad

Kartbaan: samen met je kinderen racen

Als je met je kinderen iets leuks wil doen, is het een leuk idee om naar de kartbaan te gaan. Wist je dat Max Verstappen, de wereldkampioen in de Formule 1, ooit ook begonnen is in de kart? Karten is ontzettend leuk en intensief en het staat ook buiten kijf dat kinderen het fantastisch vinden om het tegen hun ouders op te nemen. Helemaal als de kans bestaat dat ze als eerste over de finishlijn komen.

Kartbaan bezoeken

In Nederland heb je meerdere indoor en outdoor kartbanen. Het grote verschil is dat een indoor kartbaan altijd overdekt en binnen is, terwijl je met outdoor karten een klein circuit op gaat en ook te maken krijgt met verschillende weersomstandigheden. Waar je bij de indoor kartbaan te maken krijgt met genadeloze muren en bandenstapels, kun je tijdens het outdoor karten soms wat smokkelen als je de curbstones wat meer meepakt. Uiteraard is dat wel afhankelijk van de outdoor kartbaan die je bezoekt.

Karten is vrij simpel en rijd je in heats. De gemotoriseerde voertuigen gaan ongeveer 60 kilometer per uur en ze zijn eenvoudig te bedienen. Je hebt een gas-, rempedaal en een stuur en daar is vrijwel alles mee gezegd. Je hebt ook geen rijbewijs nodig om in een kart te mogen rijden en daarom is het ook een leuk uitje voor kinderen en volwassenen. Je bent wel verplicht om een helm te dragen, maar die kun je in het kartcentrum lenen.

Waarom is het leuk om een kartbaan te bezoeken?

De kartbaan is een leuke activiteit voor jong en oud en je kunt ervaren hoe het is om een autocoureur te zijn. Je neemt het tegen elkaar op en doorgaans win je een heat door snelle rondetijden te rijden. De snelste coureur heeft de heat gewonnen. In groepsverband kun je ook kiezen voor een race uitslag op basis van positie. Dan is degene die na een aantal ronde als eerste over de finishlijn komt ook de winnaar.

Een kart is niet moeilijk te bedienen, maar karten is best uitdagend. Je moet een beetje inzicht hebben in hoe snel of scherp je een bocht kunt nemen en je moet geen vrees hebben dat je meermaals de bandenstapel raakt of met je kart in de muur belandt. Wees gerust, want karten is veilig als je je ook aan de spelregels houdt. Er zijn meerdere mensen langs de baan die alles goed in de gaten houden en bij een stilstaande kart druk met de vlaggen zwaaien en de gestrande coureur weer snel op weg helpen.

Omdat je laag bij de grond zit en een gemiddelde snelheid van 60 km/u kunt halen, zorgt karten voor een heerlijke adrenalinestoot. Je hart klopt sneller en je wil natuurlijk de snelste zijn. Niet alleen om je tegenstanders te verslaan, maar ook om de heat te winnen. Daarnaast kun je bij een kartcentrum vaak meer dan alleen karten.

Veel kartbanen zijn een compleet partycentrum, waar je ook kunt eten en drinken en waar je andere leuke games kunt spelen, zoals lasergame of bijvoorbeeld het moordspel. Welke spellen en mogelijkheden het kartcentrum te bieden heeft, is afhankelijk van de kartbaan die je bezoekt. Er zijn bijvoorbeeld ook kartcentra waar je zowel kunt karten als kunt bowlen. Of waar een arcadehal aanwezig is waar je ook videogames kunt spelen.

Voor welke leeftijdscategorie?

Karten is voor jong en oud, maar bij een aantal kartbanen moet je een minimum leeftijd of lengte hebben. Doorgaans mogen kinderen van 8 jaar en ouder en die langer dan 125 centimeter zijn, in een kinderkart rijden. Terwijl kinderen van 14 jaar en ouder en langer dan 155 centimeter in een normale kart mogen racen. Vrijwel iedere kartbaan faciliteert ook het jongere publiek en daarom kun je vrijwel overal terecht als je met je kind of kinderen wil karten.

Kartbaan in de buurt

In Nederland zijn meerdere kartbanen, partycentra en kartcentra te vinden en welke kartbaan je bezoekt, is vooral afhankelijk van wat je er wil doen en of je bijvoorbeeld je bezoek wil combineren met het spelen van andere spellen en het doen van andere activiteiten. Er is vrijwel altijd een kartbaan in de buurt te vinden en dan zou je op de fiets de kartbaan kunnen bezoeken. Doorgaans kun je er ook goed parkeren, ondanks dat het soms wel betaald parkeren is. Afhankelijk van de locatie. Met het OV naar de kartbaan is ook altijd een serieuze optie.

Voordelen kartbaan

Wat zijn de voordelen van een kartbaan bezoeken met kinderen? Laten we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje zetten.

Kindvriendelijk

Kartbanen zijn in de regel kindvriendelijk. Op die manier kunnen ook jonge gasten meedoen door in een kinderkart te racen en ze kunnen het dan opnemen tegen hun broertjes, zusjes, ouders en begeleiders. Kinderen moeten vaak minimaal 8 jaar oud zijn en op z’n minst 125 centimeter lang zijn om in een kinderkart te mogen rijden.

Adrenaline

Karten is intensief en spannend. Je krijgt er ook adrenaline van en je wil natuurlijk als eerste over de finishlijn komen. Het geeft een heerlijk gevoel als je met een kart over de kartbaan racet, terwijl je ook kunt ervaren hoe het voelt om een autocoureur te zijn.

Arrangementen

Een bezoek aan de kartbaan is vaak te combineren met het spelen van andere spellen, zoals laser game, een escape room of bowlen, terwijl je ook een arrangement kunt nemen om bijvoorbeeld voor de race een hapje te gaan eten.

De 10 leukste en kindvriendelijkste kartbanen in Nederland

Wil je weten welke kindvriendelijke kartbanen de moeite waard zijn om te bezoeken? Wij hebben de 10 leukste en kindvriendelijkste kartbanen van Nederland voor je op een rijtje gezet.

 1. Kartfabrique, Utrecht
 2. Coronel Kartracing, Huizen
 3. Kartbaan Uden, Uden
 4. Kartcircuit De Landsard, Eindhoven
 5. Adventure Eefde, Eefde
 6. HappyDays, Grootebroek
 7. SkagaVenture, Schagen
 8. Go-Kart-In, Dordrecht
 9. Planet Awesome, Nijmegen
 10. Kartcentrum, Lelystad

Klaar voor de start?

Het is ontzettend leuk om met je kind of kinderen de kartbaan te bezoeken. Als het tenminste een kindvriendelijke kartbaan is. Op een kindvriendelijke kartbaan kunnen kleine kinderen vanaf 8 jaar in een kinderkart deelnemen aan de race, terwijl papa, mama of de begeleiders in een normale kart kunnen meerijden. Karten zorgt voor een heerlijke adrenalinekick en je ervaart ook echt het gevoel van een autocoureur, zoals Max Verstappen. Die ooit zelf in een kart zijn inmiddels glansrijke carrière als coureur is begonnen.