Sportieve uitjes met kinderen

Op zoek naar leuke sportieve uitjes met je gezin? Bij deze uitjes maak je er een leuke sportieve dag van.

Onze 15 favoriete sporten

Top 10 beste sporten

 1. Krachtwereld
 2. Delphindoorski
 3. Icekart Rucphen
 4. Skicentrum Ferme Libert
 5. Eifel Ski Zentrum
 6. Ski & Snowboard baan 'De Schans'
 7. Skipiste Aspen
 8. Snowlimits Skicentrum Groningen
 9. Ski piste Mont des Brumes
 10. Alpincenter Bottrop

Sportieve uitjes met kinderen

Wat is er nu lekkerder dan actief eropuit gaan met je kinderen? Dat is niet alleen goed voor hen, maar ook voor jou als ouder. Trek je sportieve outfit maar aan, haal je kinderen van de bank en ga samen lekker bewegen. In dit artikel bespreken we de leukste sportieve activiteiten om met je kinderen te doen. Kleine geruststelling: je hoeft niet altijd mee te doen.

Waarom zou je samen sporten met je kinderen?

Sporten met je kinderen is niet alleen hartstikke gezond voor het hele gezin, er zitten nog een hoop andere voordelen aan. Na het lezen van dit lijstje hebben we je hopelijk enthousiast gemaakt, dus start maar vast met je warming-up en haal de sportschoenen tevoorschijn.

Binding en hechting

Samen sporten is een ideale manier om quality time met je kinderen door te brengen en de band met je kinderen te versterken. Tijdens het sporten creëer je vaak mooie herinneringen. Vooral als je regelmatig samen sport, zul je merken dat je band met je kind verbetert, omdat je samen een hobby deelt.

Tip: Kies voor een sport die jullie beide écht leuk vinden. Niemand wordt gelukkig van verplicht sporten.

Positief rolmodel

Door zelf mee te sporten geef je het goede voorbeeld als ouder. Wist je dat kinderen van actieve ouders op latere leeftijd in de meeste gevallen ook een actieve levensstijl hebben?

Sociale vaardigheden

Sporten bevordert de sociale vaardigheden van je kind. Bij teamsporten kun je denken aan teamwork, communicatie en samenwerking, maar ook van individuele sporten leert je kind belangrijke dingen zoals discipline, doorzettingsvermogen en omgaan met verlies of tegenslagen. Sport als leerschool voor het leven, dus!

Zelfvertrouwen

Samen sporten en het bereiken van doelen helpt je kind bij het opbouwen van zelfvertrouwen. Vier daarom ook altijd de successen, zelfs de kleine. Dit moedigt ze dan ook weer aan om te blijven sporten. En misschien kun je zelf ook wel wat aanmoediging gebruiken.

Bonus: een goede nachtrust

Als extra voordeel zorgt sporten vaak ook voor een goede nachtrust. Zowel voor jou als voor je kind. Door overdag actief te zijn ontspan je ‘s avonds beter en val je sneller in slaap. Die uurtjes slaap zijn niet alleen hartstikke belangrijk voor de groei en gezondheid van je kind, maar ook van je eigen (mentale) gezondheid als ouder.

Vanaf welke leeftijd kun je samen met je kind sporten?

Je kunt eigenlijk op elke leeftijd samen met je kind sporten. Al betekent ‘samen sporten’ met een baby of peuter natuurlijk niet fanatiek een potje voetballen. Dan kun je denken aan op een speelse manier bewegen, zoals kruipen of rollen. Meestal stapt je kind over op een echte sport, zoals voetbal, atletiek, zwemmen of volleybal, tussen de leeftijd van 6 en 8 jaar. Voor die tijd kun je samen ontdekken wat je kind leuk vindt door verschillende sporten te proberen.

Hoe motiveer je jouw kind om te sporten?

Niet ieder kind is een geboren atleet en ook niet elk kind heeft in eerste instantie zin om in beweging te komen. Daarom moet je je kroost zo nu en dan blijven motiveren om regelmatig te sporten. Probeer samen verschillende sporten uit, totdat je iets vindt wat ze echt leuk vinden. Dat merk je trouwens snel genoeg, want zodra ze dat eenmaal gevonden hebben willen ze vaak niets anders meer doen.

Zorg ervoor dat je kinderen plezier hebben tijdens de sport en zich niet gefrustreerd voelen. Beloon ze als ze hun best doen en moedig ze aan om door te blijven gaan. Laat ook vooral zien hoe leuk sporten kan zijn door zelf mee te doen. Je ontkomt er niet aan om het goede voorbeeld te geven!

Welke sporten zijn leuk om samen met je kinderen te doen?

Er zijn tal van sporten die leuk zijn om samen met je kinderen te doen, afhankelijk van de leeftijd, interesses en fysieke mogelijkheden van jou en je kinderen. We hebben hier een aantal van deze sporten voor je op een rijtje gezet.

Trampoline springen

Trampoline springen is heerlijk voor kinderen. Ze vinden het eigenlijk allemaal leuk en vergis je niet: je moet er een serieuze inspanning voor leveren. Er komt ook flink wat adrenaline bij vrij.

Je kind maakt waarschijnlijk binnen no-time sprongen die jij van je lang-zal-ze-leven niet gaat proberen, maar even springen is ook voor jou als ouder ontzettend gezond. Heb je geen trampoline in de tuin, dan kun je terecht bij een van de vele trampolineparken in Nederland.

Minigolf

Minigolf is niet zo inspannend, maar we tellen het als een sport. Het is niet alleen leuk, maar ook goed voor het ontwikkelen van hand-oogcoördinatie en concentratie. In Nederland zijn door heel het land genoeg Minigolfbanen te vinden, bijvoorbeeld op de vakantieparken van Center Parks of Roompot.

Tip: Voor een leuke variant kun je eens een Glowgolf baan bezoeken. Dit is minigolf, maar dan compleet in het donker met een glow-in-the-dark bal en baan.

Fietsen

Fietsen is een populaire activiteit voor veel gezinnen. Samen op de fiets stappen en de natuur verkennen is dan ook erg leuk, ontspannend en bovendien sportief. Zeker in de zomer is een fietstocht een fijne manier om samen sportief te zijn. Hierbij mag je jezelf (en je kinderen, uiteraard) na afloop belonen met een lekker ijsje.

Zwemmen

Zwemmen is niet alleen heerlijk verkoelend op een warme dag, maar ook ontzettend goed voor je gezondheid! Door regelmatig te gaan zwemmen zorg je bovendien dat je kinderen dit goed oefenen. Daardoor verleren ze het minder snel. Zwemmen versterkt de spieren, is goed voor de flexibiliteit en draagt bij aan de ontwikkeling van coördinatie en motoriek. Zwemmen kun je overal in het land samen doen met je kind, bijvoorbeeld in het lokale zwembad. Kies wel een bad met een mooi wedstrijdbad zodat je ook echt kunt trainen, in plaats van alleen maar van de glijbaan te gaan of in het bubbelbad te zitten.

Schaatsen

Schaatsen hoort erbij in Nederland. Heb je geen zin om op de vrieskou te wachten? Er zijn een aantal mooie indoor schaatsbanen in Nederland die je het hele jaar door kunt bezoeken. Bijvoorbeeld in Dordrecht, Enschede, Haarlem en Heerenveen.

Voetbal

Voetbal is natuurlijk een populaire sport. Je kunt het gewoon achter het huis doen. En er zijn vele varianten te bedenken: een partijtje tegen elkaar, overtrappen of een leuk spel zoals flessenvoetbal. Is je kind echt voetbalfanaat, dan kun je deze op de lokale voetbalclub laten meetrainen.

Klimmen

Klimmen is fysiek erg zwaar, maar ook mentaal een opgave. Een mooie activiteit dus als jij en je kinderen wat meer uitdaging zoeken. Maar klimmen, waar doe je dat? In een aantal sporthallen is een klimmuur aanwezig, maar er zijn ook speciale klimcentra waar je kunt klimmen of boulderen. Zo staat in Leidsche Rijn het grootste indoor klimcentrum van Nederland. Houd er wel rekening mee dat klimmen niet geschikt is voor kids van alle leeftijden. Op de meeste locaties is boulderen toegestaan voor kinderen vanaf 8 jaar.

Bij goed weer kun je ook naar een klimbos gaan. Hier kun je samen naar hartelust klimmen en tokkelen in een mooie groene omgeving. Klimbossen vind je bijvoorbeeld in Lage Vuursche, Almere, Amsterdam of Ermelo.

Skiën

Skiën is een mooie winterse activiteit die je samen kunt doen. Kun je nog niet skiën, dan is het wel slim om eerst een paar lessen te volgen. En voor een weekje wintersport heb je veel materialen nodig. Wil je toch eens een dagje wintersport beleven met je kids? Dan kun je een bezoekje brengen aan Snowworld in Landgraaf, dit is de grootste indoor skibaan van Europa!

Just dance

Ben jij in het bezit van een Nintendo Wii, Switch of andere console? Dan is Just Dance een super leuke manier om even samen met je kids te dansen en te bewegen op vrolijke muziek. Just Dance helpt je niet alleen in beweging te blijven, het is ook een absolute stemmingmaker. Je wordt er spontaan vrolijk van, namelijk. Bovendien helpt het dansen bij het verbeteren van de motorische vaardigheden van je kind.

Suppen

Bij suppen sta je op een surfplank en beweeg je jezelf vooruit met een peddel. Hierbij werk je aan je balans, wat voor zowel voor jou als je kinderen best een uitdaging kan zijn. Suppen kun je op een hoop verschillende plekken doen, bijvoorbeeld op een meer, maar ook op de grachten van Utrecht. Erg leuk, maar houd wel rekening met een nat pak.

Surfen

Surfen is perfect voor de gezinnen die suppen niet uitdagend genoeg vinden. Je kunt windsurfen en golfsurfen. Blijf je in Nederland, dan kun je beter voor windsurfen kiezen, gezien de weersomstandigheden. Surfen is ontzettend leuk, maar vraag ook om oefening en geduld. Een aantal mooie locaties om te surfen in Nederland zijn Schevingen, Wijk aan Zee en Domburg. Hier kun je ook lessen nemen.

Roeien of kanoën

Roeien of kanoën kun je eigenlijk zo sportief maken als je zelf wilt. Kies een rustig beekje om te ontspannen of een wilde rivier om serieus te sporten. Tijdens het roeien kun je vaak lekker genieten van het landschap terwijl je armen en rugspieren flink getraind worden. Veel kinderen vinden het erg leuk om te roeien of kanoën: het is immers ook heerlijk om je eigen bootje te mogen besturen.

Mountainbiken

Overal in Nederland zijn mountainbike routes aangelegd. Kijk van tevoren of de route ook geschikt is voor je kinderen, ze variëren namelijk in moeilijkheidsgraad. Ben je op vakantie in de Ardennen, Alpen of de Pyreneeën? Dan kun je helemaal losgaan op de mountainbike. Houd er wel rekening mee dat mountainbiken vrij intensief kan zijn, berg af is natuurlijk een makkie, maar berg op is een ander verhaal.

Skaten

Skaten kan op rolschaatsen, inline skates of een skateboard. Ieder kind kan het in zijn eigen straat proberen en leren. Je hoeft niet allerlei trucs uit de kast te trekken zoals een ‘360’, maar je kunt gewoon lekker de buurt verkennen of een bepaalde route afleggen. Ben je wat verder, dan is het echt de moeite waard om een skatepark te bezoeken. Mooie indoor skateparken vind je bijvoorbeeld in Eindhoven, Rotterdam, Nijmegen en Deventer.

Tips om samen te sporten met je kinderen

Heb je een leuke sportactiviteit gevonden? Bekijk dan nog even dit lijstje zodat jij straks goed voorbereid begint:

 • Check het weer: Kijk vooraf naar het weer om te zien of de activiteit buiten kan. Zorg voor de juiste kleding en spullen, afhankelijk van het weer.
 • Kies een goede plek: Zoek een plek die goed is voor de activiteit die je gaat doen. Dit kan een park, speeltuin, sportveld, zwembad of gewoon je tuin zijn.
 • Verzamel spullen: Pak alles wat je nodig hebt voor de sport. Denk aan sportspullen en bescherming, maar eventueel ook schone kleren, een handdoek en shampoo.
 • Maak eten en drinken klaar: Zorg voor genoeg water en wat (gezonde) snacks voor na het sporten.
 • Pas je aan: Wees flexibel en verander de plannen als dat nodig is. Luister naar je kinderen en pas je aan als ze moe zijn of als het weer verandert.

Probeer vooral eens een sport uit

Zoals je weet hebben je kinderen een brede interesse. Maar die interesse kunnen ze ook snel weer verliezen als iets ze niet boeit. Probeer daarom vooral verschillende sporten uit met je kind. Het vinden van de juiste sport kost soms wat tijd. Geniet van de rol die jij als ouder hebt om je kind te laten ontdekken wat hij of zij leuk vindt!