Leukste pretparken bezoeken

Wil je jouw kinderen een dagje meenemen naar een pretpark? Ontdek de leukste attractieparken in de buurt. Informeer vooraf wel even naar de soorten attracties en of het ook leuk is voor de lengte en leeftijd van jouw kinderen.

Onze 15 favoriete pretparken

Top 10 beste pretparken

 1. Irrland das Maislabyrinth am Niederrhein
 2. BillyBird Park Hemelrijk
 3. Efteling
 4. Toverland Sevenum
 5. Familiepark Plaswijckpark
 6. Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome
 7. Phantasialand
 8. Speelpark Oud Valkeveen
 9. Dolfinarium
 10. Archeon

Pretparken en attractieparken

Een bezoek aan een pretpark of attractiepark is al jaren een populair gezinsuitje. Of je nu met jonge kinderen, schoolgaande kinderen of tieners op pad gaat: er is voor elk gezin een leuk pretpark te vinden. Welke bezoek jij als eerste?

De leukste pretparken

Er zijn tientallen pretparken in Nederland te vinden, maar ook binnen reisafstand van onze landsgrenzen vind je mooie attractieparken. De keuze voor een pretpark is natuurlijk heel persoonlijk. De één houdt van spannende attractieparken met sensationele achtbanen en zinderende spookhuizen, terwijl de ander liever een wat rustiger park bezoekt met een sprookjesachtig thema of een meer educatief karakter.

Zijn jouw kinderen echte waaghalzen? Of zijn ze nog klein en doe je ze een plezier met draaimolens en een rit met een kindertreintje? Zorg dat je je goed voorbereid en kies het park uit dat voor jouw kinderen het leukste is!

Pretpark met jonge kinderen

Wil je met jonge kinderen een pretpark bezoeken? Bekijk dan van tevoren goed of het pretpark geschikt is voor kleine kinderen. Zijn er voldoende attracties, ritjes, shows en speeltuinen voor jouw kind? Op de website van de meeste attractieparken kun je dat goed vinden.

Let daarbij ook goed op de minimale lengte die voor veel attracties vereist is. Het zou zonde zijn als je kindje teleurgesteld wordt, omdat het bijna nergens in mag.

Pretpark bezoeken met peuters (1-2 jaar)

Voor peuters zijn de meeste pretparken eigenlijk ongeschikt. Er zijn vaak wel wat zones waar je kleintje kan rondkruipen of een beetje kan spelen, maar de hele ervaring zal voor je kindje al snel wat teveel zijn. Overweeg dan een binnenspeeltuin voor kleine kinderen te bezoeken.

Pretpark bezoeken met kleuters (3-5 jaar)

Als je kind een jaar of 3 tot 5 is, kun je al bij veel pretparken terecht. De meeste parken hebben speciale attracties die geschikt zijn voor jonge kinderen, inclusief zachte ritjes, speeltuinen en kindershows.

Pretpark met schoolgaande kinderen

In deze leeftijdsgroep van zo'n 5 tot 12 jaar worden de pretparken al een stuk leuker voor je kinderen. Ze kunnen vanaf een jaar of 7 wel in de meeste attracties en vinden vaak de kleinere achtbanen erg leuk.

De kinderen op deze leeftijd hebben ook voldoende energie om de hele dag lekker bezig te zijn en volop te genieten van het dagje weg!

Pretpark met tieners

Heb je tienerkinderen? Dan is de kans groot dat je ze het meest gelukkig maakt met een bezoek aan een attractiepark met veel spannende ritjes en spektakel. Je kinderen genieten van de meer opwindende en snellere attracties die pretparken te bieden hebben.

Ze zijn meestal in staat om zelfstandig het park te verkennen en hun eigen avonturen te kiezen. Dat geeft jou en je partner ook wat ruimte om samen een rondje te lopen en een paar attracties mee te pakken.

Tips voor pretparkbezoek met kinderen

Wil je een leuk pretpark met kinderen bezoeken? Bereid je dan goed voor met behulp van onderstaande tips. Zo maak je van jullie dagje uit een groot succes en wordt het voor de kinderen een prachtige herinnering.

Kijk of er korting mogelijk is

Soms kun je online korting op de toegangsprijs vinden. De bekende kortingsplatforms hebben soms acties voor bepaalde pretparken. Kijk dat even na voordat je tickets voor het hele gezin bestelt.

Bekijk reviews van andere gezinnen

De beste manier om erachter te komen of een attractiepark geschikt is voor gezinnen, is door de reviews te lezen. Bekijk de reviews en recensies van andere ouders en grootouders met kinderen. Zo weet je zeker of het park geschikt voor jullie is.

Splits op

Heb je meerdere kinderen van verschillende leeftijden? Dan vinden ze vaak ook net verschillende dingen leuk. Overweeg dan om op te splitsen en elk de attracties de eigen keuze te bezoeken.

De juiste kleding aantrekken

Je hoeft er natuurlijk niet op je best bij te lopen in een pretpark. Trek je kinderen comfortabele kleding en geschikte schoenen aan voor een dag vol activiteiten en de vele meters die jullie moeten maken.

Neem zelf snacks en drinken mee

De versnaperingen in een attractiepark zijn niet goedkoop. Neem zelf een voorraad snacks en pakjes drinken mee, dan hoef je niet alles in het park te kopen.

Plan vooraf

Het kan slim zijn om op voorhand de plattegrond te bestuderen. Kies de attracties uit die geschikt zijn voor jouw (jonge) kinderen. Zo kun je een route plannen die de beste ervaring voor hen biedt.

Zorg voor afleiding in de rij

In veel pretparken moet je regelmatig in een lange rij. Wachten is niet leuk en kinderen zijn ongeduldig. Zorg daarom voor wat afleiding. Geef ze een extra snoepje en neem desnoods een spelcomputer mee.

Tip: heeft het attractiepark een app waarin de wachttijden staan? Gebruik die dan om lang wachten in de rij te voorkomen. Het kan een hoop frustratie en teleurgestelde gezichten besparen!

Zorg dat je kinderen zich kunnen identficeren

Het is de schrik van elke ouder: je kind kwijtraken in een pretpark. Zorg daarom dat je kind geïdentificeerd kan worden met bijvoorbeeld een armbandje met jouw telefoonnummer erop.

Bescherm je tegen de zon

Natuurlijk hoop je op mooi weer als je met je kinderen naar een pretpark gaat. Maar, vergeet geen zonnebrandcrème en hoedjes om je kinderen te beschermen tegen de zon.

Welk pretpark bezoek je met slecht weer?

Je kunt natuurlijk niet altijd mooi weer hebben. De meeste pretparken bevinden zich grotendeels in de openlucht. Als het dan regent, heb je toch een wat minder leuke dag. Overweeg in de winter, in het voorjaar of in het najaar dan ook een bezoek aan een indoor pretpark.

Voorbeelden daarvan zijn:

 • Plopsaland Indoor Hasselt
 • Sprookjeshof Appeltern
 • Toverland Sevenum (een groot deel is indoor)

Kies een pretpark en ga op pad met je kinderen

We hebben je hierboven een heleboel tips gegeven voor een pretparkbezoek met kinderen of kleine kinderen. Nu is het tijd om een keuze te maken! Bekijk het overzicht van de leukste attractieparken en boek direct je tickets.