Treinuitje met kinderen

Bijna elke plaats is wel te bereiken met het openbaar vervoer. En veel plaatsen hebben ook zelfs een eigen station. Neem je kinderen een dagje uit met de trein, Stap op bij het dichtstbijzijnde station in de buurt en ga het avontuur tegemoet.

De leukste treinuitjes in de regio

Treinuitjes met het hele gezin

Een treinuitje maken met kinderen is altijd een goed idee. Kinderen houden van treinreizen, want ze kunnen volop genieten van het landschap dat aan ze voorbij trekt.

Ook kunnen ze lekker kijken naar alle bijzondere mensen om hen heen. Voor jou als ouder is het ook heerlijk om er met de trein opuit te gaan, want je hoeft je geen zorgen te maken over files en de trein brengt je zo midden in de stad. Koop snel een railrunner kaartje en ga op pad!

Waarom een uitje met de trein een goed idee is

Als je kinderen hebt, is het een goed idee om ze met de trein mee op pad te nemen. De treinreis zelf is voor je kinderen al een prachtig avontuur. Het wachten op het perron, de trein die arriveert, de conducteur die op zijn fluit blaast: alles draagt bij aan het gevoel van een spannend en bijzonder dagje uit. En eenmaal in de trein kijken je kinderen hun ogen uit naar de steeds veranderende landschappen en natuurlijk naar alle interessante mensen om hen heen.

In een trein zit je meestal comfortabel, zeker als je buiten de spitstijden gaat. De kinderen kunnen onderweg lekker een rondje lopen en zullen zich niet snel vervelen in de trein.

Een groot voordeel van met de trein op pad gaan met kinderen, is dat treinstations zich vaak in het hart van steden en toeristische bestemmingen bevinden. Zo hoef je niet naar een parkeerplaats te zoeken en hoef je ook geen hoge parkeerkosten te betalen.

Een treinreis is bovendien goed voor het milieu en een erg veilige manier van vervoer. Als ouder zit je er ook lekker ontspannen bij: je hoeft niet op het verkeer te letten, maar kunt rustig naar buiten kijken, een boek lezen of gezellig met je kinderen kletsen.

Goedkoop treinreizen met kinderen met een railrunner kaartje

Reizen met de trein is voor kinderen heel goedkoop: voor kinderen tot en met 3 jaar is het namelijk gratis. Voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar kun je een speciaal railrunner kaartje kopen voor € 2,50. Daarmee reizen je kinderen de hele dag gratis door het hele land. Dus dan hoef je alleen voor jezelf nog maar een treinkaartje te kopen.

Tips voor treinreizen met kinderen

Hoewel reizen met de trein dus erg leuk en makkelijk is, zijn er wel een paar zaken waar je op moet letten als je met kinderen op treinreis gaat.

Plan je reis goed

Je weet zelf ook wel dat je kinderen niet altijd precies doen wat je van ze vraagt. Soms luisteren ze niet of ze hebben wat meer tijd nodig. Zorg er dus voor dat je de reis ruim plant. Wees op tijd op het station en als je moet overstappen, zorg dan dat je daar ook voldoende tijd voor hebt. Plan je reis dus goed en zorg bijvoorbeeld dat je vooraf weet naar welk perron je moet.

Buggy of kinderwagen mag mee

Wil je een buggy meenemen, zodat je kind niet de hele dag hoeft te lopen? Of heb je nog een baby die in een wandelwagen moet? Deze kun je zonder problemen meenemen in de trein. Let er wel op dat het in de spits erg druk kan zijn en dat er dan minder plaats voor is. Je kunt een buggy soms wel opgevouwen in de coupes kwijt, maar misschien moet je bij de buggy of wandelwagen plaatsnemen op het balkon (het halletje bij de deuren).

Zorg voor entertainment aan boord

De verwachting is natuurlijk dat je kinderen de hele treinreis naar buiten zullen kijken en genieten van het uitzicht en wat er allemaal in de trein gebeurt. Toch kan het geen kwaad om wat entertainment voor ze mee te nemen in de vorm van een boekje, een filmpje op een telefoon of tablet, speelgoed of een spelletje. Dan heb je in elk geval een backup plan voor als ze toch een beetje ongeduldig worden tijdens de treinreis.

Neem eten en drinken mee

Kinderen hebben altijd trek. Wees daarop voorbereid en stop je rugtas goed vol met broodjes, pakjes drinken, snacks en snoepjes. Ook dat is een door veel ouders beproefde methode om ze tijdens een lange treinreis rustig te houden.

Boek 1e klas om ruimer te zitten

Als je budget het toelaat, kun je overwegen om 1e klas kaartjes te boeken. Dan zit je een stuk ruimer en rustiger. Railrunner kaartjes zijn gewoon geldig in de 1e klas, voor hetzelfde tarief.

Houd rekening met vertraging

We weten allemaal dat de treinen wel eens vertraging kunnen hebben. Houd daar dus rekening mee en blijf geduldig als je hier mee te maken hebt.

Ga buiten de spits

Wij adviseren je om met kinderen buiten de spits te reizen met de trein. In de spitsuren zitten de treinen vaak erg vol en is het risico dat je moet staan tijdens de reis erg groot. Dat zou wel een hoop van de charme en van het plezier wegnemen voor jou en je kinderen.

Reis vanaf een P+R locatie

P+R staat voor Park and Ride. Deze locaties vind je vaak aan de rand van grote steden en stedelijke gebieden. Hier kun je je auto parkeren voor een gunstig laag tarief en vervolgens overstappen op het openbaar vervoer. Hier kun je meestal niet alleen de trein nemen, maar ook de metro, tram of bus.

Doe een treinspelletje

Om de tijd te doden tijdens de treinreis kun je een spelletje doen. Denk aan ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ of het maken van een woordslang (begin met een willekeurig woord en laat je kinderen om de beurt een nieuw woord bedenken dat begint met de laatste letter van het vorige woord. Je kunt je kinderen ook opdracht geven om zo veel mogelijk objecten in de trein te zoeken van een bepaalde kleur. Zo houd je het leuk en gezellig!

Het Spoorwegmuseum: het ultieme treinuitje

Wil je een mooie treinreis combineren met een leerzame en leuke dag waarop je kinderen alles over treinen leren? Dan ga je natuurlijk naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Je kunt er met de trein komen: vanaf Utrecht Centraal pak je de speciale pendeltrein naar Utrecht Maliebaan, het eigen station van het treinmuseum.

Het Spoorwegmuseum is een boeiende plek waar je kinderen kunnen ontdekken hoe de trein de loop van de wereldgeschiedenis heeft beïnvloed. Hier vinden ze onder andere een authentiek treinstation, een theater, spannende attracties, oude treinstellen en locomotieven en een steeds wisselende tentoonstelling. Het staat garant voor een hele leuke en leerzame dag!

Uitjes vlakbij het station

Wil je met je kinderen met de trein op pad? Kies dan een uitje dat niet te ver van het station af ligt. We doen hier enkele suggesties van leuke bestemmingen voor ouders met kinderen op loopafstand van een NS treinstation.

 • Kinderboekenmuseum Den Haag, bevindt zich naast het station
 • NEMO Amsterdam, op ruim 15 minuten lopen van het station
 • Ouwehands Dierenpark Rhenen, op een kleine 10 minuten lopen van het station
 • Spoorwegmuseum Utrecht, heeft zijn eigen treinstation (Utrecht Maliebaan)
 • WILDLANDS Adventure Zoo Emmen, op ruim 15 minuten lopen van het station

Een ritje met de stoomtrein maken

Wil je eens een echt nostalgische ervaring met je kinderen beleven? Dan is een reisje met de stoomtrein iets voor jou. In Nederland zijn er een aantal trajecten waarop nog met de stoomtrein wordt gereden. Kijk goed bij het betreffende traject wanneer de treinen rijden en hoe je kaartjes kunt kopen. Dat verschilt nogal per aanbieder.

 • Stoomtrein Goes-Borsele (SGB): Een van de bekendste stoomtreinritten in Nederland nabij het Stoomtreinmuseum in Goes.
 • Stoomtrein Katwijk Leiden: Deze stoomtrein rijdt op een korte spoorlijn tussen Valkenburg (bij Katwijk) en Leiden.
 • Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM): Maakt ritten op verschillende routes op de Veluwe en heeft een uitgebreide collectie stoom- en dieseltreinen.
 • Museumstoomtram Hoorn-Medemblik: Deze stoomtram rijdt tussen Hoorn en Medemblik in Noord-Holland.
 • Museum Buurtspoorweg (MBS): Biedt ritten met historische treinen op een kort traject tussen Haaksbergen en Boekelo in Twente.
 • Stoomtrein Rotterdam: De Stoom Stichting Nederland (SSN) organiseert af en toe ritten met historische stoomtreinen vanuit Rotterdam.
 • RTM Tram Museum: Het Rotterdamsche Tramweg-Maatschappij (RTM) Tram Museum in Ouddorp biedt ritten met historische trams en stoomtrams langs de Zuid-Hollandse kust.

Met de trein op pad

Wordt het een ritje met de stoomtrein? Of toch een gezellig uitje met de NS, naar een treinstation in een mooie grote stad of naar een uitje dicht bij het treinstation? Wat je keuze ook wordt: het begint met het selecteren van je uitje. Zoek in ons overzicht een mooi uitje op, koop je treinkaartje en je railrunnerkaartje en ga op pad!