Museum bezoeken met een peuter

nijntje museum

Denk je aan musea, dan denk je misschien aan stille zalen en kunst die je niet mag aanraken. Niet echt ideale omgevingen voor je peuter. Maar, gelukkig zijn er in Nederland heel veel musea waar je kleintjes zich helemaal kunnen uitleven. En waar ze nog wat leren ook. Zijn jullie klaar om samen de kleurrijke wereld van kunst en geschiedenis te ontdekken? Lees hier alles over het bezoek aan een museum met je peuter. Van waar je op moet letten, tot tips voor de leukste musea voor kleine kinderen.

Waarom zou je met een peuter een museum bezoeken?

Een museum is meer dan alleen een plek om naar mooie dingen te kijken. Voor peuters is het een wereld vol nieuwe kleuren, vormen, verhalen en belevenissen. In elk museum leert je kleintje allerlei nieuwe dingen. Niet alleen door te kijken, maar ook door te doen, aan te raken en te ervaren. Met elk museumbezoek leert je peuter de wereld om zich heen iets beter te begrijpen.

En bij veel musea zijn de peuters tot 4 jaar gratis. Dat is natuurlijk ook een mooie reden om wat vaker een museum op te zoeken met je kleine!

Het kiezen van het juiste museum

Niet elk museum is leuk voor een peuter. De meeste musea voor volwassenen zijn echt niet geschikt voor peuters. Want, daar mag je niets aanraken, moet je zachtjes praten en kun je helemaal niet spelen. Een ramp dus, waar het geduld van een kleintje wel heel erg op de proef wordt gesteld. En geduld hebben ze nog niet op die leeftijd, toch?

De belangrijkste selectiecriteria voor een museum voor peuters zijn dus:

  • Kan mijn peuter hier (bijna) alles aanraken?
  • Mag mijn peuter hier herrie maken?
  • Kan mijn peuter hier spelen?

Als het antwoord 3 keer ‘ja’ is, dan heb je een goed peutermuseum te pakken! Daar kan je peuter zich namelijk echt uitleven, zonder dat anderen er last van hebben of dat je het risico loopt dat je kind iets doet wat niet mag.

Een overzicht met concrete tips van leuke musea voor peuters vind je verderop in dit artikel.

Voorbereiding op het bezoek

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker als je met een peuter op pad gaat. Kies als het kan een rustig tijdstip, bijvoorbeeld in de ochtend (je kind is toch al vroeg wakker). Neem voldoende snacks en te drinken mee voor onderweg. Zorg dus dat je kind vooraf nog even wat eet en drinkt, want in de musea zelf mag je niet altijd iets mee naar binnen nemen.

Neem ook een klein speeltje mee voor als je peuter even pauze nodig heeft. Vertel ook van tevoren wat jullie gaat doen. Je zult merken dat je kindje dat al heel interessant en spannend vind! De voorpret is dan ook vaak erg leuk. Natuurlijk is het ook slim om een buggy mee te nemen of een wandelwagen. Die kleine beentjes houden het niet altijd lang vol.

Laat het niet te lang duren

Reserveer niet te veel tijd voor je museumbezoek. Het kan natuurlijk zomaar zijn dat je peuter snel moe is en dan is het soms beter om maar gewoon lekker naar huis te gaan. Ook is het slim om rekening te houden met de slaapjes van je kind. Kan je deze een keertje overslaan of verandert je kind dan in een onuitstaanbaar wezen? Je kent je eigen kind het beste, dus dat kun je zelf beoordelen. Denk er vooraf over na!

Neem ook iets voor jezelf mee

Een andere tip om ook iets voor jezelf mee te nemen ter afleiding. Een boek of een puzzelboekje bijvoorbeeld. Hoewel musea voor kleine kinderen vaak geweldig zijn, is het voor de volwassenen niet altijd even leuk. Dan is het wel lekker om even iets anders te doen te hebben, terwijl je kind voor de tiende keer gaat kijken bij de zandtafel.

Tijdens het bezoek

Eenmaal aangekomen in het museum van jullie keuze, is de taak van jou als ouder simpel: volg en ondersteun. Laat je peuter de leiding nemen! Het is zijn of haar uitje. Volg hun interesse. Staat je peuter tien minuten naar een schilderij van een hond te kijken? Prima! Willen ze een half uur aan de tekentafel zitten, ook goed. Praat over wat jullie zien. “Wat voor kleur heeft de hond? Zie je zijn staart?” Dit maakt het bezoek leuk en leerzaam.

Maar, let op: ook jouw peuter heeft een korte aandachtsspanne. Ze kunnen snel overprikkeld raken. Als je merkt dat je peuter moe of gefrustreerd raakt, neem dan even pauze. Even rust doet vaak al wonderen.

Na het bezoek is het erg leuk om na te praten over wat jullie hebben gezien en gedaan. De kans is groot dat je ‘s avonds bij het na bed brengen alle verhalen nogmaals te horen krijgt.

Tips voor leuke musea met een peuter

Wat zijn de leukste musea voor peuters in Nederland? We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

Het Kinderboekenmuseum in Den Haag

kinderboekenmuseum

Ah, Kikker, Nijntje, Rupsje Nooitgenoeg… klinkt bekend, toch? In het Kinderboekenmuseum in Den Haag mag je peuter naar hartenlust spelen, klimmen en klauteren. En wat dacht je van samen ontdekken? Boeken, letters, kleuren, het is er allemaal. Een topuitje voor de avontuurlijke peuter!

Het Speelgoedmuseum in Deventer

speelgoedmuseumAlleen maar naar speelgoed kijken is natuurlijk niet zo leuk… gelukkig kun je in het Speelgoedmuseum in Deventer ook genoeg zelf doen. Bouwen met blokken, LEGO of constructiespeelgoed. En lekker buiten spelen op de buitenspeelroute door de binnenstad van Deventer.

Het Aviodrome in Lelystad

aviodrome

In het Aviodrome in Lelystad wachten vele vliegtuigen om te ontdekken en te beleven. Spelen in vliegtuigen, glijden van de bagageband – het kan er allemaal. Je peuter kan hier heerlijk spelen en zich vergapen aan de mooie vliegtuigen. Ruimte genoeg om rond te rennen ook.

Het kinderatelier in het Cobramuseum in Amstelveen

Elke zondag tussen 11 en 2 uur verandert het Cobramuseum in Amstelveen in een creatief kinderatelier. Met verf, sponsjes, kwasten en meer kan je peuter echte kunstwerken maken. Tip: trek oude kleren aan, want schoon blijven is geen optie!

Discovery Museum in Kerkrade

discoverymuseumVoor de kleine uitvinders is het Discovery Museum in Kerkrade een erg leuk uitje. In het Science Lab mogen ze experimenteren en testen. Denk aan stuitersmurrie maken of een zelfgemaakte raket afschieten.

Het Nijntje Museum in Utrecht

nijntje museumNijntje is een wereldwijd fenomeen en dat is niet voor niets. Wie houdt er nu niet van Nijntje? In het Nijntje Museum in Utrecht stap je met je peuter binnen in Nijntje’s wereld. Bezoek haar huisje, de tuin, ga langs bij de dokter of ontdek de verkeerstuin. Alles is in Nijntje-stijl en overal valt wat te spelen. Plons in het bad van Nijntje, zorg voor de plantjes of fiets een rondje. Pret gegarandeerd voor jou en je peuter!

Beeld en Geluid museum in Hilversum

In het Beeld en Geluid museum in Hilversum vind je onder andere het Media Ukkieland. Dit is de plek waar je peuter alles kan ontdekken en beleven. Maak je eigen filmpje, en wie weet durft je peuter zelfs een klein optreden te geven. Terwijl jij jeugdsentiment herbeleeft, wordt de wereld van je kind een stukje groter.

Bakkerijmuseum in Hattem

bakkerijmuseumHet Bakkerijmuseum in Hattem is een feest voor de kleintjes. Een speurtocht naar muisjes en zelf bakken – wat wil je nog meer? Niet alles hier kan je kleintje helemaal alleen doen, maar samen maken jullie er vast een mooie belevenis van!

Professor Plons in het Maritiem Museum in Rotterdam

kapitein plonsIn het Maritiem Museum in Rotterdam is een waar speelparadijs te vinden bij Professor Plons. Een echt zeilschip, een loopbrug van boomstammetjes, een half open speelschip op schuine golven… Buiten staat nog een schip om in te spelen en er zijn diverse schepen om van binnen te bekijken. Hier kan je kleintje echt heerlijk spelen en ontdekken.

Scheepvaartmuseum in Amsterdam

scheepvaartmuseumHet Scheepvaartmuseum is erg leuk voor kleine kinderen. Handig is het ook dat bij elke afdeling staat aangegeven voor welke leeftijd het leuk is. Voor de kleintjes is vooral de westvleugel interessant. Er is veel te zien en dingen worden er op een begrijpelijke manier uitgelegd.

Archeon in Alphen aan den Rijn

ArcheonReis door de tijd in het Archeon. Bezoek kleine huisjes, bekijk een show, speel in de grote speeltuin. Hoewel sommige activiteiten niet leuk of te moeilijk zijn voor peuters, is er genoeg te zien en te doen voor een onvergetelijke dag.

Deltapark Neeltje Jans in Vrouwenpolder

neeltje jansIn Zeeland vind je het Deltapark Neeltje Jans. Hier gaat alles over het wonder van de waterkering en de watersnoodramp van 1953. Maar er is ook veel te beleven en te spelen voor de peuters. Denk aan een waterspeeltuin, een aquarium en zelfs een rondvaartboot. Vooral in de zomer is het hier geweldig voor peuters. Buiten spelen in de zon, spetteren in het water… wat wil je nog meer?

Naturalis in Leiden

NaturalisNaturalis in Leiden is een must-visit. Tijdelijke tentoonstellingen bieden vaak iets leuks voor de kleintjes. Van dieren ontdekken tot echte dieren zien, er is altijd wat te beleven. Een wonderlijke wereld voor peuters.

NEMO Science Museum in Amsterdam

nemo science museumNEMO Science Museum, het grootste wetenschapsmuseum van Nederland, is ook een feest voor peuters. Voor oudere kinderen is het helemaal fantastisch, maar de peuters kunnen hier hun lol op. Ze mogen overal aan zitten en kunnen overal mee spelen.

Museum Speelklok in Utrecht

In Museum Speelklok spelen zelf spelende muziekinstrumenten de hoofdrol. Van piepkleine speeldoosjes tot grote pianola’s en straatorgels. Overal hoor je vrolijke muziek. Jonge bezoekers maken hun eigen melodietje tijdens een speurtocht, terwijl de grotere kinderen in de Muziekfabriek zelf muziek componeren en spelen.

Limburgs Museum in Venlo

Maak een tijdreis in het Limburgs Museum. Naast wisselende tentoonstellingen, vooral gericht op kinderen, is er zoveel te ontdekken. Ga samen op eierspeurtocht of ontdek gewoon alles wat het museum te bieden heeft.

Het Nederlands Watermuseum in Arnhem

Waterpret gegarandeerd in het Nederlands Watermuseum! Met water spelen en een beetje nat worden, dat is toch alles wat een peuter nodig heeft? Je kunt hier van alles doen en ontdekken. Een leuke, spetterende ervaring, ook voor de kleintjes.

Villa Zebra in Rotterdam

Villa Zebra in Rotterdam is een kunstparadijs voor peuters. Met een hele afdeling speciaal voor kinderen tot 6 jaar, is het de ideale plek om te ontdekken en te ervaren. Hier kunnen de kids leren en spelen tegelijk. Let wel op de beperkte openingstijden!

Museum Natuurdiorama Holterberg in Holten

In Museum Natuurdiorama Holterberg bekijk je meer dan duizend Europese dieren. Niet levend, maar in prachtige diorama’s. Dit zijn net enorme kijkdozen waarin natuurscènes levensecht zijn nagebootst. Voor de kleine avonturiers is er een speel- en leerbos. Hier doen kinderen natuuropdrachten die met de seizoenen veranderen. En natuurlijk, rennen en spelen is altijd een goed idee! Een plek waar natuur, leren en plezier hand in hand gaan.

Spoorwegmuseum in Utrecht

Treinen, treinen en nog eens treinen! In het Spoorwegmuseum in Utrecht beleef je treinavonturen, van Chugginton doe-dagen tot het Winter Station. Ook als er niets extra’s te doen is, is dit een heerlijke plek voor de peuters. Ze kijken hun ogen uit en er is genoeg te doen en ervaren.

Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden

Speelgoedmuseum Kinderwereld is een reis naar het verleden. Hier zie je antiek en nostalgisch kinderspeelgoed, maar er mag ook gespeeld worden! Kinderen kunnen zich uitleven in een oud kruidenierswinkeltje, spelen met ouderwetse speelautomaten en buiten wachten de draaimolen, tollen, hoepels en ‘voertuigen van vroeger’. Uniek en ouderwets leuk!

Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

Ontdek hoe het leven vroeger was in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Dit museum neemt je mee terug in de tijd met talloze historische locaties en gebouwen. Een echte tijdmachine! Op het Kindererf kan je peuter aan de bak met oude karweitjes. Denk aan water pompen of koeien melken (geen echte!). En terwijl jij geniet van een kopje koffie op het terras leven je kinderen zich uit in de speeltuin.

Oertijdmuseum in Boxtel

Stap terug in de tijd in het Oertijdmuseum. Hier vind je fossielen en bijna levensechte dinosaurussen uit de oertijd. Ga met je peuter bij mooi weer naar de oertijdtuin, waar gigantische dino’s staan.

Praktische tips voor museumbezoek met een peuter

Tot slot nog een paar praktische tips voor het museumbezoek met je peuter.

  • Bekijk van tevoren de website van het museum of je iets kunt vinden over activiteiten voor kleintjes.
  • Kijk vooraf of je zelf eten en drinken mag meenemen naar binnen.
  • Neem wat extra afleiding voor je kind mee, zoals speelgoed of een knuffel.
  • Neem ook afleiding voor jezelf mee (een boek of een puzzelboekje, bijvoorbeeld).
  • Neem de buggy of een wandelwagen mee, zodat je peuter lekker kan zitten.

Naar welk museum ga jij met je peuter?

Een museum bezoeken met een peuter is goed te doen. Belangrijk is dat je het juiste museum kiest en je goed voorbereid. Dan staat niets je kindje in de weg om prachtige nieuwe ervaringen op te doen en de wereld een klein beetje beter te leren begrijpen. Heb je nog geen keuze gemaakt? Bekijk dan ook de vele andere uitjes!

Bart Drost Bart Drost Vader van 3
Laatste update
7 februari 2024
Over onze medewerker

Hoi, ik ben Bart, vader van 3 kinderen. Als ervaringsdeskundige weet ik precies wat leuke uitjes zijn, waar je op moet letten als je met (kleine) kinderen op pad gaat en wat de fijne kneepjes van het ouderschap zijn. Ik schrijf ook over het vaderschap op mijn website Dadventures.nl.

Terug naar boven