Bootje huren bij jou in de buurt

Bootje huren in de buurt? Voor een dagje op het water met kinderen kan je kiezen voor een kano of roeiboot, maar een sloep of fluisterboot komt ook veel voor. Huur een boot per uur of voor een hele dag bij de leukste bootverhuur locaties.

Onze 15 favoriete bootverhuur

Top 10 beste bootverhuur

 1. Sloepverhuur Haarlem
 2. De Drijfveer sloepverhuur
 3. Lejosloepverhuur
 4. Bootverhuur Naarden - Vesting
 5. Bootverhuur Aalsmeer
 6. Boaty Bootverhuur
 7. Canal Motorboats
 8. MokumBoot
 9. De Drijfveer kanoverhuur
 10. De Waterlijn

Bootverhuur: leuk voor jong en oud

Als ouder zoek je naar activiteiten die leuk, avontuurlijk en een echte beleving zijn. En wat biedt nu meer avontuur en plezier dan een dagje varen met de hele familie? Een glinsterend wateroppervlak, het zachte deinen van de boot, enthousiaste en blije kinderen: het kan allemaal met een sloep, zeilboot of motorboot. Klaar om de trossen los te gooien en lekker een dag op het water door te brengen met je kinderen?

Varen als uniek wateruitje

Met een bootje het water op gaan is een unieke ervaring. Varen biedt vrijheid en avontuur. Bovendien kun je je kinderen iets nieuws leren terwijl je geniet van de frisse lucht en de bijzondere wereld op het water. Als ouder wordt je toch ook wel enthousiast bij het idee van een dagje op het water?

Welke boot kies je met kinderen?

Je gaat natuurlijk niet zomaar het water op met je kinderen. Denk eerst na over het type boot dat je wilt huren. Er is keuze genoeg: denk aan een rustige sloep, een fluisterende motorboot (zonder vaarbewijs mag je niet op snelle boten varen) of een simpele zeilboot.

De charme van sloep varen met kinderen

Sloep varen is lekker rustig en kalm. Ideaal als je een comfortabele dag op het water wil. Als je een sloep huurt bent je lekker actief bezig en komen je kinderen van dichtbij in aanraking met de bijzondere natuur op het water. Kinderen kunnen echt genieten van de charme van het varen in een sloep. Bovendien is het lekker eenvoudig. Je moet alleen wel zelf roeien!

Het plezier van het varen met een motorboot

Wil je liever iets sneller gaan en zelf niet hoeven te peddelen of roeien? Dan is een motorboot een hele goede keuze. Zonder vaarbewijs mag je niet op een snelle boot, dus verwacht geen hoge snelheden. Maar, je het is wel lekker ontspannend als je alleen maar gas hoeft te geven. Wel tijdig bijsturen, natuurlijk.

Zeilboot huren voor een leerzame ervaring

Een zeilboot is weer een hele andere ervaring. Zeilen op de wind vraagt om de nodige kennis en expertise. Om zonder ervaring te gaan zeilen, is dan ook niet zo’n goed idee. Volg dan eerst een cursus, zodat je weet wat je te doen staat. Heb je wel ervaring met zeilen, dan is het natuurlijk een prachtige ervaring om je kinderen iets te leren over de basisprincipes van het zeilen. Zeilen is actief, spannend en echt teamwork. Ideaal voor gezinnen die wat meer actie zoeken!

Boot huren zonder vaarbewijs

Misschien denk je dat je zonder een vaarbewijs niet mag varen? Dat is niet zo! Je kunt zo het water op als je voor een boot kiest met een maximale snelheid van 20 kilometer per uur en met een maximale lengte van 15 meter. Dan blijven er dus nog aardig wat opties over.

Beschikbare boten zonder vaarbewijs

Kijk voordat je een boot gaat huren, of de bootverhuurder een aanbod heeft dat je zonder vaarbewijs mag gebruiken. In veel gevallen is dat wel zo, omdat de meeste bootverhuur op toeristen is gericht.

Hieronder een aantal veel gemaakte keuzes voor bootverhuur zonder vaarbewijs.

Als je een boot gaat huren, let er dan ook op dat de boot stabiel ligt en dat er veiligheidsmaatregelen aan boord zijn.

Varen met kinderen zonder vaarervaring

Zijn jouw kids nog nooit het water op geweest? Eens moet het de eerste keer zijn! Varen met kinderen zonder vaarervaring kan best uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak en voorbereiding wordt het absoluut een succes.

Doe vooral rustig aan. Plan je route zorgvuldig en probeer zeker niet te hard of te snel te gaan. Neem natuurlijk altijd zwemvesten mee voor je kinderen en trek ze deze aan voordat ze de boot op gaan. Kunnen je kinderen niet zwemmen? Wees dan extra alert gedurende de gehele boottocht.

Veilig met kinderen het water op

Veiligheid is natuurlijk een belangrijk issue als je gaat varen met kinderen. Allereerst: zorg dat je je kinderen tijdens de boottocht niet uit het oog verliest. Verder heb je op de boot natuurlijk een aantal zaken nodig. De veiligheidsuitrusting op de boot moet idealiter bestaan uit voldoende en goed passende reddingsvesten, een EHBO-kit, en eventueel communicatieapparatuur voor noodgevallen.

Normaal gesproken is dit bij de bootverhuur inbegrepen. Maar, het maakt natuurlijk ook nogal een verschil of je op een klein meer een rondje gaat varen of dat je de open zee op gaat. Let hier dus goed op wanneer je de boot bespreekt.

Bespreek ook vooraf met je kinderen de veiligheidsmaatregelen, zoals:

 • Sloep: Bij sloepverhuur zijn de boten vaak gemakkelijk te besturen, liggen stabiel op het water en bieden voldoende ruimte voor een gezin. Een sloep boot huren is ideaal voor een dagje varen. En bovendien ook beschikbaar in elektrische varianten voor een rustige en milieuvriendelijke vaartocht.
 • Motorboot: Een kleinere motorboot is een goede optie voor korte dagtrips en als je iets verder wilt varen. Deze boten gaan maximaal 20 kilometer per uur. Bij vrijwel elke bootverhuur kun je een kleine motorboot huren.
 • Rubberboot: Je kunt ook een rubberboot huren. Erg gebruiksvriendelijk en naar keuze beschikbaar met een motortje of met roeispanen.
 • Zeilboot: Zonder vaarbewijs kun je een kleine zeilboot huren. Je moet wel weten wat je doet als je met een zeilboot het water op gaat.
 • Kano en kajak: Ideale bootjes voor één of meerdere personen. Voor een actief dagje uit en de mogelijkheid om op smalle wateren, kanalen en rivieren te varen.
 • Waterfiets: Is niet echt een boot, maar wel erg leuk! Ideaal voor gezinnen met kleine kinderen, waarbij je in een rustig tempo kunt genieten van de omgeving en tegelijkertijd actief bezig bent. De kids kunnen zelf ook ‘fietsen’ en sturen natuurlijk.
 • Roeiboot: Weet je echt niet wat je moet huren, dan kun je altijd nog een roeiboot nemen. Deze huurboot garandeert een rustig tochtje op het water. Al kan het wel hard werken zijn bij sterke stroming en veel wind Een groot pluspunt is dat kinderen het vaak prachtig vinden om zelf te roeien.
 • Draag reddingsvesten: Zorg ervoor dat iedereen altijd een passend reddingsvest draagt.
 • EHBO-Kit: Zorg dat er EHBO-doos aanwezig is aan boord, en dat je als ouder weet hoe je de inhoud ervan moet gebruiken.
 • Weersverwachtingen: Controleer deze voorafgaand aan en tijdens het varen. Bij slecht weer op komst kun je beter niet gaan varen!
 • Zonbescherming: Zorg voor voldoende zonbescherming zoals zonnebrandcrème en zonnehoedjes. Schaduw heb je meestal niet op een klein bootje.

Een bootvakantie plannen met het gezin

Wil je een stap verder gaan dan een boottochtje maken? Dan is een bootvakantie misschien wel iets voor jullie! Een bootvakantie met de kinderen is zoveel meer dan alleen varen: het is een beleving, een ontdekkingstocht en bovenal heel veel quality time met het gezin.

Maar, met kinderen aan boord is goede voorbereiding noodzakelijk. Wat neem je allemaal mee? Denk aan comfortabele kleding, voldoende zonnebrand, spelletjes en natuurlijk voldoende snacks en drankjes. Pillen tegen zeeziekte zijn ook geen overbodige luxe.

Een bootvakantie kun je prima in Nederland houden. Zo kun je prachtig varen in Friesland of rond de Waddeneilanden. Maar, je kunt natuurlijk kiezen voor een meer exotische bestemming. Wat dacht je van een zeilvakantie langs de kust van Kroatië?

Waar je ook gaat varen: kies voor regelmatige stops en ga vaak voor anker. Dan kunnen je kinderen even lekker uitrazen aan land en ontdekken wat daar allemaal te beleven is.

Van dagverhuur boot tot meerdaagse vaartochten

Je kunt bij bootverhuur kiezen voor een tochtje van een dagdeel, een dag of zelfs meerdaagse boottochten. Zie je het al voor je? Jij en je gezin, genietend op het water, terwijl jullie zachtjes voortdobberen en alle dagelijkse stress vergeten.

Een dag op het water: dagverhuur

Een dag of een dagdeel op het water kan al een heerlijke ervaring zijn. Gewoon een stukje varen op de plassen van bijvoorbeeld Loosdrecht of Giethoorn. Boterhammetjes en pakjes drinken mee en genieten maar van de mooie uitzichten, de wind in je haren en het kabbelende water!

Helemaal ontspannen op meerdaagse boottochten

Wil je langer het water op, dan kun je op een boot een paar dagen heerlijk ontspannen. Een meerdaagse boottocht vraagt wel de nodige voorbereiding. Bedenk eerst welk type boot geschikt is voor jullie reis en check de beschikbaarheid bij de bootverhuur. En dan de route: welke leuke en kindvriendelijke routes voor meerdaagse tochten zijn er? Denk aan routes langs kinderactiviteiten, strandjes en plekken waar je heerlijk kunt ontspannen.

Houd ook rekening met de aanlegplaatsen en de overnachtingsplekken. Je mag je boot niet zomaar overal aanmeren.

Populaire plekken voor bootverhuur

In Nederland kun je op veel plaatsen een bootje huren. We noemen hier enkele populaire plekken waar je gerust een rondje kunt gaan varen met je kinderen.

Checklist bootverhuur

Tot slot delen we hier nog een checklist voor als je een dagje het water op gaat: handig om te controleren of je overal aan hebt gedacht, voordat je in je gehuurde bootje stapt.

 • Amsterdam: De grachten van Amsterdam zijn wereldberoemd, en het huren van een boot is een leuke manier om de stad vanaf het water te verkennen.
 • Giethoorn: Dit charmante dorp in de provincie Overijssel wordt ook wel het "Venetië van het Noorden" genoemd vanwege de vele kanalen en bruggen. Hier zijn vooral fluisterbootjes populair.
 • Friesland: Friesland staat bekend om zijn meren en waterwegen. Plaatsen zoals Sneek, Leeuwarden en het Sneekermeer zijn populaire bestemmingen voor het huren van een boot.
 • Zeeland: Zeeland ademt watersport. Je vindt hier een prachtige kustlijn en veel mogelijkheden voor bootverhuur. Plaatsen zoals Vlissingen, Middelburg en Goes zijn goede uitvalsbases.
 • Utrecht: De grachten van Utrecht zijn vergelijkbaar met die van Amsterdam, en je kunt hier ook boten huren om de stad vanaf het water te verkennen.
 • De Biesbosch: Dit nationale park in Zuid-Holland heeft een uitgebreid netwerk van rivieren en kreken. Het is een prachtige plek voor natuurliefhebbers om een boot te huren en de wilde dieren en vogels te spotten.

Klaar om te varen?

 • Geldig legitimatiebewijs voor bootverhuur
 • Bevestiging van de bootverhuur reservering
 • Waterdicht hoesje voor je telefoon
 • Voldoende eten en drinken (denk ook aan wat lekkers voor de kleintjes)
 • Zonnebrandcrème, zonnebrillen, en hoeden/petten
 • Zwemvesten voor alle opvarenden (vaak te huur, maar check dit vooraf)
 • Waterdicht tasje voor waardevolle spullen en kleding
 • Kleine EHBO-kit voor eventuele kleine ongelukjes
 • Kaart van het vaargebied (vaak inbegrepen bij verhuur van boot)

Heb je een keuze gemaakt en de checklist afgevinkt? Dan ben je klaar om te gaan genieten op het water. Vergeet niet de opgewonden gezichten van je kinderen en de glinstering van de zon op het water goed in je op te nemen. Denk even niet aan de alledaagse beslommeringen. Huur een boot en ga het avontuur tegemoet!