Dagje uit met kinderen

Op zoek naar een leuk dagje uit met het hele gezin? Om je een beetje op weg te helpen hebben we hier tips voor de leukste dagjes uit voor je op een rij gezet. Denk aan binnen- en buitenactiviteiten, museumbezoek, een dagje naar het zwembad of lekker een dag naar een pretpark!

Top 10 beste in de categorie Dagje uit

 1. Vlietland
 2. HomeComputerMuseum
 3. Louwman Museum
 4. Zwembad de Glind
 5. Zuiderzeemuseum
 6. Het oude brandspuithuis
 7. IJzertijdboerderij Dongen
 8. Betuws Oorlogsmuseum
 9. Het Kindermuseum
 10. Zwembad Molengors

Dagje uit voor elke leeftijd

Als je een dagje uit wil organiseren, is het belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van je kinderen. Logisch, natuurlijk! Een peuter houdt van andere dingen dan een tiener. Zo is een bezoek aan een grote binnenspeeltuin een ideaal uitje voor kinderen tot een jaar of 8 en is een bezoek aan een groot zwembad vaak erg leuk voor kinderen van 8 tot 14 jaar (en ouder).

Tips voor dagjes uit met het gezin

De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos als je een actief uitje zoekt. Hieronder geven we je een paar tips!

Een grote speeltuin

Lekker naar de speeltuin: voor veel kinderen gaat er gewoon niets boven. Hier kunnen ze uren glijden, klauteren, klimmen en graven. Kies voor een dagje uit wel een grote speeltuin. Hier vindt je vaak tientallen speeltoestellen verspreid over een groot gebied. Ook is er meestal genoeg ruimte voor de ouders om ook een beetje ontspannen te zitten en wat te eten of te drinken bij een horeca-gelegenheid.

Deze grote speeltuinen lijken soms bijna op een pretpark. En dat zijn het voor de kinderen eigenlijk ook! Neem voldoende te eten en te drinken mee. En vergeet de zonnebrandcrème niet op een mooie dag.

Voorbeelden van deze echt grote buitenspeeltuinen zijn:

 • De Leemkuil in Nijmegen
 • Linnaeushof in Bennebroek
 • Landgoed Lienoord in Leek

Een groot subtropisch zwembad

Een dagje zwembad met kinderen houd je makkelijk een dag vol. Ga wel naar een groot subtropisch zwembad, daar is het wat lekkerder warm en er is meestal veel meer te beleven. Grote glijbanen, golfslagbaden en peuterbadjes vol speelplezier voor de kleintjes. Vergeet niet wat lekkers mee te nemen en voor jezelf een goed boek of een tijdschrift.

Bekende grote subtropische zwembaden zijn de Aqua Mundo zwembaden van Centerparcs, zoals Aqua Mundo Heijderbos.

Een pretpark of attractiepark

Een logische keuze voor een dagje uit is een bezoek aan een pretpark of attractiepark. Gelukkig zijn deze er in Nederland in vele soorten en maten. Of je nu kleine kinderen in huis hebt of al wat oudere tieners, voor elke leeftijdscategorie zijn er leuke pretparken te vinden.

Zijn jullie waaghalzen die genieten van spannende achtbanen? Dan is Toverland of Walibi Holland iets voor jullie. Of hebben jullie meer behoefte aan gezellige draaimolens en kindertreintjes? Kies dan voor bijvoorbeeld de Julianatoren of Avonturenboerderij Molenwaard. Wil je een mix van attracties voor de kleintjes en de grotere kinderen? Ga dan voor De Efteling of Slagharen. Elk park heeft iets unieks te bieden.

Om je dagje uit te laten slagen hebben we nog wat tips voor je. Zo loont het soms om vooraf online naar kortingen te zoeken. Ook is het slim om eerst de reviews van andere gezinnen te lezen, zodat je weet wat je ongeveer kunt verwachten. Neem ook voldoende snacks en drinken mee, zodat je niet te veel geld hoeft uit te geven in het park.

Een nationaal park

Er zijn een aantal nationale parken in Nederland. Allemaal natuurgebieden die beschermd en beheerd worden, maar waar je vaak ook een dagje in kunt doorbrengen. In veel parken vind je namelijk diverse educatieve activiteiten, bezoekerscentra of musea.

Bekijk wel van tevoren goed wat je in deze mooie natuurgebieden kunt doen. Dan voorkom je dat je ergens naartoe gaat weer toevallig die dag niets gebeurt. Vaak kun je in de nationale parken excursies doen, fietsen of paardrijden. En worden bijvoorbeeld speurtochten georganiseerd of speciale wandelingen met een kindvriendelijke gids. Meestal is er ook wel een tentoonstelling of museum te vinden waar je alles over het park kunt leren.

Zorg ook dat je kinderen comfortabele, vuilbestendige kleding dragen. Neem zelf wat te eten en drinken mee als je er mag picknicken. En vergeet de verrekijker en het vergrootglas niet voor de kleine natuurliefhebbers!

Grote nationale parken zijn bijvoorbeeld De Hoge Veluwe, De Biesbosch, De Oosterschelde en De Groote Peel.

Een museum

Het bezoeken van een museum met kinderen is leerzaam en leuk, voor zowel je kinderen als voor jou. Musea zijn overal te vinden. Dus willen jullie graag wat meer leren over onderwerpen als geschiedenis, kunst en wetenschap? Kies een museum dat past bij de interesses van je kind, zoals treinen, experimentjes doen of boeken lezen. En plan een bezoek!

Bekende en leuke musea voor het hele gezin zijn bijvoorbeeld NEMO, het Spoorwegmuseum en het Kinderboekenmuseum. Erg leuk om te combineren met een treinreis, om er zo een compleet dagje uit van te maken. Ga je vaak naar een museum, dan loont het om een museumjaarkaart aan te schaffen voor je gezin.

Een grote kinderboerderij

Een kleine kinderboerderij leent zich natuurlijk niet voor een compleet dagje uit. Daar ben je na een uurtje of twee wel uitgekeken. Maar, er zijn ook een paar grote kinderboerderijen in Nederland, waar je gerust een dag kunt doorbrengen. Sommige kinderboerderijen zijn zo groot en uitgebreid dat je ze bijna een pretpark kunt noemen.

Op deze grotere kinderboerderijen kun je niet alleen dieren kijken en aaien, maar kunnen je kinderen ook ontzettend lekker spelen. Er zijn soms zelfs kleine attracties aanwezig en een animatieprogramma!

Deze grotere kinderboerderijen zijn meestal niet gratis toegankelijk. Je moet een kaartje kopen en soms ook vooraf reserveren.

Voorbeelden van kinderboerderijen voor een dagje uit zijn:

Een dierentuin

Er zijn in Nederland ontzettend veel leuke dierentuinen te ontdekken! Een bezoek aan de dierentuin staat voor de meeste kinderen garant voor een heerlijke dag uit. Er zijn natuurlijk de bekende, grote dierenparken. Maar ook kleinere, knussere parken zijn zeker de moeite van het bezoeken waard.

In een dierentuin kijk je niet alleen maar naar dieren. Je kunt er ook vaak heerlijk spelen. Jonge kinderen zijn natuurlijk dol op deze speeltuinen, terwijl oudere kinderen vaak meer geïnteresseerd zijn om te leren over dieren en natuurbehoud. In de meeste dierentuinen worden dan ook educatieve programma’s voor kinderen aangeboden.

Vergeet niet de aanvangstijden van de voedermomenten en de shows te plannen. Het zou zonde zijn als jullie die missen!

Praktische tips voor een dagje weg met het hele gezin

Ben je van plan een dagje weg te gaan met het hele gezin, denk dan ook nog aan deze praktische tips voor een geslaagd uitje:

Kies je uitje zorgvuldig: weet zeker dat je kinderen het leuk vinden!

Welke uitje gaat het worden?

En? Hebben jullie al een uitje op het oog? Kijk voor meer inspiratie ook in ons overzicht waarin je alle uitjes terug kunt vinden. Zoek eenvoudig op categorie of op een uitje bij jou in de buurt. Veel plezier alvast met jullie dagje weg!

 • Ga je iets buiten doen, houdt dan rekening met de weersverwachting.
 • Kleed jezelf en je kinderen passend aan, houd rekening met de activiteit.
 • Zoek vooraf naar kortingen of overweeg of een abonnement afsluiten voor jou een goede optie is.
 • Plan de route goed, vermijd files als je met de auto gaat of overvolle treinen in de spits.
 • Neem een buggy mee, zodat je kind niet altijd hoeft te lopen.
 • Neem voldoende eten en drinken mee.
 • Las voldoende pauzes en rustmomenten in.
 • Heb je jonge kinderen, houd dan rekening met de slaaptijden.