De leukste speeltuinen voor peuters

In de wereld van de peuters draait alles om spelen, lachen en ontdekken. En waar kan dat nu beter dan in de speeltuin? Het is niet voor niets dat jouw peuter hier zo ontzettend graag naartoe gaat. Hier kunnen ze hun energie kwijt, nieuwe vriendjes maken en de wereld ontdekken. De speeltuin is de plek waar de fantasie van je peuter helemaal tot leven komt. Wil je eens iets anders dan de speeltuin op de hoek? In dit artikel delen we de leukste speeltuinen voor peuters met je!

Grote en kleine speeltuinen, binnen- en buitenspeeltuinen

We maken in dit artikel bewust geen onderscheid tussen grote en kleine en binnen- en buitenspeeltuinen. Hier bespreken we gewoon alle speeltuinen die heel erg leuk zijn! Dat betekent dat er ook erg grote speeltuinen tussen staan die ook wel als attractiepark aangemerkt kunnen worden. Maar dan kun je zelf de keuze maken welke bovenaan op jullie to-do lijst komt te staan.

Let op: niet elke speeltuin is het hele jaar rond geopend. Kijk daarom altijd even bij de speeltuin voordat je besluit er naartoe te rijden.

Vooraf nog even een tip van ons: moet je entreegeld betalen voor je peuter van 2 tot 4 jaar? Dan is dat een goede indicatie dat deze speeltuin geschikt is voor peuters. Zijn kinderen tot 4 jaar gratis? Dan kan het zo zijn dat het wat meer gericht is op oudere kinderen. Maar goed, laat vooral ook je eigen oordeel tellen. Ieder kind is anders!

Speelpark Klein Zwitserland in Tegelen

klein zwitserland

In Tegelen vind je Speelpark Klein Zwitserland, waar de grootste schommel en de langste buisglijbaan van Nederland op je wachten. Verstopt in de heuvelachtige bossen, ligt deze speeltuin er prachtig bij met avontuurlijke speelplekken en een apart gedeelte voor peuters. Voor waterpret is er een mini-zwembad. Ideaal voor peuters!

Speeltuin Kitskensberg in Roermond

kitskenberg

Aan de rand van Roermond ligt Speeltuin Kitskensberg. Je peuter kan hier lekker tekeer gaan in een ondiep zwembad, in een natuurlijke setting en met speeltoestellen te over. De Kitskensberg is een ideale plek voor buitenpret. Veel groen en speeltoestellen van klein tot groot. Klimmen, draaien, met zand en water spelen: het kan hier allemaal!

De Flierefluiter in Raalte

Dit is de grootste indoor speeltuin van Europa met 40.000m2 aan speelplezier en diverse attracties. De Flierefluiter beschikt over een binnenspeelgedeelte met twee verdiepingen en een babyparadijs, plus een buitenruimte met trampolines, skelterbaan, waterpret, ponyrijden en een kinderboerderij. Een geweldig paradijs voor de gemiddelde peuter. Inclusief ranja en als ouders kun je er ook nog prima zitten.

Linnaeushof in Bennebroek

De Linnaeushof in Bennebroek staat bekend als de grootste speeltuin van Europa zonder elektronica. Er staan hier ruim 350 speeltoestellen en attracties. De peuters moeten wel zelf de attracties in beweging zetten. Je moet dus bereid zijn even een handje te helpen als je met kleintje naar de Linnaeushof gaat. Voor de peuters is er een apart gedeelte. Vergeet de zwemkleding niet, want het waterpark is onweerstaanbaar bij mooi weer! Overigens kun je daar niet zwemmen, maar wel (veilig) met water spelen.

Natuurspeeltuin Hoppies in Ammerzoden

hoppies

Tussen Zaltbommel en Den Bosch ligt Hoppies, een natuurspeeltuin die begon als maisdoolhof. Nu is het een erg leuke speeltuin met water, zand en groen. Lekker ravotten terwijl jij op het terras geniet van een paar uurtjes offline zijn.

Het land van Jan Klaassen in Braamt

In Braamt vind je Het Land van Jan Klaassen, een speelparadijs met een grote binnen- en buitenspeeltuin. Peuters kunnen hier van de luchtglijbaan roetsjen of zich wagen in het spookhuis. Het poppentheater is ook populair bij de kleintjes. Wil je hier overnachten, dan kun je terecht op de nabijgelegen kindercamping. Dat kan in je eigen kampeermiddel of in de unieke accommodaties zoals een vliegtuig, helikopter, trein, brandweerwagen of piratenboot. Peuterpret gegarandeerd!

Oud Valkeveen in Naarden

Speelpark Oud Valkeveen is al meer dan 90 jaar een begrip. Naast attracties en show vind je hier ook een heleboel speeltoestellen om te klimmen, glijden, rond te dwalen en met zand te spelen. Ook is er bijvoorbeeld een luchtkussen, bioscoop en een speelschip. Erg leuk voor peuters en hun oudere broers en zussen.

Schutterspark in Brunssum

schutterspark

Het historische Schutterspark in Brunssum, ooit onderdeel van de Staatsmijn Hendrik, heeft van alles te doen. Actieve activiteiten, zoals klimmen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een mooi blotevoetenpark beleven. En er is natuurlijk een speeltuin voor jouw peuter. Voor elke jonge ontdekkingsreiziger is hier wel iets te beleven.

Schateiland in Zeumeren

schateiland zeumeren

Als het weer twijfelachtig is, is Schateiland in Zeumeren een slimme keuze. Tussen Amersfoort en Apeldoorn gelegen, biedt dit speelpark met piratenthema zowel binnen- als buitenpret. Van schatgraven tot schminken, er is genoeg te doen voor jonge zeerovers. Regenlaarsjes aan en goudzoeken maar!

Tuin van Floddertje in Berkel en Rodenrijs

De Tuin van Floddertje in Berkel en Rodenrijs is een natuurlijk speelwalhalla. Verwacht modder, waterpompen, en eindeloze sluippaadjes. Het eerste gedeelte is speciaal ingericht voor peuters en andere kleine kinderen. De rest van het eiland is wellicht nog wat te uitdagend. Tip: neem een extra setje kleding mee, want schoon blijven is geen optie!

Westerpret in Zoetermeer

In Zoetermeer vind je speeltuin Westerpret. Hier is van alles te beleven: glijden van de glijbaan, springen op de trampoline, schommelen, klimmen en klauteren. Er is ook een midgetgolfbaan en een speciale peuterzone met een speelbunker. Bij mooi weer kun je samen met je peuter een bootje of een waterfiets huren.

KidzCity in Utrecht

KidzCity is een geweldig indoor speelparadijs voor peuters in Utrecht. Er is van alles te beleven: kastelen om in te klimmen, een groot funhouse, een ballonnenmolen, treintje rijden, een huis van grote legoblokken maken en nog veel meer. Voor de allerkleinsten is er ook een speciaal babyboekje.

Kinderparadijs Malkenschoten in Apeldoorn

Nabij Apeldoorn ligt Kinderparadijs Malkenschoten, een mix van speeltuin en kinderboerderij. Start je bezoek met de Binkytram en ontdek daarna alles, van midgetgolf tot waterfietsen. Genoeg te doen hier voor de peuters. Er zijn speeltuinen, skelters, legostenen en je kunt hutten bouwen. Genoeg gespeeld? Dan loop je toch even lekker samen over de kinderboerderij!

Speeltuin Fort Willem in Maastricht

Speeltuin Fort Willem in Maastricht is een speeltuin en een zwembad. Genoeg te doen voor een dag vol speelplezier. Op warme dagen ga je zelf op de ligweide liggen. De peuters zullen vooral de speeltuin erg leuk vinden. Wel goed opletten met het zwembad in de buurt!

Plaswijckpark in Rotterdam

Het Plaswijckpark is een verborgen parel in Rotterdam. Met een verkeerstuin, dierentuin en overdekte speelhal is hier van alles te beleven. Zelfs bij minder mooi weer is er binnen genoeg te doen. Lekker klauteren, klimmen en glijden: alles waar je peuter blij van wordt.

Speeltuin De Pol in Veenendaal

In Veenendaal kan je peuter op ontdekkingstocht gaan in Speeltuin De Pol. Hier vind je allerlei leuke speeltoestellen. Genoeg om een middag te glijden, klimmen, klauteren en in het zand te spelen.

Familiepark Nienoord in Leek

In het Groningse Leek ligt Familiepark Nienoord, een land vol verrassingen. Hier kunnen peuters en kleuters glijden, springen en rennen in de uitgestrekte speeltuin. De dierenvriendjes op de kinderboerderij zijn klaar voor een knuffel. En vergeet niet een ritje te maken met de bijzondere Nienoord-trein!

Steinerbos in Stein

Het Steinerbos in Stein is een knus recreatiepark, ideaal voor jonge kinderen. Met speeltuinen, skelters, minicars, en een kinderboerderij is er genoeg te doen. Een treintje rijdt door het park en er is zelfs een binnen- en buitenzwembad!

Sprookjeshof in Zuidlaren

Het Sprookjeshof in Zuidlaren is een sprookjesachtige wereld met verhalen, speeltuinen en een kinderboerderij. Met sprookjesbos, indoor speelparadijs en buitenspeeltuin. De ronddraaiende poppenshow is onverminderd populair bij de peuters. Ga samen van de grote familieglijbaan, beklim de speelberg, stap in de draaimolens en schommels. Plezier voor het hele gezin gegarandeerd!

Sprookjesbos Valkenburg

In het Limburgse Valkenburg ontdek je het Sprookjesbos. Dat is niet hetzelfde als in de Efteling. Hier vind je, naast diverse sprookjes, ook diverse plekken om te spelen, een kabelbaan, mini-zweefmolen en een 7D-film. Een magische plek, al kan het hier en daar wat vernieuwing gebruiken.

Kabouterland in Exloo

Kabouterland in Exloo is een heerlijk kleinschalig park vol trollen, kabouters en dieren. Er is een overdekte speeltuin en zelfs een trollengrot met glijbaan. Overal kun je je verwonderen over kleine kabouters en hun huisjes en dorpjes. En buiten kunnen de peuters lekker spelen en terecht in een dierenknuffelweide en een maisdoolhof.

DippieDoe in Best

Is het een speeltuin of een attractiepark? Eigenlijk meer dat laatste. In Dippiedoe heb je een binnengedeelte en een buitengedeelte. Het binnengedeelte is een ware speeltuin met een ballenbak, glijbanen, draaimolen en allerlei toestellen om te klauteren en te klimmen. Er zijn ook speciale peuterochtenden. Een erg leuke bestemming voor peuters met indoor en outdoor activiteiten.

BillyBird in Hemelrijk

BillyBird is een groot park met allerlei speelmogelijkheden en attracties. Je kunt hier met mooi weer ook heerlijk genieten op de ligweide en de kinderen kunnen lekker in het water spelen. Er is een speelcircus, een binnenspeeltuin met een piratenkooi, grote glijbanen en nog veel meer. Leuk voor peuters en ook voor oudere kinderen.

Megapret in Lievelde

Megapret in Lievelde is een speelparadijs waar kinderen de hele dag kunnen vertoeven. Er is een binnenspeeltuin, een buitenspeeltuin, een waterspeeltuin en meer. Zo vind je binnen een 4 verdiepingen tellende klim- en klautertoestel, met meer dan 100 hindernissen. Hier leeft je peuter zich uit in de ballenbakken, een springkussen, een familieglijbaan, ballenkanonnen en een bouwhoek. Er is zelfs een kinderdisco en een rodelbaan.

Sybrandy’s Speelpark in Oudemirdum

In Sybrandy’s vind je ruim 40 speeltoestellen, ook voor de allerkleinsten. Het is ruim en overzichtelijk opgezet en gericht op peuters en kinderen vanaf ongeveer 3 jaar. Met glijbanen, een monorail, een zandbak, skelters en veel meer leuke en soms een beetje spannende attracties.

Sint Vitusholt in Winschoten

Sint Vitusholt is een hele leuke speeltuin in Winschoten, zoals een echte speeltuin hoort te zijn. Met glijbanen, klimtoestellen, schommels en veel zand en gras. Inclusief een speciaal gedeelte voor peuters tot en met 4 jaar: Het Land van Pegeltje.

Waarom zijn speeltuinen zo leuk voor peuters?

Een speeltuin is niet alleen maar een plaats om te spelen. Ze spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van peuters. Zowel op fysiek als sociaal vlak leert je peuter in de speeltuin allerlei nieuwe vaardigheden. Ze leren bijvoorbeeld klimmen, glijden en schommelen. Activiteiten die vragen om een uitgekiende motoriek, balans en de nodige spieropbouw. Daarnaast krijgen ze in deze hotspots voor peuters natuurlijk te maken met leeftijdsgenootjes. Sommige zijn aardig, anderen niet. Net als in de echte wereld.

Daarnaast geeft een speeltuin ook de creativiteit van je peuter een boost. Een simpele zandbak wordt al snel een bouwplaats en een klimrek een kasteel. Zet eens een stap in een speelhuisje en je treft waarschijnlijk een komisch rollenspel aan.

En tot slot: frisse lucht, vitamine D en natuurlijk licht is goed voor ieder kind. Lekker naar buiten dus!

Een goede voorbereiding op het bezoek aan de speeltuin

Een speeltuinbezoek is in principe zo simpel als schoenen aantrekken en gaan. Toch is het zeker niet onverstandig om met een peuter wat beter voorbereid van huis te gaan. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Check online reviews voor een voorproefje van wat je kunt verwachten.
  • Neem snacks en drinken mee, een hongerige peuter is voor niemand leuk (controleer bij betaalde speeltuinen of je dit mag meebrengen).
  • Zorg voor iets leuks voor jezelf, zoals een boek, tenzij je zelf de glijbaan of ballenbak onveilig maakt.
  • Draag comfortabele kleding die bij het weer past. Kleding in laagjes werkt goed voor kinderen.
  • Smeer je kind in bij zonnig weer en neem zonnebrandcrème mee.
  • Een setje pleisters voor kleine ongelukjes is altijd handig.

Tips om veilig te spelen

Natuurlijk staat veiligheid voorop, ook in de speeltuin. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Kijk altijd even zelf of er geen gevaarlijke situaties zijn, zoals met uitstekende spijkers of glasscherven.
  • Blijf opletten: zorg dat je je kind een beetje in de gaten houdt.
  • Samen spelen: leer je kind de regels en normen van samen spelen, zodat het voor iedereen leuk blijft.
  • Vermijd loshangende kleding: liever geen lange kettinkjes, losse veters of losse kledingstukken die kunnen blijven haken in de speeltoestellen.

Op naar de speeltuin!

In dit artikel hebben we de leukste speeltuinen voor peuters met je gedeeld. Ideaal voor een middag of een dagje uit met je kleintje. Denk ook aan onze tips en je gaat een heerlijke dag vol speelplezier tegemoet. Veel plezier!

René Dekker René Dekker Uitjestester, en eigenaar Uitmetkinderen.nl
Laatste update
12 maart 2024
Over onze medewerker

Hoi, ik ben René, één van de eigenaren van deze website. Ik ben vader van 2 zoons (Joris en Ruben) en man van Nienke. Dagelijks schrijf ik over de leukste uitjes waar ik met mijn gezin naar toe ga.

Terug naar boven