Met je kinderen naar een natuurspeeltuin?

Oké, een enkele natuurspeeltuin heeft ook speeltoestellen, maar die zijn er doorgaans niet. Een natuurspeeltuin heeft vaak wel hout liggen, wat kinderen mogen gebruiken om bijvoorbeeld een hut of een fort te bouwen.

Natuurspeeltuin: lekker spelen in de natuur

Veel uitjes met kinderen kosten ook geld en soms laat het budget het gewoon niet toe om bijvoorbeeld naar een indoorspeeltuin of een pretpark te gaan. Toch willen we dan graag met onze kinderen eropuit, maar waar ga je dan naartoe? De natuurspeeltuin is een goede oplossing, omdat het vrijwel geen geld kost. Terwijl kinderen toch lekker buiten kunnen spelen.

Klimmen en klauteren in de vrije natuur

Natuurspeeltuinen zijn er in overvloed. In Nederland zijn er honderden gebieden die als natuurspeeltuin door het leven gaan en het doel van deze locaties is dat kinderen in de vrije natuur kunnen klimmen, klauteren en spelen. Natuurspeeltuinen zijn doorgaans aangelegd door Staatsbosbeheer en vrij toegankelijk voor ouders en kinderen. Met als voordeel dat toegang dus gratis is, maar het nadeel is dat er ook geen toezicht is. Als ouder moet je dus zelf op je kinderen letten.

Meer dan alleen klimmen en klauteren

In tegenstelling tot traditionele speeltuinen hebben natuurspeeltuinen geen klimrekken of andere attributen waar kinderen mee en op kunnen spelen. Oké, een enkele natuurspeeltuin heeft ook speeltoestellen, maar die zijn er doorgaans niet. Een natuurspeeltuin heeft vaak wel hout liggen, wat kinderen mogen gebruiken om bijvoorbeeld een hut of een fort te bouwen.

In de natuurspeeltuin vind je vaak ook kleinere beekjes en kinderen kunnen dus een hoop waterpret beleven als ze een middagje naar de speeltuin gaan. Sommige natuurspeeltuinen zijn ook uitgerust met een glijbaan en bij een enkele locatie is er ook een mogelijkheid aanwezig om vuur te maken.

Is er een natuurspeeltuin in de buurt?

Door het gigantische aanbod is er altijd wel een natuurspeeltuin in de buurt te vinden. Het grote voordeel van natuurspeeltuinen in de buurt, is dat je ze vaak te voet of met de fiets kunt bereiken. Dat scheelt niet alleen een hoop frustraties om een goede parkeerplek te vinden, maar je bent ook geen parkeergeld verschuldigd en je kunt besparen op je benzine.

Een ander voordeel is dat kinderen snel vies en nat worden als ze in een natuurspeeltuin ravotten. Nu kun je natuurlijk schone kleding en een handdoek meenemen, maar als je in de buurt woont ben je ook zo thuis en kunnen je kinderen zich douchen en ze kunnen schone kleding aantrekken.

Natuurspeeltuin voordelen

Wat zijn de voordelen van natuurspeeltuinen voor kinderen? Laten we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje zetten.

Spelen in de vrije natuur

Natuurspeeltuinen zijn doorgaans in bosrijke gebieden en een natuurlijke omgeving te vinden. De kinderen spelen dus lekker buiten en in de natuur, wat op zich al een heel groot voordeel is. Frisse lucht en een onbezorgde middag zorgen ervoor dat de kinderen zich weer kunnen opladen.

Het is gratis

Een natuurspeeltuin is doorgaans gratis. Oké, er zijn geen faciliteiten waar je gebruik van kunt maken en er is ook geen toezicht aanwezig. Dat betekent dat je je kinderen zelf in de gaten moet houden. Het grote voordeel is dat het weinig kost en dat je met je kinderen toch eropuit kan als je van de zon en het warme weer wil genieten.

Kinderen zijn creatief bezig

Vaak zijn de kinderen lekker creatief bezig als we een natuurspeeltuin bezoeken. Er is hout aanwezig, waarmee ze constructies kunnen bouwen, zoals een hut of een fort en soms is er ook een mogelijkheid om een vuurtje te stoken.

De 10 leukste natuurspeeltuinen van Nederland

Wil je weten welke natuurspeeltuinen de moeite waard zijn om te bezoeken? Wij hebben de 10 leukste en mooiste natuurspeeltuinen van Nederland voor je op een rijtje gezet.

  1. Biesbosch Museumeiland – Werkendam
  2. Zuiderzeespeeltuin – Almere
  3. Speelnatuur Tiengemeten – Tiengemeten
  4. Monkeybos – Wassenaar
  5. Hoppies Natuurspeeltuin – Ammerzoden
  6. Speelbos ‘t Laer – Hilversum/Baarn
  7. Speelbos Meermond – Cruquius
  8. Speelbos De Heksenberg – Oosterhout
  9. Speelbos Nieuw Wulven – Houten
  10. Belevenissenbos – Lelystad

Ravotten in de natuur

Je hebt nu meer informatie over natuurspeeltuinen, die ook wel speelnatuur worden genoemd. Deze worden doorgaans aangelegd door Staatsbosbeheer, liggen in een natuurrijke omgeving en zijn doorgaans gratis toegankelijk. Het staat als een paal boven water dat je de kinderen kunt vermaken als je ze een middagje meeneemt naar de natuurspeeltuin, waar ze kunnen klimmen, klauteren, bouwen en met water kunnen spelen. Ben je benieuwd of er een natuurspeeltuin in de buurt is of welke natuurspeeltuinen het leukste zijn? Bekijk dan de reviews op onze website.