De 20 leukste kinderboerderijen van Nederland

de kemphaan

Een bezoekje met kinderen aan de kinderboerderij is altijd een goed idee. Ze kunnen dieren aaien, spelende lammetjes zien, lekker hun energie kwijt en iets leren over de natuur. Bovendien kun je er als papa en mama vaak lekker wat eten en drinken. Uiteraard kun je naar de kinderboerderij bij jou in de buurt gaan, maar het is ook leuk om eens een andere kinderboerderij te bezoeken. Daar is weer zoveel meer te beleven! Daarom delen we in dit overzicht de 15 leukste kinderboerderijen van Nederland.

1. Het Schutterspark in Brunssum

het schutterspark

Een heerlijke plek voor actief en ontspannen vermaak: dat is het Schutterspark in Brunssum. Je kunt er van alles doen, zoals wandelen, fietsen, het blotevoetenpad verkennen of kruisboogschieten. Op de kinderboerderij vind je allerlei dieren, zoals geiten, schildpadden, ezels, alpaca’s en zelfs exotische baardagamen en slangen. Je kunt hier ook heel goed spelen in de verschillende speeltuinen. Eten en drinken doe je in een van de vele horecagelegenheden of op je eigen picknickkleed. Het Schutterspark is veel meer dan alleen een kinderboerderij.

2. Stadslandgoed De Kemphaan in Almere

de kemphaan

De Kemphaan is veel meer dan een kinderboerderij. Hier kun je wandelen, mountainbiken, discgolfen (een soort golf met een frisbee), pannenkoeken eten en het zintuigenpad ontdekken. En je kunt natuurlijk dieren kijken in het Dierenpark Almere Jungle. Hier sta je oog in oog met reusachtige kaaimannen, waak je samen met stokstaartjes, en wandel je tussen alpaca’s en nandoes. Deze bijzondere plek combineert zorg, botanische tuinen, dierenopvang en een dierenpark. Een groot deel is overdekt, dus ook erg geschikt bij slecht weer.

In De Kemphaan zijn zelfs apen te vinden bij het opvangcentrum van Stichting AAP. Hier kun je een rondje AAP lopen!

3. De Naturij in Drachten

naturij

De Naturij in Drachten is een kinderboerderij, speeltuin en natuurbelevingspark in één. Kinderen kunnen knuffelen met geitjes in de Bokkenbistro, rondspringen met konijntjes in de Naturijnen Burght, en de Afrikaanse stekelvarkens bewonderen. Het speelbos biedt onder andere een kabelbaan, kabouterpad, en een blotevoetenpad dat uitkomt bij de paarden. Het speelpark heeft een zandbak met een piratenschip en een 8 meter hoge klimtoren. Er zit zelfs een indoor speeltuin bij. Ideaal voor een dag uit!

4. De Naoberhoeve in Erica

naoberhoeve

Naoberhoeve in Erica heeft een flinke verzameling grote en kleine boerderijdieren, zoals geiten, pony’s, schapen, herten, kippen, konijnen en cavia’s. Kinderen kunnen de pasgeboren lammetjes en geitjes aaien en knuffelen, en zich vermaken met een ritje op de traptrekker of in de speeltuin. Er zijn ook speurtochten en mogelijkheden om mee te helpen met klusjes op de boerderij. Kinderen die het boerenwerk leuk vinden kunnen een cursus volgen om meer te leren over het verzorgen van de dieren. Er zijn hier regelmatig leuke activiteiten te beleven. En ze willen graag dat je takken meeneemt!

5. De Cantecleer in Kampen

kinderboerderij cantecleer

Kinderboerderij Cantecleer in Kampen is een plek waar kinderen kunnen leren over dieren, de natuur en het eten op hun bord. Naast de typische boerderijdieren zijn er een bijenstal en een hertenkamp. Kinderen kunnen ook kennismaken met Dahomey-dwergrunderen, een van de kleinste runderrassen ter wereld. De speeltuin is gemaakt van natuurlijke materialen en er is een hooizolder waar kinderen kunnen ravotten. Er is zelfs een educatieve ruimte.

6. Avonturenboerderij De Molenwaard in Groot-Ammers

We hebben even getwijfeld of deze in het overzicht met leukste kinderboerderijen opgenomen moest worden. Dat het hier heel leuk is, is zeker, maar het is eigenlijk veel meer dan een kinderboerderij! Op Avonturenboerderij Molenwaard staat ook entertainment centraal. Je kunt kijken naar shows van Fien en Teun, het paard Stip of Mike en Molly. Ook zijn er educatieve shows over bijen, fruit en melk. Maar ook krijgen kinderen de kans om lammetjes te voeren, paarden te knuffelen en te helpen met het voeren van dieren. Er is een moestuin, een oude molen, een trapperbaan, een speelplein en veel meer, en de kids kunnen zelfs een kijkje nemen in de bijenkasten.

7. De Dorpsboerderij in Dronten

Dorpsboerderij Dronten in Flevoland combineert een kinderboerderij met een theehuis en een houtkloverij. Er is een diversiteit aan dieren en in de lente zijn er schaapscheerdagen en aaimiddagen. De boerderij biedt ook een werk- en leefplek voor mensen met een beperking die leren dieren verzorgen en gasten bedienen in theehuis ’t Praghthuys. Je kunt er ook goed wandelen in het Wisentbos.

8. Kinderboerderij Stadspark in Groningen

Op Kinderboerderij Stadspark in Groningen kun je vrij rondlopen tussen de dieren, waaronder kippen, geiten, koeien, paarden, varkens, pauwen en cavia’s. De ezels staan apart en er zijn een hertenkamp en een kudde Schotse hooglanders. Het park biedt ook een wandeling langs verschillende soorten bomen. Bij de kinderboerderij zit een terras waar je een ijsje kunt eten en wat kunt drinken. Aan de overkant van het pad staat een grote speeltuin met speelhuisjes, schommels en glijbanen. Het is een soort dierentuin midden in de stad.

9. De Meent in Hilversum

Kinderboerderij De Meent bruist van leven met een heleboel boerderijdieren, zoals schapen, geiten, kippen, varkens, konijnen, pony’s en groeiende kalfjes. Je kunt hier in de koeienstal kijken en het boerenleven van dichtbij ervaren. Je vindt hier ook prachtige tuinen en een boomgaard, naast een speelplek voor kinderen.

10. De Griftsteede in Utrecht

Op Stadsboerderij De Griftsteede in Utrecht kunnen kinderen leren over tuinieren en zorg voor de natuur. Kinderen kunnen op het blotevoetenpad door de stadstuin slingeren en genieten van de geiten, lammetjes, koeien en varkens. Er zit een flinke speeltuin bij met schommels, klimrekken, glijbanen en een pierenbadje. Lekker in de zomer als het warm is! Er is ook een bijenstal waar verse honing verkrijgbaar is en een boerderijspeurtocht.

11. Diereneiland Molenwijk in Amsterdam

Diereneiland Molenwijk in Amsterdam is een kinderboerderij die ooit begon met enkele konijnenhokken naast een flat. Inmiddels is het uitgegroeid tot een groene kinderboerderij met een natuurspeeltuin. Kinderen kunnen er schommelen, klimmen en kliederen op de waterspeelplek. Er worden regelmatig workshops en activiteiten georganiseerd, zoals vogelhuisjes bouwen en ponyrijden. Er zijn kippen, konijnen, cavia’s, geiten en bijen. Er is ook aan de ouders gedacht: er is een fijn terras.

12. Kinderboerderij Dondertman in Holten

Op de Dondertman in Holten vind je veel mooie dieren, waaronder Schotse Hooglanders, alpaca’s, wallaby’s en zelfs schildpadden. Kinderen kunnen hier in Cato’s Knuffelhuis knuffelen met jonge konijnen en cavia’s, of de schapen en geiten aaien in de knuffelwei.

Maar Dondertman biedt meer dan alleen dieren: het heeft ook een speeltuin vol met uitdagingen voor alle leeftijden. De skelterbaan is een hit, en er is ook een draaimolen voor de kleintjes. Voor de wat oudere kinderen is er het ‘Natuurlijk Spelen Parcours’ voor wat extra avontuur. Bij slecht weer kun je lekker binnen spelen in de speelkelder. Je kunt hier zelfs klootschieten en pony- of ezelritjes maken! Genoeg te doen dus voor een hele dag plezier. Mocht dit niet genoeg voor je zijn, dan kun je vanaf de Dondertman ook verschillende mooie wandelingen ondernemen over het nabijgelegen natuurgebied.

13. De Cantecleerhoeve in Clinge

In Zeeland, op de grens met België, vinden we de Cantecleerhoeve. Deze prachtige boerderij trekt veel bezoekers uit de omgeving. Kinderen en hun ouders genieten hier dagelijks van de dieren, speelgebieden, kas en tuinen. Op het terras of binnen kun je ook lekker genieten van een drankje of ijsje. Op de Cantecleerhoeve werken mensen met een beperking. Zij zijn verantwoordelijk voor de verzorging van de dieren, het onderhoud van stallen en tuinen, de bediening in de horeca en het schoonhouden van de ontvangstruimten. Let op: dit is dus niet dezelfde kinderboerderij als de Cantecleer in Kampen!

14. De Bossche Hoeve in Den Bosch

Kinderboerderij De Bossche Hoeve in Den Bosch is niet alleen een leer- en werkplek voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Het is ook een erg leuke kinderboerderij! De kinderen kunnen hier lekker knuffelen met pony’s, ezels, varkens, schapen, herten, geiten, konijnen, cavia’s en kippen. Er is een pluktuin met kruiden, groenten en fruit. Er zijn insectenhotels en een vlindertuin. Bovendien kun je hier heerlijk spelen!

15. De Blijde Wei in Rotterdam

Op kinderboerderij De Blijde Wei vind je een sfeervolle boomgaard, een speeltuin en een gezellig restaurantje. Een heerlijke plek midden in de grote stad, waar de kinderen de dieren kunnen voeren en verzorgen. Voor een drankje en wat lekkers kun je terecht bij Herberg De Groene Kikker, die is open wanneer de kinderboerderij dat ook is.

16. Geitenboerderij Ridammerhoeve in Amsterdam

Geitenboerderij Ridammerhoeve is een hele leuke kinderboerderij in het hart van het Amsterdamse Bos. Hier wachten bijna 100 geiten op je, samen met kippen, varkens, koeien en paarden. Kinderen kunnen lekker spelen in de leuke speeltuin, terwijl je zelf ontspant met een kopje koffie. Mis ook de boerderijwinkel niet, waar ze heerlijk vers geitenijs verkopen – ja, echt!

17. Stadsboerderij De Hout in Alkmaar

Stadsboerderij De Hout was vroeger een hertenkamp, nu is het een kinderboerderij. Bij het ruim 100 jaar oude gebouw vind je bijvoorbeeld geiten, kippen en cavia’s op de uitgestrekte grasvelden. Daarnaast huisvest de boerderij konijnen, varkentjes, pauwen, een roedel damherten, drie lama’s en verschillende eendensoorten. Buiten vind je een groot vogelhuis en een duiventil. Wil je lekker spelen? Verken dan de kabouterspeelplaats!

18. Het Spookbos in Eemnes

Het Spookbos in Eemnes is zeker niet eng, maar juist een hele leuke plek voor kinderen. De naam komt van het nabijgelegen bos. Op de kinderboerderij kunnen de kinderen konijnen, schapen, ezels, paarden, geiten en andere dieren ontmoeten. Ook is er een speelbos waar ze lekker kunnen ravotten of zelfs een hut kunnen bouwen. Voor de leergierige kinderen is er een speurtocht beschikbaar. Er staan diverse speeltafels en voor jonge kinderen zijn er fietsjes en een hengelvijver met speelgoed eendjes. Erg leuk voor een paar uur vermaak!

19. Stadsboerderij Presikhaaf in Arnhem

Op Stadsboerderij Presikhaaf zet zich in voor het behoud van zeldzame Nederlandse landbouwhuisdierrassen. Ze fokken met oude runderrassen zoals Lakenvelders en Blaarkoppen, waardoor bezoekers deze unieke dieren kunnen bewonderen. De kinderen kunnen hier hun ogen uitkijken naar de kippen, geiten, runderen, schapen, konijnen en eenden. Allemaal van zeldzame rassen. Naast de boerderij ligt de prachtigste heemtuin van Nederland. Dat is een tuin met uitsluitend inheemse Nederlandse planten.

20. Kinderparadijs Malkenschoten (Binky) in Apeldoorn

Kinderparadijs Malkenschoten had bijna deze lijst niet gehaald (net als Avonturenboerderij De Molenwaard). Dat komt doordat ook dit veel meer is dan alleen een kinderboerderij. Hier is van alles te beleven. Knuffelen met de geitjes, waterfietsen met het hele gezin of volop spelen in een van de vele speeltuinen. Ook is er regelmatig een leuke show te bekijken. Je kunt natuurlijk lekker kijken naar de vele dieren, zoals pony’s, cavia’s, kippen, vogels, konijnen, schapen, geiten en alpaca’s. En als je daar klaar mee bent, ga je lekker spelen. In het kabouterdorp, bij de bouwblokken of het minigolf bijvoorbeeld. Binky is het vrolijke varken van deze kinderboerderij.

Tips voor een bezoek aan de kinderboerderij

Ga je naar de kinderboerderij, zorg dan dat je goed bent voorbereid. Denk aan deze tips:

  • Kies voor kleding die vies mag worden, want een beetje modder zit er zo aan.
  • Laat je kinderen na het bezoek goed de handen wassen, dat kan meestal al op de kinderboerderij zelf.
  • Check het weerbericht: een bezoekje aan de kinderboerderij is leuker met lekker weer.
  • Bekijk vooraf de agenda van de kinderboerderij, zodat je weet of er een leuke speciale activiteit op de agenda staat!
  • Bedenk dat een bezoek aan een van deze kinderboerderijen ook erg leuk is voor een kinderfeestje.
René Dekker René Dekker Uitjestester
Laatste update
24 januari 2024
Over onze medewerker

Hoi, ik ben René, één van de eigenaren van deze website. Ik ben vader van 2 zoons (Joris en Ruben) en man van Nienke. Dagelijks schrijf ik over de leukste uitjes waar ik met mijn gezin naar toe ga.

Terug naar boven