Klimbos bezoeken in je regio?

Ontdek de leukste en uitdagendste klimbossen van Nederland

Top 10 beste in de categorie Klimbos

 1. Klimbos Appelscha
 2. Klimbos Overijssel
 3. Klimbos Ermelo
 4. Klimbos Ruurlo
 5. Abel. Klimbos
 6. Klim- & Avonturenbos
 7. Klimpark Groningen
 8. Klimpark Biesbosch
 9. De Klimtuin
 10. Beklim de Belvédère

Je zit lekker op de bank, het is lekker weer en je bent aan het bedenken wat je met je kinderen kunt gaan doen. Wij ouders komen altijd wel op een moment dat we het gewoon even niet meer weten en dan ook driftig op zoek naar leuke activiteiten die je samen met je kinderen kunt doen. Een van de leukste activiteiten om te doen is om het klimbos te bezoeken. Want daar kunnen kinderen klimmen en klauteren in de natuur.

Klimmen en klauteren in de bomen

Het klimbos is een populaire attractie voor kinderen, terwijl papa en mama er zich ook prima kunnen vermaken. Het klimbos bestaat doorgaans uit heerlijke klimparcours in een natuurlijke omgeving. Vooral in bosrijke gebieden zijn klimbossen gevestigd en het ene klimbos is ook het andere niet. Er zijn verschillende soorten klimbossen die ook uiteenlopende parcours en uitdagingen bieden.

Waarom het klimbos en geen natuurspeeltuin?

Evenals een natuurspeeltuin is een klimbos normaliter gevestigd in het bos of in ieder geval een natuurrijke omgeving. Maar dat is dan het grote verschil? Er zijn een aantal verschillen die ervoor zorgen dat je voor het een in plaats van het ander kiest. Een klimbos is niet gratis, maar er is wel toezicht en begeleiding aanwezig, terwijl je het uitgestippelde parcours ook veilig en verantwoord kunt afleggen.

Dat is niet het geval bij een natuurspeeltuin. Oké, de toegang is gratis, maar je moet zelf een oogje in het zeil houden en er zijn geen extra veiligheidsmaatregelen aanwezig. Kinderen spelen dan echt in de vrije natuur en dat neemt ook risico’s met zich mee. Daarnaast ligt een natuurspeeltuin vaak afgelegen en zijn er geen horecagelegenheden in de omgeving. Bij een klimbos is dat doorgaans wel het geval.

Het leukste aan het klimbos

Het leukste aan het klimbos is dat er met de grootste zorgvuldigheid een klimparcours is uitgezet. Je begeeft je echt op enkele meters tot zelfs grote hoogtes en het doel is om een parcours af te leggen. Je klimt en klautert van het ene zwevende plateau naar het andere en er zijn talrijke uitdagingen om te trotseren. Naast dat het ontzettend leuk is om te doen, is het ook nog eens heel actief en geschikt voor kinderen van slechts enkele jaren oud tot volwassenen. Zelfs hoogbejaarden kunnen meedoen als ze dat willen.

Parcours voor alle leeftijdscategorieën

De klimbossen in Nederland bieden doorgaans een breed keuzepakket aan en op die manier is het een geweldig uitje voor zowel gezinnen met jongere kinderen als voor oudere kinderen en volwassenen die ook volop kunnen meedoen. Als gezin onderneem je dus samen een leuke activiteit en je kunt zelfs een wedstrijdje onderling houden. Natuurlijk met in het achterhoofd houdende dat je wel veilig en verantwoord het parcours moet afleggen en dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten.

Verschillende parcours

Het klimbos heeft doorgaans meerdere parcours waaruit je kunt kiezen. Voor de allerkleinsten en dus kinderen vanaf 4 jaar zijn er routes die laag over de grond blijven en die ook in alle veiligheid kunnen worden afgelegd. Voor de wat oudere kinderen en tieners zijn er uitdagende parcours die ook iets hoger liggen en dat maakt het deelnemen aan zo’n activiteit ook een stuk spannender. Zelfs ervaren klimmers kunnen een hoop plezier beleven in het klimbos, omdat er zelfs uitdagende parcours op wel 12 meter hoogte kunnen worden afgelegd.

Educatieve elementen

Het klimbos biedt alleen meer dan een leuke en unieke ervaring die het hart sneller laat kloppen. In veel klimbossen wordt er ook aandacht besteed aan educatieve elementen die tijdens het klimmen en klauteren te zien en te bewonderen zijn. Op die manier zijn kinderen niet alleen lekker actief bezig in de vrije natuur, maar ze steken er ook nog iets van op. Wat natuurlijk een voordeel is voor veel ouders. Vaak zijn er ook leuke puzzels om op te lossen of codes om te ontcijferen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan elementen die ook in een escape room zijn terug te vinden.

Veiligheid staat voorop

In het klimbos staat de veiligheid voorop, omdat bepaalde parcours ook hoog boven de grond liggen. Daarom draag je tijdens je bezoek aan het klimbos ook speciale harnassen en ben je gezekerd. Deze zekeringen zorgen ervoor dat je altijd aan een kabel blijft hangen als je valt of als je de grip verliest. Op die manier worden ongelukken voorkomen. Voor ouders is het belangrijk om hierbij te letten op het TÜV-certificaat, waarmee bewezen wordt dat het klimpark of -bos aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidseisen voldoet.

Horecagelegenheden

In Nederland zijn er tientallen klimbossen die je kunt bezoeken en in de regel werkt de organisatie van een klimbos samen met lokale horecagelegenheden waar je voorafgaand je bezoek of na afloop kunt eten en drinken. In de buurt zijn vaak meerdere restaurants, bistro’s en andere eetgelegenheden aanwezig waar je kunt ontbijten, lunchen en dineren. Bij een aantal klimbossen is het zo dat je ook in de buurt een vakantiepark kunt bezoeken. Waar ook horecagelegenheden aanwezig zijn.

Vakantieparken

Vakantieparken liggen doorgaans ook in natuur- en bosrijke gebieden en de kans is dus zeer groot dat er in de omgeving van zo’n vakantiepark een klimbos te vinden is. Sommige klimbossen maken zelfs deel uit van het vakantiepark waar je een huisje hebt geboekt. Wanneer je in het vakantiepark verblijft heb je niet alleen alle faciliteiten, zoals een supermarkt of een restaurant, binnen loopafstand, maar je kunt ook meerdere dagen verblijven en je bezoek aan het klimbos onderdeel maken van je complete vakantie.

Klimbos mogelijkheden

Het klimbos is een leuke activiteit voor gezinnen met kinderen in alle leeftijdscategorieën, stelletjes die het avontuur tegemoet gaan en zelfs groepen die een leuke activiteit willen ondernemen. Voor groepen zijn er ook speciale pakketten af te nemen, zodat je met bijvoorbeeld collega’s of met een groep kinderen het klimbos kunt bezoeken.

Kinderfeestje

Wil je een leuk en actief kinderfeestje organiseren? Dan is het klimbos zeker de overweging waard. Je gaat samen met een groep kinderen het avontuur tegemoet en de kinderen krijgen in het klimbos frisdrank, snoep en chips om lekker te smullen. Vaak wordt het kinderfeestje afgesloten met de uitreiking van een officieel klimdiploma, wat natuurlijk voor de kinderen een mooie beloning is als ze het parcours succesvol hebben afgelegd.

Schoolreisje

Leraren en schoolhoofden opgelet, want het klimbos kan ook een leuke locatie zijn voor het eerstvolgende schoolreisje. De kinderen kunnen spelen, klimmen en klauteren en ze steken er ook nog iets van op. Vaak worden deze arrangement voorzien van leuke activiteiten, waarbij kinderen iets leren over het leven in het bos. Het arrangement bevat doorgaans ook een mooie afsluiter, waarbij de kinderen een officieel klimdiploma ontvangen.

Andere uitjes

Wil je een leuk bedrijfsuitje organiseren of wil je het vrijgezellenfeest in het klimbos organiseren? Ook die mogelijkheden zijn er. Op die manier kun je als volwassenen onder elkaar de uitdaging aangaan en elkaar pushen om grenzen te verleggen. Naast bedrijfsuitjes en vrijgezellenfeestje kun je er bijvoorbeeld ook een familie uitje van maken, zodat zowel de jongsten als de oudsten lekker kunnen genieten van een middag in de vrije natuur.

Is er een klimbos in de buurt?

In vrijwel iedere regio van Nederland is er een klimbos te vinden en doorgaans zijn ze in natuur- en bosrijke omgeving te vinden. In de Veluwe zijn bijvoorbeeld een aantal grote en interessante klimbossen te vinden, die dan ook zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Het voordeel van een klimbos in de buurt is dat de reisafstand zeer klein is en dat je dus na afloop ook weer snel thuis bent. Doorgaans is er een goede parkeergelegenheid bij een klimbos (zowel betaald als gratis parkeren), maar als het park in de buurt zit kun je natuurlijk ook gezond de fiets nemen.

Klimbos voordelen

Wat zijn de voordelen van klimbossen en -parken? Laten we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje zetten.

Klimmen en klauteren in de vrije natuur

Een klimbos of -park is doorgaans altijd in de natuur te vinden. Vooral in bosrijke gebieden waar veel bomen staan, zijn er speciale klimbossen te vinden. Op die manier kun je met het hele gezin, maar boven de kinderen lekker klimmen en klauteren in de vrije natuur.

Uitdagende parcours

Klimbossen hebben vaak uitdagende parcours die met de grootste zorg zijn samengesteld. Op die manier weet je ook zeker dat je een leuke middag tegemoet gaat en dat je soms je grenzen moet verleggen als je het parcours wilt afronden.

Meerdere parcours in het klimbos

Een klimbos heeft vaak meerdere parcours, zodat de activiteit ook voor iedereen beschikbaar is. Zelfs de kleinsten van 4 jaar oud zijn van harte welkom om te klimmen en klauteren, terwijl een broertje of zusje in zijn of haar tienerjaren het letterlijk hogerop kan zoeken voor een uitdagender parcours.

Veilig

Klimbossen zijn doorgaans veilig en ook TÜV gecertificeerd. Dit certificaat geeft aan dat deze klimparken aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidseisen voldoen. Doorgaans draag je in het klimbos ook een speciaal harnas en ben je gezekerd, zodat je ook niet uit de bomen kunt vallen.

De 10 leukste en spannendste klimbossen in Nederland

Wil je weten welke klimbossen de moeite waard zijn om te bezoeken? Wij hebben de 10 leukste en uitdagendste klimbossen en -parken van Nederland voor je op een rijtje gezet.

 1. Klimbos Gooi-Eemland, Provincie Utrecht
 2. Klimbos Klimdaris, Schiereiland Terschelling
 3. Fun Forest, Provincie Noord-Holland
 4. Klimpark Twiske, Oostzaan
 5. Klimbos Brabantse Wal, Bergen op Zoom
 6. Klimbos Veluwe, Apeldoorn
 7. Klimbos Harderwijk, Harderwijk
 8. Klimbos AvaTarZ, Deurningen
 9. Klimbos Dordrecht, Dordrecht
 10. Eco Klimbos Duinoord, Helvoirt

Op naar het klimbos of -park

Je hebt nu een goed idee van wat een klimbos en -park is, wat je er kunt doen en waarom het een leuke activiteit is voor het hele gezin. Je hebt nu meer informatie over de mogelijkheden, voor welke leeftijdscategorieën het klimbos geschikt is en waar je ze kunt vinden. Het staat buiten kijf dat de attractie voor jong en oud is en dat je er heerlijk kunt klimmen en klauteren en je grenzen kunt verleggen. Ben je benieuwd of er een klimbos in de buurt is of welke klimbossen het leukste zijn? Bekijk dan de reviews op onze website.