Pluktuin bezoeken met kinderen

Een pluktuin is precies wat je denkt dat het is: een tuin waar je ongestoord bloemetjes kunt plukken. Je kinderen kunnen op die manier hun eigen boeket samenstellen!

De leukste pluktuinen in Nederland

Soms zitten we op de bank met onze kinderen, terwijl buiten het zonnetje schijnt. Als het lekker weer is gaan we er graag op uit, maar wat is nu echt leuk om met de kinderen te doen? Hoe zorg je ervoor dat ze lekker buiten zijn, terwijl ze ook nog eens vermaakt worden? Het is bijvoorbeeld ontzettend leuk om de pluktuin te bezoeken, maar wat zijn pluktuinen en waarom zijn ze zo leuk voor kinderen?

Lekker plukken in de pluktuin

Een pluktuin is precies wat je denkt dat het is: een tuin waar je ongestoord bloemetjes kunt plukken. Je kinderen kunnen op die manier hun eigen boeket samenstellen! Bijvoorbeeld een boeket voor papa of mama, opa en oma of voor andere familieleden. Of voor hun vriendje of vriendinnetje op school als ze die hebben. Er zijn weinig regels en kinderen kunnen naar eigen inzicht bloemetjes plukken en er een boeketje van maken.

Het concept van de pluktuin is vrij simpel. Het is een stukje tuin van buren of mensen in de buurt, een lokale moestuin of een speciale pluktuin voor kinderen waar de kids naar eigen inzicht bloemen kunnen plukken. Bij een pluktuin krijgen ze van de begeleiders een kindvriendelijk schaartje mee, waarmee ze hun favoriete bloemetjes kunnen plukken en gebruiken om er een boeketje van te maken. Ze krijgen ook een mandje of een emmertje mee, zodat ze hun geplukte bloemetjes kunnen bewaren. Na het plukken kunnen kids op een centraal punt hun boeketje samenstellen.

Is er een pluktuin in de buurt?

Pluktuinen zijn er in overvloed en in iedere regio is er dus ook een pluktuin te vinden. De kans is zeer groot dat je dus niet ver hoeft te reizen om samen met je kinderen een pluktuin te bezoeken. De kans is zelfs heel groot dat je de afstand ter voet of met de fiets kunt afleggen. Het is wel een feit dat er verschillende soorten pluktuinen zijn. Sommige mensen in de buurt stellen een stuk tuin beschikbaar waar kinderen welkom zijn om bloemetjes te plukken en ook eigenaren van moestuintjes maken van een deel van hun moestuin een pluktuin voor kinderen.

Pluktuinen die speciaal voor kinderen zijn ingericht, zijn er ook in overvloed. Deze locaties kun je samen met je kinderen bezoeken en er wordt bijvoorbeeld van alles geregeld. Van leuke workshops tot aan hapjes en drankjes en mogelijkheden om ook iets over bloemen te leren. Ook alle materialen om bloemen te plukken en er een boeket van te maken zijn aanwezig. Je kunt ook altijd zelf een pluktuin maken als je een grote tuin hebt en een gedeelte wilt inrichten voor je kinderen. Dan heb je een leuk uitje aan huis.

Pluktuin bezoeken: hoe duur is het?

Wij vinden het leuk om met onze kinderen eropuit te gaan, maar soms laat het budget het gewoon niet toe om bijvoorbeeld een pretpark te bezoeken. Of om naar een andere leuke attractie te gaan. Alles kost geld en het budget is er soms gewoon niet. Gelukkig zijn er ook genoeg uitjes die weinig tot geen geld kosten. De pluktuin is er daar een van. De entree is vaak gratis en bij een enkele pluktuin betaal je slechts een kleine bijdrage voor de bloemen die zijn geplukt. Het is dus een feit dat een pluktuin bezoeken niet veel geld kost, terwijl je toch je kinderen voor een groot deel van de dag kunt vermaken.

Om het uitje nog goedkoper te maken is het slim om op zoek te gaan naar een lokale pluktuin in de buurt, die je eventueel ter voet of met de fiets kunt bezoeken. Op die manier spaar je geld uit voor benzine en parkeren. Neem ook zelf wat eten en drinken mee en je kunt er echt een hele gezellige en goedkope dag met je kinderen van maken.

Kinderfeestje in de pluktuin

Wil je een kinderfeestje organiseren? Bijvoorbeeld als je kroost jarig is of omdat er iets anders te vieren valt? Dan is een bezoek aan de pluktuin ook een uitstekend idee. Het grote voordeel is dat je relatief goedkoop een kinderfeestje kunt organiseren, terwijl de kinderen de grootste lol hebben met bloemen plukken en het samenstellen van hun eigen boeketjes. Veel pluktuinen faciliteren kinderfeestjes, inclusief leuke activiteiten, spelletjes, eten en drinken.

Pluktuin voordelen

Wat zijn de voordelen van een pluktuin voor kinderen? Laten we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje zetten.

Pluktuin in de buurt

De kans is zeer groot dat er een pluktuin in de buurt is. Pluktuinen vind je in vrijwel iedere regio en op die manier kun je vaak op loop- of fietsafstand met je kinderen de pluktuin bezoeken. Dat scheelt ook in de kosten voor benzine en parkeren.

Kinderen in de natuur

Een dagje naar de pluktuin betekent ook dat je kinderen lekker buiten en in de natuur zijn. Dat is natuurlijk een groot voordeel, omdat het gezond is om lekker buiten actief bezig te zijn.

Relatief goedkoop

Een bezoek aan de pluktuin is relatief goedkoop, omdat je doorgaans geen entree betaalt en alleen een kleine bijdrage verschuldigd bent voor de bloemen die door je kinderen zijn geplukt.

De 10 leukste pluktuinen van Nederland

Wil je weten welke pluktuinen de moeite waard zijn om te bezoeken? Wij hebben de 10 leukste en mooiste pluktuinen van Nederland voor je op een rijtje gezet.

  1. Appeltje eitje – Landgoed de Olmenhorst, Lisserbroek
  2. Emmer en Schaar – Bakkum
  3. Fruittuin Verbeek – Oldebroek
  4. Pluktuin Amstelveen – Amstelveen
  5. Plukkerij Framblij – Monster
  6. Boshoeve Sprankenhof – Udenhout
  7. Hoeve Ravenstein – Baarn
  8. Pluktuin Stoutenburg – Stoutenburg
  9. Pluktuin Pluk – Haalderen
  10. Van Reeuwijk Fruit & Flowers – Abbenes

Pluk de dag in de pluktuin voor kinderen

Je hebt nu meer informatie over de pluktuin en je weet nu ook welke pluktuinen in Nederland het leukste en mooiste zijn om te bezoeken. Het is een feit dat een bezoek aan de pluktuin een gezellige en leuke dag met de kinderen garandeert. De kinderen kunnen lekker buitenspelen, zelf bloemetjes plukken en boeketjes samenstellen, terwijl de ouders vaak onder het genot van een kopje koffie of thee hun kinderen in de gaten kunnen houden. Ben je benieuwd of er een pluktuin in de buurt is of welke pluktuinen het beste zijn? Bekijk dan de reviews op onze website.