Speeltuin in de buurt

Elke plaats heeft speeltuinen, maar welke is nou de moeite waard om te bezoeken met jouw kinderen? Ontdek de leukste speeltuinen in de buurt. Lees de recensies en ontdek aan de hand van onze sfeerimpressie of je kinderen het leuk zullen vinden.

Top 10 beste in de categorie Speeltuin

 1. Speeltuin 't Weitje
 2. Zwembad Molengors
 3. Speeltuin De Schommel
 4. Dierenpark de Zonnegloed Vleteren
 5. Speeltuin Het Kwekkeltje
 6. Speeltuin Kitskensberg
 7. Sprookjeswonderland
 8. Jeugdspeelpark
 9. Speeltuin 't Olifantje
 10. Speeltuin De Eekhoorn

Speeltuin bezoeken bij jou in de buurt

Speeltuinen en kinderen: een perfecte combinatie. Elke ouder zal herkennen dat een speeltuin een geweldige aantrekkingskracht op een kind heeft. Of het nu gaat om een groot speelparadijs, een indoor pretpark of een kleine buitenspeeltuin: je kinderen willen er altijd naartoe. Een speeltuinbezoek is dus altijd een veilige keuze voor een uitje! Hier vind je de leukste veilige speeltuinen voor je kinderen bij jou in de buurt en lees je tips over jullie speeltuinbezoek.

Welke soorten speeltuinen zijn er?

Speeltuinen zijn er in verschillende soorten. Je kent natuurlijk het buurtspeeltuintje bij jou in de wijk wel. Maar, ook zijn er grote buitenspeeltuinen, speciale overdekte binnenspeeltuinen en natuurlijk de heuse speelparadijzen die qua opzet vergelijkbaar zijn met een klein indoor pretpark.

Buitenspeeltuinen

Buitenspeeltuinen zijn de perfecte uitjes bij mooi weer. Laat je kind lekker klimmen, klauteren, glijden en springen op de vele speeltoestellen. Je kunt natuurlijk een kleine speeltuin bij jou in de buurt bezoeken, maar je kunt er ook een compleet dagje uit van maken door naar een enorm grote buitenspeeltuin te gaan.

Kleine buitenspeeltuinen

Deze vind je in elke woonwijk: de bekende buitenspeeltuintjes waar je kinderen elke dag naartoe gaan om te klimmen, te voetballen en tikkertje te spelen met andere buurtkinderen. Je vindt hier meestal een schommel, een klimrek of een zandbak. Vaak staat er ook wel een bankje bij waar je als vader of moeder even kunt bijkomen, terwijl je je kindje in de gaten houdt.

Grote buitenspeeltuinen

De grote buitenspeeltuinen worden vaak beheerd door een stichting of een gemeente. Bij deze grote speeltuinen betaal je vaak entree van enkele euro's. In een grote buitenspeeltuin vind je vaak veel meer variatie in de speeltoestellen. Hier staan vaak grote glijbanen, een kabelbaan, grote klimconstructies en bijvoorbeeld een groot opblaasbaar springkussen.

Dit is een leuke optie voor een kinderfeestje als je kind nog niet te oud is - het is betaalbaar en de kids vinden het prachtig, zeker bij mooi weer. Houd er wel rekening mee dat deze speeltuinen erg druk kunnen zijn, zeker in vakantieperiodes en met mooi weer. Soms moet je van tevoren kaartjes reserveren.

Hele grote buitenspeeltuinen

Van de grote buitenspeeltuinen is er nog een buitencategorie: de hele grote buitenspeeltuinen. Deze speeltuinen zijn vaak een begrip in de regio en hier vind je vaak tientallen speeltoestellen verspreid over een groot grondgebied. Voor deze speeltuinen moet je wel betalen en soms ook vooraf reserveren. Meestal vind je hier ook restaurants, zodat je tussendoor lekker wat kunt eten en als ouders ook even lekker kunt zitten.

De opzet van deze speeltuinen lijkt soms bijna op een pretpark - vaak is het voor kinderen van zo'n 3 tot 8 jaar ook leuker dan een attractiepark!

Voorbeelden van deze echt grote buitenspeeltuinen zijn:

 • De Leemkuil in Nijmegen
 • Linaeushof in Bennebroek
 • Landgoed Lienoord in Leek

In deze grote speeltuinen zijn je kinderen gauw een dag zoet. Ideaal voor een zomeruitje!

Binnenspeeltuinen

Overdekte speeltuinen zijn er genoeg. Een binnenspeeltuin is natuurlijk ideaal bij minder goed weer. Je betaalt vrijwel altijd entree voor deze speelparadijzen. Sommige indoor speeltuinen zijn welhaast een indoor pretpark te noemen, zoveel is er te doen en te beleven. Bekende indoor speeltuinen zijn bijvoorbeeld Ballorig, Monkeytown (meerdere locaties in heel Nederland) en Schateiland Zeumeren in het midden van het land.

In zo'n overdekt speelparadijs vind je bijvoorbeeld een ballenbak, trampolines, grote klimconstructies, een monorail, een bouwhoek en grote glijbanen. Soms is er ook een game-of video-hoek.

Voor welke leeftijd is een bezoek aan de speeltuin de moeite waard?

Speeltuinen zijn leuk voor kinderen van alle leeftijden! Vanaf een jaar of 12 zal je kind wel minder interesse in de speeltuin vertonen, maar ook voor deze leeftijdsgroep is het nog steeds leuk om te springen op een trampoline of van een grote glijbaan af te roetsjen.

Kies dus een speeltuin uit waar leuke speeltoestellen voor je kinderen te vinden zijn.

Speeltuinbezoek met baby's (0-1 jaar)

Lang niet alle speeltuinen zijn geschikt voor een bezoek met een baby. Het meest geschikt is een binnenspeeltuin, maar informeer jezelf dan vantevoren of er ook voor jouw baby geschikte speelactiviteiten zijn. Veel binnenspeeltuinen hebben wel een apart gedeelte voor de allerkleinsten, met bijvoorbeeld zachte blokken of een ballenbak waar de grotere kinderen niet in mogen. Dan kan je kindje rustig spelen, zonder dat het gelijk ondersteboven wordt gelopen door onstuimige kleuters.

Speeltuinbezoek met peuters (1-2 jaar)

Peuters vinden speeltuinen geweldig en genieten volop van alle speeltoestellen. Peuters houden vooral van glijbanen, schommels, zandbakken en klimtoestellen. Hier hoef je dus echt niet altijd een eind voor op pad te gaan, deze speeltuinen vind je vaak dicht bij jou in de buurt.

Speeltuinbezoek met kleuters (3-5 jaar)

In de kleuterleeftijd begint je kind al wat minder onder begeleiding te spelen. Misschien mag hij of zij wel alleen naar de speeltuin in de buurt. Ga je met je kleuter naar een grote indoor- of outdoor-speeltuin, dan zal je hier zeker geen spijt van krijgen. Kleuters genieten er met volle teugen van en kijk niet raar op als ze binnen een paar minuten al een paar nieuwe vrienden gemaakt hebben.

Speeltuinbezoek met schoolgaande kinderen (6-12 jaar)

Ook voor schoolgaande kinderen behoort een speeltuinbezoek tot één van de leukste uitjes die er zijn. Deze kinderen hebben wel wat meer behoefte aan uitdaging. Kies dus een speeltuin uit met grote speeltoestellen, mooie klimrekken, touwbruggen en sportvelden.

Speeltuinbezoek met tieners (12+ jaar)

Als je een tiener in huis hebt, zal deze misschien niet staan te springen om met zijn kleine broertje en zusje mee te gaan naar een traditionele speeltuin. Maar, ook tieners kunnen nog steeds genieten van een potje trampoline-springen, klimmen op een grote touwbrug of glijden van een grote glijbaan.

Tieners hebben ook wat meer behoefte aan sport- en spel op bijvoorbeeld een basketbal- of voetbalveld, dus als je dat kunt combineren met een speeltuinbezoek is dat zeker de moeite waard.

Hoe bereid je je voor op een bezoek aan een speeltuin?

Een speeltuinbezoek vraagt van jou als vader of moeder weinig voorbereiding. In principe is het een kwestie van schoenen aantrekken en gaan! Maar, met deze tips maak je je bezoek aan een leuke speeltuin een gegarandeerd succes:

 • Bekijk online reviews om te zien wat je kunt verwachten.
 • Neem wat eten en drinken mee om de verbruikte energie aan te vullen (check bij een betaalde speeltuin of speelparadijs eerst of het is toegestaan eigen etenswaren mee te nemen).
 • Neem voor jezelf iets mee om je te vermaken, zoals een boek, tenzij je zelf ook graag van de glijbaan gaat en in de ballenbak duikt.
 • Zorg voor passende kleding: het moet makkelijk zitten en bij het weer passen (kinderen krijgen het snel warm, dus kleding in laagjes is slim).
 • Smeer je kinderen in bij zonnig weer en neem de zonnebrandcrème ook mee.
 • Neem een setje pleisters mee voor schaafwondjes en andere ongemakken.

Hoe houd je het voor jezelf ook leuk?

Een bezoek aan een speeltuin, indoor pretpark of outdoor speelparadijs staat niet voor elke ouder hoog op het verlanglijstje. Wij geven ook toe dat het soms best een beetje saai kan zijn om een halve dag toe te kijken hoe je kind zich vermaakt in het klimrek, de ballenbak, de glijbaan en de zandbak.

Het is dan ook de kunst voor jou als vader of moeder om het voor jezelf ook leuk te houden. Is het mooi weer? Zet je zonnebril op en neem een parasolletje mee. Zorg dat je iets te doen hebt. Luister een podcast of een audioboek. Lees een magazine, een krant of een boek. Of, als je je goed kunt afsluiten van de chaos om je heen, neem je laptop mee en doe wat werk.

Een andere tip is om samen met andere ouders te gaan. Da's een win-win-situatie, want zo hebben je kinderen een paar speelmaatjes en jullie als ouders hebben leuke gesprekspartners.

Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker meespelen met je kind!

Hoe zorg je dat je kind veilig speelt?

Ook bij het spelen in een speeltuin staat veiligheid voorop. Als ouder heb je altijd zelf de verantwoordelijkheid over je kind. Zorg dus dat ze in een veilige speeltuin spelen.

Let op gevaarlijke situaties

Spelen je kinderen in een openbare buitenspeeltuin? Let dan op veiligheidsrisico's, zoals uitstekende spijkers, glasscherven op de grond of loszittende speeltoestellen. Leer je kind ook zelf goed op te letten op gevaarlijke situaties.

Blijf zelf opletten

Het is belangrijk om zelf in de gaten te houden wat je kind doet. Zeker bij kleine kinderen moet je gewoon toezicht houden tijdens het spelen. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat ze van hoge speeltoestellen afvallen of op zaken klauteren waar ze niet op mogen komen.

Neem de regels en omgangsnormen in acht

Verder moet je kind zich natuurlijk aan de regels van de speeltuin houden en de gebruikelijke omgangsnormen in acht nemen: niet duwen, niet voordringen en met respect voor elkaar samen spelen.

Vermijd loshangende kleding

Zorg ervoor dat de kleding van je kind niet loshangt. Dit kan blijven steken aan speeltoestellen en nare situaties opleveren. Laat je kind dus ook niet te lange kettinkjes, oorbellen of armbandjes dragen.

Let op een veilige ondergrond

Controleer of de ondergrond rondom de speeltoestellen zacht en schokabsorberend is, bijvoorbeeld met rubberen tegels, zand of houtsnippers. Natuurlijk mag je ervan uitgaan dat dit bij grote speeltuinen goed geregeld is, maar het kan geen kwaad er goed op te letten.

Waarom heeft een speeltuin zo'n aantrekkingskracht op kinderen?

Als je zelf kinderen hebt, is de kans groot dat ze erg veel in het speeltuintje bij jou in de buurt te vinden zijn. Speeltuinen, groot of klein, hebben nu eenmaal een enorme aantrekkingskracht op kinderen.

Dat komt doordat een speeltuin een kind precies biedt wat ze hard nodig hebben, namelijk:

 • Fysiek actief zijn
 • Op ontdekking gaan
 • Sociale interacties aangaan
 • Plezier maken
 • Zelf keuzes kunnen maken

Een (indoor) speeltuin is natuurlijk de perfecte plek om als kind je energie kwijt te kunnen. Je mag naar hartenlust klauteren, klimmen, zwaaien en glijden. Dat is een grote ontdekkingsreis voor een kind, zeker als het speeltuintje nog niet eerder bezocht is.

Daarnaast kan een kind in een speeltuin zijn of haar eigen keuzes maken en dat is voor kinderen erg belangrijk. Je herkent vast wel de vele discussies met je kinderen over wat ze wel en niet mogen: je bent als ouder een groot deel van de dag bezig keuzes te maken voor je kind. In een speelparadijs hebben ze daar geen last van. Ze kunnen helemaal zelf bepalen of ze nog een keer in het klimrek klimmen, van de glijbaan willen roetsjen of juist lekker even in de ballenbak willen spelen. Niemand die zich ermee bemoeit, want papa en mama zitten rustig langs de kant.

Kies de beste en leukste speeltuin en ga op pad

Spelen in een speeltuin: het is wat kinderen misschien wel het allerliefste doen. Kies daarom een speeltuin bij jou in de buurt en ga op pad. Veel plezier!