Verjaardagsfeestje vieren

Is je zoon of dochter binnenkort jarig? Maak er dan een onvergetelijke dag van bij één van onze geselecteerde kinderfeestjes. Kies voor uitdagende activiteiten in een escaperoom, trampolinepark of kartbaan van of kies juist voor een bezoek aan een pretpark of binnenspeeltuin. Wij verzamelen de leukste kinderfeestjes voor jong en oud.

Onze 15 favoriete kinderfeestjes

Top 10 beste kinderfeestjes

 1. Vlietland
 2. Zwembad de Glind
 3. Jump XL Ede by Boaz
 4. Speeltuin 't Weitje
 5. Zwembad Molengors
 6. Oerrr speelnatuur Groot Speijck
 7. Speeltuin De Schommel
 8. Artis
 9. Kinderboerderij De Dierenvallei
 10. Dierenpark de Zonnegloed Vleteren

Verjaardagsfeestjes vieren voor elke leeftijd

Herinner jij je nog je verjaardagsfeestjes van vroeger? Die van jezelf natuurlijk, maar ook die van je vriendjes en vriendinnetjes waar je voor was uitgenodigd? Voor kinderen zijn kinderfeestjes de mooiste momenten van het jaar. Maar, voor jou als ouder kan het best een uitdaging zijn. Want, wat ga je dit jaar doen met het partijtje? Ga je ergens naartoe of vier je het thuis? Hier geven we je de beste tips voor alle soorten kinderfeestjes en delen het overzicht met locaties waar je een verjaardagsfeestje kunt vieren.

Vanaf welke leeftijd vier je een kinderfeestje?

Een kinderfeestje kun je natuurlijk al vanaf de eerste verjaardag van je kindje vieren. Toch vier je de eerste verjaardagen van je zoon of dochter meestal alleen met familie, vrienden en misschien met vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt.

Het eerste echte partijtje, met officiële uitnodigingen en een leuke activiteit op het programma, wordt meestal vanaf het vijfde jaar georganiseerd. Wanneer je kind op de basisschool zit, dus. Je zult merken dat je kind dan zelf ook uitgenodigd wordt op kinderfeestjes van kinderen uit zijn of haar klas. En dan is het heel logisch om zelf ook een leuk feestje te organiseren op je verjaardag!

Bovendien begrijpt een kind vanaf deze leeftijd ook echt de betekenis van zijn of haar verjaardag en kan het intens genieten van een gezellig partijtje met taart, cadeautjes en slingers.

Wie nodig je uit voor een verjaardagsfeestje?

Je kind zal zelf al een sterke voorkeur hebben voor wie er op zijn kinderfeestje mag komen. Meestal zullen het zijn of haar favoriete vriendjes en vriendinnetjes uit de klas zijn. Misschien speelt je kind ook graag met iemand uit de buurt of een neefje of nichtje, dan is het leuk om deze kindjes ook uit te nodigen.

Maar, nodig niet te veel kinderen uit. De meeste partijtjes beperken zich tot zo’n 6 tot 10 kinderen. Met 10 kinderen op een feestje heb je je handen als volwassene al helemaal vol.

Leuke kinderfeestjes per leeftijdsgroep

Het valt niet altijd mee om ieder jaar weer met een origineel idee te komen voor een kinderfeestje. Zeker niet als je ziet dat ze op de feestjes van de andere kinderen ook al van alles gedaan hebben! Om je toch een beetje op weg te helpen geven we je hieronder een paar originele ideeën voor kinderfeestjes per leeftijdsgroep.

Kinderen van 1 tot 4 jaar

Op deze leeftijd vier je het kinderfeestje het beste gewoon thuis. Het is een leuk idee om een bepaald thema aan het partijtje te koppelen. Denk aan een ridderfeest, een prinsessenfeest of bijvoorbeeld een feestje met dinosaurus-, dieren- of circus-thema. Vraag dan de kinderen en de familie die op visite komen, ook binnen het thema verkleed te gaan.

Je kunt thuis leuke dingen doen, zoals kleurplaten maken, figuurtjes knutselen, dansen op vrolijke kinderliedjes, boekjes voorlezen of bellen blazen.

Wil je iets buiten de deur doen met deze kleine kinderen? Ga dan naar een kinderboerderij, een speeltuin of kies voor een lekkere picknick in het bos.

Zorg dat het feestje niet te lang duurt, kleine kinderen hebben een korte aandachtsspanne en hebben meestal nog behoefte aan een dutje overdag.

Kinderen van 5 en 6 jaar

Op deze leeftijd ga je waarschijnlijk het eerste echte kinderfeestje van je kind vieren. Er komen vriendjes en vriendinnetjes uit de klas op bezoek. Je kunt met deze kinderen nog prima iets in huis doen. Denk aan een wetenschapsfeestje met interessante experimenten, een speurtocht door de wijk of het kijken van een kinderfilm op televisie.

Wil je ergens naartoe? Kies dan een activiteit die nog niet te veel inspanning van de kinderen vraagt. Voor deze leeftijdsgroep is het bijvoorbeeld leuk om naar een binnenspeeltuin te gaan, een speurtocht in het bos te doen of een gezellige speelboerderij te bezoeken.

Kinderen van 7 en 8 jaar

Op deze leeftijd kun je nog steeds prima met de kinderen thuis een film kijken of een knutselworkshop organiseren. Zorg dan wel voor een uitdagend knutselwerkje en de juiste spullen om echt iets moois te kunnen maken. Een spelletjesmiddag kan ook erg leuk zijn. Heb je wat meer budget, huur dan eens een goochelaar in.

Kinderen van 7 en 8 jaar worden fysiek al wat vaardiger, dus ook een rondje minigolfen, een bezoek aan een trampolinepark of naar de bowlingbaan is op deze leeftijd een erg leuk idee voor een partijtje.

Een andere tip is om een gymzaal in de buurt te huren en hier lekker met de kinderen te gaan spelen!

Kinderen van 8 en 9 jaar

Voor kinderen van 8 en 9 jaar wordt het al wat lastiger om een leuk feestje in huis te organiseren. Je kind gaat misschien al wat meer eisen stellen aan zijn of haar eigen feestje. Toch kan het thuis nog ontzettend gezellig worden, bijvoorbeeld met een escape-room spel gericht op kinderen, spelletjes in de tuin (zoals zaklopen, touwtrekken, estafette, waterballonnen-gevecht) of met speciale virtual-reality-spelletjes.

Buiten de deur heb je op deze leeftijd ook wat meer mogelijkheden. De meeste kinderen zullen nu hun zwemdiploma hebben, dus kun je met een gerust hart naar het zwembad gaan. Overweeg ook een bezoek aan een museum gericht op kinderen of wat dacht je van een workshop schilderen, dansen of theater?

Kinderen van 10 tot 12 jaar

Kinderen van 10 tot 12 jaar willen graag een bijzonder feestje. Misschien is het voor jouw kind leuk om in huis een DJ-workshop met een echte draaitafel te volgen. Of organiseer een gaming-toernooi op de spelcomputer. Je kunt het feestje ook ‘s avonds organiseren en bijvoorbeeld rond een kampvuur in de tuin spelletjes doen, spannende verhalen vertellen en marshmellows roosteren.

Wil je op pad met de kids, ga dan lasergamen, bowlen of bezoek een klimbos!

Kinderen van 13 en 14 jaar

Op deze leeftijd zitten je kinderen op de middelbare school en gaan dus ook de kinderfeestjes een nieuwe fase in. Het kinderlijke mag er vanaf.

Kids op deze leeftijd vinden het meestal leuk om bijvoorbeeld een filmavond te organiseren of een karaokewedstrijd. Ook een game-avond kan goed in de smaak vallen.

Andere ideeën zijn een bezoek aan een escape-room, een rondje karten of een bioscoopbezoek.

Jouw taak als ouder is het nu om zo veel mogelijk op de achtergrond te blijven. Je bent namelijk niet ‘cool’ meer.

Verjaardagsfeestjes thuis

Je kunt verjaardagsfeestjes prima in huis vieren. Er zijn talloze activiteiten te bedenken die je in huis kunt doen, met kinderen van allerlei leeftijden. Een feestje in huis bespaart je over het algemeen kosten, maar natuurlijk kun je het ook thuis zo duur maken als je zelf wilt.

Een nadeel van het vieren van een feestje in huis is dat je zelf alles moet regelen. Van de hapjes, de limonade, de snacks en het eten tot de activiteiten en de spelletjes: alles komt op jou neer. Bovendien moet je zelf ook alle rommel opruimen. Het voordeel is dat het over het algemeen goedkoper is om een feestje thuis te vieren dan om het op locatie te doen.

Enkele ideeën voor een partijtje in huis:

 • Knutselworkshop.
 • Kook- of bakworkshop.
 • Speurtocht met aanwijzingen en raadsels.
 • Film- of serie-marathon met popcorn.
 • Karaoke- of dansfeestje.
 • Bellenblaasfeestje.
 • Muzikale stoelen of stopdans.
 • Schattenjacht met schatkaarten.
 • DIY-slijm maken.
 • Knutselen met strijkkralen.
 • Videogame-competitie.
 • Quiz of trivia-spel met diverse onderwerpen.
 • DIY-tie-dye shirts.

Verjaardagsfeestjes op locatie

Wil je je verjaardagsfeestje buiten de deur vieren? Je kunt natuurlijk enorm veel leuke dingen doen bij jou in de omgeving. Je kunt op veel plekken terecht voor speciale arrangementen voor kinderfeestjes. Vaak kun je het combineren met lekker eten, zoals patat of pannenkoeken.

Denk maar eens aan de volgende plaatsen om te bezoeken:

 • Binnenspeeltuin.
 • Dierentuin of kinderboerderij
 • Trampolinepark
 • Bowlingbaan
 • Lasergame-centrum
 • Bioscoop
 • Zwembad
 • Klimbos
 • Minigolfbaan
 • Workshops
 • Escaperoom
 • Museum
 • Virtual-Reality ervaring
 • Kartbaan
 • IJsbaan

Tips voor een geslaagd kinderfeestje

Bereid je kinderfeestje goed voor. Zo weet je zeker dat het een geslaagde middag of avond wordt. We hebben nog de volgende tips voor je.

Doe het niet alleen

Kun je in je eentje een groep van 8 gillende kinderen aan? Vast wel, maar toch raden we je aan om het feestje niet in je eentje te begeleiden. Doe het samen met je partner of vraag een familielid, vriend of vriendin om je te helpen.

Je zult merken dat je al snel ogen, handen en oren tekortkomt.

Zorg voor een tijdige en complete uitnodiging

Je wilt graag dat alle kinderen die jouw zoon of dochter uitnodigt, ook daadwerkelijk kunnen komen. Zorg daarom dat je de uitnodiging tijdig verstuurt of meegeeft naar school. Het liefste een week of 6 van tevoren. Zo is de kans het grootst dat iedereen kan komen.

Zet ook alles op de uitnodiging wat erop moet staan. Denk aan:

 • De datum en tijden van het feestje.
 • Of het kindje opgehaald en thuisgebracht wordt.
 • Of het kindje blijft eten of niet.
 • Jouw contactgegevens voor vragen van de andere ouders.

Plan het feestje niet in een vakantie

In vakantietijd zijn veel kinderen op vakantie. En het zou natuurlijk jammer zijn als de helft van de genodigden niet kan komen! Vier het feestje daarom niet in vakantietijd, maar plan het ervoor of erna.

Maak een verlanglijstje met cadeaus

Wil je dat je kind cadeautjes krijgt die hij of zij ook graag wil hebben? Maak dan een verlanglijstje en deel dit (digitaal) op de uitnodiging. Zorg dat er cadeautjes op staan voor een bescheiden budget.

Thuisbrengen of niet?

Vergeet ook niet te vermelden of de kinderen worden thuisgebracht of niet. Wil je dat ze worden opgehaald, vermeld dan duidelijk in de uitnodiging waar en hoe laat dat kan.

Als je de kinderen thuis brengt moet je ook rekening houden met de veiligheid, zorg bijvoorbeeld dat je voldoende stoeltjes of zitverhogers in de auto hebt.

Wees flexibel

Een kinderfeestje verloopt zelden zoals je het plant. Kinderen zijn humeurig, verliezen hun aandacht of vinden de activiteit toch niet zo leuk als je van tevoren had gehoopt. Probeer hierin flexibel te zijn en mee te gaan met de stroming.

Wel of geen afscheidscadeautje?

Het is tegenwoordig niet ongebruikelijk om de kinderen bij het afscheid allemaal een cadeautje mee te geven. Bijvoorbeeld een bekertje met snoep en een kleinigheidje. Denk vooraf na over of jij dit ook wilt doen en hoe je dit wilt aanpakken.

Meer tips per leeftijdsgroep

Wil je meer inspiratie opdoen voor een verjaardagsfeestje? Bekijk ons overzicht met locaties voor een geslaagd partijtje. Je vindt hier per leeftijdsgroep geschikte locaties bij jou in de buurt. Zo wordt jullie volgende feestje ongetwijfeld een groot succes!

Kinderfeestjes in ontdek de leukste kinderfeestjes per provincie