Recensie NEMO Science Museum: een leerzaam dagje voor het hele gezin

810
Beoordeling
Voor peuters
Voor kleuters
Voor schoolkinderen
Voor tieners
Voor ouders

Het NEMO Science Museum Amsterdam stond al een tijdje op ons verlanglijstje om te bezoeken. We hadden er veel positieve verhalen over gehoord. In de vakantie gingen we zelf eens kijken of er inderdaad zoveel te beleven en te leren is. Spoiler alert: ja, dat is zo!

Wij zijn met onze kinderen van 4, 7, 13 en 16 jaar naar NEMO geweest.

Ontstaan van NEMO

Het NEMO Science Museum begon in 1923 als het Museum van den Arbeid in Amsterdam. Hier kon men zien hoe machines uit de fabrieken van destijds werkten. Na de Tweede Wereldoorlog werd het museum omgedoopt tot NINT en lag de focus meer op industriële techniek. In 1997 werd het museum verplaatst en omgedoopt tot New Metropolis (NEMO), wat nu dus het NEMO Science Museum is.

Het groene gebouw op het Oosterdok

NEMO is gehuisvest in het kenmerkende groene, schuin oplopende gebouw op het Oosterdok in Amsterdam, bovenop de IJtunnel. Als je vanaf Utrecht met de trein Amsterdam Centraal binnenrijdt, zie je het gebouw zo liggen. Vanaf de bovenste verdieping van het museum heb je een prachtig uitzicht op een deel van de Amsterdamse binnenstad.

5 verdiepingen met proefjes, informatie, activiteiten en meer

Wat ons direct opviel bij binnenkomst: NEMO is groot! Het gebouw telt 5 verdiepingen en zeker 3 daarvan staan bomvol met proefjes, activiteiten, informatie, video’s en meer. De verschillende onderdelen zijn opgedeeld in globale thema’s, zoals wetenschap, biologie, techniek, klimaat en andere wetenschappelijk georiënteerde onderwerpen.

Er zijn ook diverse ruimtes voor lezingen en er is zelfs een laboratorium, waar de kinderen (toen wij er waren) zelf proefjes konden doen. Onder het dak vind je het restaurant, waarvan het terras ook zonder kaartje voor het museum te betreden is. Vanaf dit terras heb je een prachtig uitzicht op de stad Amsterdam.

nemo werkplaats

Heel veel te doen in NEMO

Onze kinderen waren gelijk enthousiast en direct na binnenkomst waren we ze al kwijt. Er is zoveel te doen: ze stoven direct weg. Overal in NEMO kun je wel op een knopje drukken, aan een slinger zwaaien of ergens op plaatsnemen om zelf een wetenschappelijke bewering te toetsen.

Zo kun je zelf ervaren wat een zeepbel doet, kun je een draaikolk laten ontstaan, quizvragen beantwoorden, meedoen aan allerlei wetenschappelijke experimenten (waarvan de data echt gebruikt wordt als je toestemming geeft), kijken hoe bacteriën groeien, de aarde beschermen tegen schadelijke elementen uit het heelal en de dijken ophogen voor het stijgende water.

nemo proefjes

Je begrijpt misschien al dat het een beetje te veel is om op te noemen, zo barstensvol staat NEMO met dingen die jij en je kinderen kunnen doen en ervaren.

Wat onze kinderen (met name de jongste twee) helemaal geweldig vonden, was de demonstratie van een kettingreactie. Ieder uur werd er in het centrale trappenhuis een enorme kettingreactie gedemonstreerd.

Er staat een groot bouwwerk gemaakt van huis-tuin-en-keuken-spullen, zoals een bureaustoel, een brandende kaars, een voetbal, emmers en meer, die allemaal via touwtjes, rails en andere dingen met elkaar verbonden zijn. Het ontketenen van de kettingreactie (met als resultaat dat er een raket werd gelanceerd) werd onder begeleiding van luid gejuich van het publiek en onze kinderen bekeken.

Voor alle leeftijden interessant

Wat echt leuk is aan NEMO, is dat het voor bijna alle leeftijden interessant is. Voor de hele kleintjes niet, maar vanaf een jaar of 4 is het absoluut de moeite van het bezoek waard. Bij ons vonden ook de pubers het een erg leuke en leerzame dag. Bij NEMO kun je namelijk zelf kiezen op welke manier je de informatie tot je neemt: door te lezen, te doen, te ervaren of te kijken. Voor ons als ouders was het ook gewoon een hele leuke en leerzame dag.

Soms op je beurt wachten

Wij waren er op een zaterdag in de schoolvakantie. Het was behoorlijk druk in het museum. Regelmatig moesten de kinderen even op hun beurt wachten voordat ze iets konden doen. Ook was het door de vele activiteiten behoorlijk lawaaiig en rumoerig. Voor ons geen probleem, maar voor mensen die van rust houden wellicht iets te veel van het goede.

Eten en drinken

Je mag gewoon zelf eten en drinken meenemen naar het NEMO Science Museum. Je tas en jassen kun je achterlaten in een kluisje (dit was niet verplicht toen wij er waren). Ook is er op verschillende plaatsen in het museum gelegenheid om wat te eten en te drinken te kopen. Dit hebben wij niet gedaan, maar de prijzen leken ons niet onredelijk.

eten bij nemo

Bereikbaarheid van het museum

NEMO ligt in hartje Amsterdam. We zullen je dan ook niet aanraden om er met de auto naartoe te gaan. Met de trein is NEMO prima bereikbaar. Vanaf het station is het een wandeling van ongeveer een kilometer naar het Oosterdok. Net te ver als je slecht ter been bent of als je hele kleine kinderen hebt (neem dan een buggy mee). Voor ons en onze kinderen was de wandeling geen probleem.

Conclusie van ons bezoek aan NEMO Science Museum

Wij hebben ons ruim 5 uur vermaakt in NEMO en we hebben er echt van genoten. Voor onze kinderen (die qua leeftijd en interesses echt wel flink verschillen) was het erg leuk. Zij hadden zelfs nog wel wat langer willen blijven! Maar, wij wilden ook nog even Amsterdam in, omdat we niet uit de buurt komen. Dus dat kun je ook prima doen: een bezoek aan NEMO combineren met een paar uurtjes de stad in lopen.

Voor ons dus een erg geslaagde dag. NEMO is leuk, leerzaam en zeer interactief. Een van de leukste musea die wij de afgelopen jaren met onze kinderen hebben bezocht!

Bart Drost Bart Drost Vader van 3
Laatste update
17 januari 2024
Over onze medewerker

Hoi, ik ben Bart, vader van 3 kinderen. Als ervaringsdeskundige weet ik precies wat leuke uitjes zijn, waar je op moet letten als je met (kleine) kinderen op pad gaat en wat de fijne kneepjes van het ouderschap zijn. Ik schrijf ook over het vaderschap op mijn website Dadventures.nl.

Terug naar boven