Recensie De Efteling: een geweldig dagje uit voor jong en oud

8,510
Beoordeling
Geschikt voor peuters
Geschikt voor kleuters
Geschikt voor tieners
Geschikt voor ouders
recensie de efteling

De Efteling is een van de bekendste attractieparken van Nederland. Wie is er niet ooit verdwaald in het Sprookjesbos of met trillende benen uit de Python gestapt? Het park, waarin de kenmerkende stijl van ontwerper Anton Pieck nog steeds in ere wordt gehouden, is een waar feestje voor jong en oud.

Onze redacteur Bart ging er met zijn kinderen van 3, 6 en 9 naar toe en genoot van de activiteiten voor alle leeftijden.

De Efteling: Al ruim 70 jaar een begrip

De Efteling zoals we het nu kennen begon vorm te krijgen in 1952. Toen werd het Sprookjesbos geopend dat was ontworpen door kunstenaar en illustrator Anton Pieck. Zijn kenmerkende nostalgische stijl zie je vandaag de dag nog door het hele park terug.

In het Sprookjesbos vond je in 1952 tien sprookjes. Inmiddels zijn het er zo’n 30. Onder andere Doornroosje, Sneeuwwitje, De Chinese Nachtegaal, De Zes Dienaren en Vrouw Holle worden hier fantasievol uitgebeeld.

Inmiddels is het Sprookjesbos omgeven door een compleet attractiepark voor het hele gezin. Er is voor de allerkleinsten én de allergrootsten genoeg te beleven. Van draaimolens tot achtbanen en van familieshows tot plekjes waar je kunt ontspannen: het is in De Efteling allemaal te vinden.

De Efteling ademt sprookjes en fantasie

Als je vanaf de parkeerplaats door het kenmerkende, mooie entreegebouw loopt (het Huis van de Vijf Zintuigen) valt je al snel op dat alles in De Efteling kloppend is. Daarmee bedoelen we: alles is in stijl. De medewerkers zijn goed gekleed en vriendelijk, alle winkeltjes zien er prachtig uit, de lantaarnpalen zijn mooi en de straten liggen er netjes en rijkelijk versierd bij. Je voelt direct dat je in een andere wereld bent. De Efteling ademt sprookjes en fantasie.

Park is opgedeeld in rijken

De Efteling is opgedeeld in verschillende gebieden met een eigen karakter: rijken genaamd. Dit zijn het Marerijk, het Reizenrijk, het Ruigrijk, het Fantasierijk en het Anderrijk. Elk rijk heeft zo zijn eigen attracties en is min of meer gericht op een bepaalde leeftijdscategorie of thema.

Zo kun je met de kleine kinderen heel goed terecht in het Marerijk, waar je naast draaimolens en speeltuinen ook de gezellige monorail door het Volk van Laaf vindt. Met de wat oudere kinderen ben je waarschijnlijk wat meer tijd kwijt in Ruigrijk, waar de thrillrides zoals de Python, De Vliegende Hollander en Baron 1898 zijn gevestigd.

Attracties voor jong en oud

In De Efteling is er dus echt voor elke leeftijd genoeg te beleven. Je kunt hier prima een dag doorbrengen met kinderen vanaf een jaar of twee. Die vermaken zich in het Sprookjesbos (waar je makkelijk twee uur in doorbrengt) en het gezellige Marerijk. Ga je met wat oudere kinderen op pad dan zijn er heerlijke kinderachtbanen, zoals de Max und Moritz en de Joris en de Draak.

Ben je daarop uitgekeken, dan stap je in een bootje voor een rustig stukje varen door het park, je neemt de uitkijktoren voor een prachtig uitzicht of je bezoekt een van de leuke shows van het Efteling theater of de parkshow Raveleijn. En dan hebben we echt nog heel veel niet genoemd.

Eén dagje in De Efteling is eigenlijk niet genoeg. Je kunt dan zeker niet alle attracties aandoen en alle parkshows bezoeken.

Symbolica: Paleis der Fantasie

Een hele mooie en redelijk nieuwe attractie is de Symbolica. Het een ritje voor alle leeftijden door het betoverende paleis van de koning. Onderweg kijk je echt je ogen uit, zo mooi en rijk is alles ontworpen en aangekleed. Het zorgde bij ons en onze kinderen voor een aantal echte ‘wauw’ momenten!

efteling recensie: simbolica

Droomvlucht

Een klassieker in De Efteling en een favoriet van de kinderen. Zwevend door sprookjesachtige werelden en dromerige landschappen, geniet de hele familie hiervan. Onze jongste was vooral gefascineerd door de elfjes en feeën.

droomvlucht

Carnaval Festival

Kijk niet raar op als je kinderen drie keer achter elkaar in het Carnaval Festival willen. Dit kleurrijke en vrolijke ritje is geweldig leuk voor de kleintjes. De grappige poppen en aanstekelijke muziek zorgen voor lachende gezichten. Zelf ben je er na drie keer een beetje tureluurs van, maar ach… alles voor de kids!

carnaval festival

Baron 1898

Een van de nieuwste achtbanen is de Baron 1898 en deze is niet voor kleine kinderen. Het is een zogenaamde dive coaster waarin je bijna 40 meter loodrecht naar beneden valt. De trein stopt bovenaan deze toren en hangt even over de rand, waardoor je even een gapend gat in kijkt voordat je met razende snelheid naar beneden duikt. En zoals je mag verwachten in De Efteling is alles weer prachtig aangekleed en met een fantasievol en mysterieus verhaal omgeven.

recensie baron efteling

Speelbos Nest

Een andere vermeldenswaardige ervaring in De Efteling is Speelbos Nest. Hier kunnen kids met en zonder beperking heerlijk spelen. De speeltuin heeft een duidelijke in- en uitgang waardoor je als ouder ook met een gerust hart je kinderen hun gang kan laten gaan. Bovendien hebben wij hier erg gesmuld van de heerlijke suikerrijke kurkentrekkers. Een versnapering die er prachtig uitziet en ook heerlijk smaakt. Mocht je het leuk vinden, dan kun je hier lezen hoe ze deze maken.

Nog even Holle Bolle Gijs voeren

Natuurlijk mag ook het voeren van een prop papier aan Holle Bolle Gijs niet ontbreken. Deze klassieker blijft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kinderen hebben. Zelf hebben we er ook de nodige snoeppapiertjes in gegooid. Tip: bewaar wat van je afvalpapier voor het geval je zo’n Gijs tegenkomt (er staan er meerdere in het park).

Handige app met wachttijden

Hoewel het park prachtig is aangelegd en ruim is opgezet, kan het behoorlijk druk zijn in De Efteling. Zo ook toen wij er waren. Toch hebben we nergens langer dan een half uur in de rij gestaan. Dat komt doordat je in de handige app kunt zien hoe lang de wachttijden bij de verschillende attracties zijn. Dan kun je de drukke plekken even overslaan en kiezen om iets anders te gaan doen.

Eten en drinken

Om versnaperingen en maaltijden hoef je in De Efteling zeker niet verlegen te zitten. Je vindt hier genoeg eettentjes, bakkerijen, koffie- en ijskraampjes. Er zijn verschillende restaurants en alles is mooi aangekleed en geheel in stijl van het park. Het eten dat wij hebben gegeten was goed van kwaliteit, maar het is niet goedkoop.

Het kan dus zeker geen kwaad om zelf wat mee te nemen. Vul dus gerust je rugzak met een paar boterhammen, krentenbollen, een zakje chips en pakjes drinken.

Bereikbaarheid en parkeren

De Efteling is goed bereikbaar via de openbare weg. Wij waren met de auto en dan parkeer je op een grote parkeerplaats voor de ingang. Het parkeerkaartje voor een auto kostte toen wij gingen € 12,50.

Een geweldige dag voor ons gezin

Wij waren met onze kinderen van 3, 6 en 9 jaar in de Efteling en hebben een geweldige dag gehad. Iedereen heeft zich prima vermaakt en we genoten echt van de aankleding en de fijne sfeer in het park. Het is geen goedkoop uitje, maar in De Efteling heb je wel echt voor ieder wat wils en de sfeer in het park is erg fijn.

Voor ons is een dagje Efteling zeker voor herhaling vatbaar!