Recensie Spoorwegmuseum: educatief kindermuseum in het hartje van Nederland

810
Beoordeling
Geschikt voor peuters
Geschikt voor kleuters
Geschikt voor tieners
Geschikt voor ouders
spoorwegmuseum

In het hartje van Nederland, in de plaats Utrecht, vind je het Spoorwegmuseum. Het Spoorwegmuseum is ontzettend leuk voor kinderen en wij bezoeken het museum dan ook graag met onze kids. Ze steken er niet alleen iets van op, maar er is ook genoeg te zien en te beleven om er ook echt een gezellige dag van te maken. Lees hier ons verslag van ons bezoek aan het Spoorwegmuseum in Utrecht. 

Het Spoorwegmuseum sinds 1954

Feitelijk bestaat het Spoorwegmuseum, dat voorheen bekend was onder de naam Nederlands Spoorwegmuseum (NSM), al sinds 1928, maar in 1954 werd het museum na een ingrijpende verbouwing van het oude Maliebaanstation heropend. Door de jaren heen is het museum vaker verbouwd en gerenoveerd om steeds weer nieuwe bezoekers te trekken. Inmiddels mag het worden gezegd dat het Spoorwegmuseum een indrukwekkend en vooral ontzettend leuk museum is waar je ook rustig met je kinderen een dag kunt rondlopen.

 

spoorwegmuseum antieke trein

Met een nieuw management en een nieuwe visie werd in 2005 het Spoorwegmuseum, zoals we dat op de dag van vandaag kennen, heropend en zelfs het Maliebaanstation werd weer in ere hersteld en in gebruik genomen. Wat betekent dat je van Utrecht Centraal Station ook echt met de trein het museum kunt bezoeken. Dat is natuurlijk al een attractie an sich. Daarnaast is er veel meer focus op het vermaken van zowel volwassenen als kinderen met als resultaat een veelzijdig museum waar je kunt genieten, leren en spelen.

De indrukwekkende collectie van het Spoorwegmuseum

In de jaren ‘30 was het Spoorwegmuseum grotendeels een collectie die uit beelden en foto’s bestond, maar de collectie mag inmiddels zeer uitgebreid en indrukwekkend worden genoemd. Op het station en het terrein van het museum staan tientallen wagons, locomotieven en andere rijtuigen die gebruik hebben gemaakt van de Nederlandse spoorwegen. Van ouderwetse stoomlocomotieven die nog ver voor de oorlog werden ingezet tot aan de moderne intercity’s die tot een aantal jaren geleden nog door de NS werden gebruikt.

Naast de voertuigen die op het spoor hebben gereden, bestaat de collectie van het Spoorwegmuseum ook uit andere interessante rijtuigen die iets te maken hebben met het openbaar vervoer. Denk aan ouderwetse trams en tramlocomotieven, maar ook aan ouderwetse rijtuigen, zoals de paardentram of een oude veewagen. Op die manier krijg je een goed beeld van hoe het reizen met de trein is geweest en hoe de spoorwegen de afgelopen 100 jaar zijn gebruikt.

Een Koninklijk tintje

De collectie van het Spoorwegmuseum bestaat ook uit drie Koninklijke rijtuigen die tegenwoordig op de Maliebaan in Utrecht staan tentoongesteld. Je kunt deze bijzondere en zeer luxueuze rijtuigen van dichtbij bewonderen en je kunt ook plaatsnemen in de Koninklijke wachtkamer die in het Maliebaanstation te vinden is en in de originele staat is gerenoveerd. Op die manier krijg je een goed beeld van hoe de vorsten met de trein hebben gereisd.

Het techlab

Het Spoorwegmuseum is voorzien van een techlab, waar kinderen tussen 4 en 12 jaar alles kunnen leren over hoe treinen nu eigenlijk werken. Hebben je kinderen zich weleens afgevraagd hoe een trein van stroom wordt voorzien of hoe die remt? Of hoe het toch mogelijk is dat duiven en andere vogels gewoon op de bovenleiding van een trein kunnen zitten? In dit lab worden alle vragen op een leuke en interactieve manier beantwoord.

Hyperloop: de toekomst van reizen

Op het gebied van innovaties laat het Spoorwegmuseum ook zien wat eventueel de toekomst kan zijn van reizen met het openbaar vervoer. De Hyperloop is een attractie die laat zien hoe een futuristische trein zonder spoor en wielen zich door een buis kan voortbewegen en snelheden tot wel meer dan 1000 km/u kan halen. De studenten van TU Delft hebben ooit een futuristische trein gebouwd die dus nu wordt tentoongesteld in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

hyperloop

Stalen Monsters is een leuke attractie voor jong en oud

Stalen Monsters is echt een hele leuke attractie voor de kinderen en volwassenen. Je gaat in een mijnkarretje het spoor op en je wordt tijdens het ritje meegenomen door de decennialange geschiedenis van treinen en het spoorgebruik. Deze rit in het donker is zowel spannend als uitdagend en informatief. Je steekt er enorm veel van op en je kunt je ogen ook flink de kost geven.

Een live demonstratie van de 80 jaar oude draaischijf

Soms moesten locomotieven gedraaid worden en dat gebeurde doorgaans op een centraal punt en met behulp van de draaischijf. Een handige uitvinding waarmee treinen en wagons razendsnel gedraaid konden worden. Een voorbeeld van de 80 jaar oude draaischijf is op het buitenterrein van het Spoorwegmuseum en je kunt hier dus live zien hoe de treinen vroeger werden gedraaid.

Droomreizen is een leuke presentatie

Droomreizen is een leuke presentatie over hoe men vroeger in luxe en welvaart met de trein reisde. In dit theater vind je ook een replica van misschien wel de bekendste trein ter wereld: de Oriënt Express. Althans, het diner rijtuig waar de tafeltjes in de ouderwetse stijl zijn gedekt en een goede impressie geven over hoe men vroeger in het rijtuig dineerde. Deze attractie bevat ook affiches, schilderijen en modelbouw van treinreizen, stations en rijtuigen die in het verleden werden gebruikt en een rol van betekenis hebben gespeeld. Een heerlijke trip down memory lane zou je wel kunnen zeggen.

De ontdekking van de stoommachine

De stoommachine is een van de belangrijkste uitvindingen uit onze geschiedenis en in het Spoorwegmuseum kom je dan ook veel meer te weten over hoe de stoommachine ongeveer twee eeuwen geleden werd uitgevonden en hoe die precies werkt. En hoe de stoommachine uiteindelijk een belangrijke rol heeft gespeeld in de transportwereld.

stoomtrein

Modelbouw door de jaren heen

Naast de treinen zelf spendeert het Spoorwegmuseum ook aandacht aan de modelbouw. Treinmodelbouw is een razend populaire hobby die nog altijd veelvuldig wordt gedaan. Menig zolderkamer, schuur of kelder wordt omgetoverd tot een magische wereld waarin modeltreinen over het spoor rijden. In het modellen magazijn krijg je een goede impressie van de modeltreinen die tot op heden zijn uitgebracht. Kinderen kunnen hier ook een interactief spel spelen, waarbij ze meer te weten komen over wie de bepaalde modellen treinen heeft ontworpen.

De Sprinterkop is een van de mooiste attracties in het Spoorwegmuseum

De Sprinterkop is misschien wel een van de mooiste attracties in het Spoorwegmuseum. Hier kunnen kinderen echt even plaatsnemen als een machinist en een trein besturen. Deze interactieve simulator geeft een goed beeld van hoe de werkdag van een machinist eruit ziet en kinderen kunnen dus al op jonge leeftijd kennismaken met het beroep.

Nog veel meer te beleven in het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum heeft zeker geen stoffig imago meer, want je kunt hier zoveel doen en beleven dat je een volle dag kunt vullen. Naast alle genoemde attracties zijn er nog veel meer bezienswaardigheden en attracties, zoals de Vuurproef, het Seinhuis, De Grote Ontdekking en Blokpost. Een voor een bezienswaardigheden en attracties die je tijdens je bezoek aan het Spoorwegmuseum niet mag overslaan. Evenals een kijkje naar het ouderwetse blauwe bord dat altijd in de ontvangsthal van Utrecht Centraal Station heeft gehangen.

Eten en drinken in het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum heeft sowieso een hele leuke souvenirwinkel waar je leuke aandenkens kunt aanschaffen, maar je kunt ook eten en drinken in de Remise. Een sfeervol restaurant waar je van alles kunt krijgen. Je bent niet verplicht om consumpties in het museum te kopen, want het is toegestaan dat je zelf je eigen eten en drinken meeneemt. Wat zeker een pluspunt is als je een beetje op het geld wilt letten.

Het museum is wel een rookvrij museum en er zijn dus ook geen faciliteiten voor het roken van een sigaret of voor vapen. Dat is een nadeel voor de museumbezoekers die roken, maar het is logischerwijs een gezonde en verstandige keuze van het management om geen rookruimtes en plekken in te richten.

Toegangsprijzen en parkeren

Het Spoorwegmuseum is niet alleen een heel leuk museum, maar ook relatief goedkoop. De entree is € 17,50 per persoon en gratis voor kinderen tot en met 3 jaar. Dit heeft alles te maken met het feit dat de attracties en tentoonstellingen voor de allerkleinsten nog lastig te volgen zijn. De meeste attracties zijn ook toegankelijk of interessant voor kinderen van 4 jaar of ouder.

Bij het Spoorwegmuseum is parkeergelegenheid aanwezig mocht je toch met de auto willen komen, maar houd er wel rekening mee dat een parkeerkaart € 12,- kost. En het is stiekem ook leuker om met het openbaar vervoer naar het museum te komen.

Conclusie: het Spoorwegmuseum is voor jong en oud

Het Spoorwegmuseum is na de grote metamorfose in 2015 een leuk en educatief museum geworden, wat zowel voor jong en oud leuk is om te bezoeken. Er is van alles te zien, te doen en te beleven, zodat iedereen ook een hoop plezier beleeft aan een dagje Spoorwegmuseum. Het is natuurlijk wel een voordeel als je affiniteit hebt met het openbaar vervoer en treinen in z’n algemeen, want het museum is hier wel op ingericht.

Een ander groot voordeel is dat het museum relatief goedkoop is en dat het goed bereikbaar is. Ondanks dat het museum in het midden van Utrecht ligt. Houd er wel rekening mee dat een parkeerkaart van € 12,- dan weer relatief duur is. Dat is een klein nadeeltje, maar het is sowieso veel leuker om met de trein naar het Spoorwegmuseum te reizen.