Recensie Openluchtmuseum: voor de kinderen veel te beleven

810
Beoordeling
Voor peuters
Voor kleuters
Voor schoolkinderen
Voor tieners
Voor ouders
openluchtmuseum

Als kind kwam ik regelmatig in het Openluchtmuseum. Vanaf waar wij vroeger woonden was het redelijk in de buurt. Ik heb er leuke herinneringen aan, want er was altijd zoveel te zien en te doen! Nu heb ik zelf 3 kinderen en was ik heel benieuwd wat zij van het Openluchtmuseum vinden. Het korte antwoord is: erg leuk! Het lange antwoord lees je in de rest van deze recensie.

Openluchtmuseum in Arnhem

Het Openluchtmuseum kent een lange geschiedenis. Het bestaat al ruim 100 jaar (sinds 1918) en heeft vele decennia meegemaakt en ook de Tweede Wereldoorlog doorstaan. Wat begon met 6 huisjes is nu uitgegroeid tot een 44 hectare groot park vol met historische en authentieke gebouwen, boerderijen, een tramlijn, molens en tuinen. Het leuke is dat het allemaal gebouwen zijn die echt ergens in Nederland gestaan hebben. Het is dus niet nagemaakt, maar verplaatst!

openluchtmuseum boerderij

Extra activiteiten

Ik ging met 3 kinderen van 4, 6 en 7 jaar naar het Openluchtmuseum. Toen wij er waren was het midden in de vakantieperiode en dus behoorlijk druk. Ook waren er extra activiteiten, waaronder een kleine oud-Hollandse kermis direct na de ingang, een markt met een hele leuke goochelaar (die de kinderen én de volwassenen wist te betoveren met geweldige trucs) en de kinderen konden zelfs hun eigen kaarsen maken. Er vinden regelmatig leuke extra activiteiten plaats in het Openluchtmuseum, bekijk dat vooral even goed voordat je zelf gaat.

Laagseizoen, zomerseizoen en winterseizoen

Let wel goed op wanneer je gaat. In het zomerseizoen is namelijk alles geopend, maar in het laagseizoen (meestal in februari en maart) niet. Dan kun je het museum wel in, maar dan noemen ze het ook een wandelpark en kun je de gebouwen niet in. De tentoonstelling Canon van Nederland en het Canon café en de museumwinkel zijn dan overigens wel geopend.

In de kerstvakantie is het Openluchtmuseum meestal weer volledig geopend, met tal van bijzondere extra activiteiten.

Tentoonstelling Canon van Nederland

In het Openluchtmuseum vind je naast het uitgebreide park ook een binnententoonstelling. Deze Canon van Nederland gaat over de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die bijgedragen hebben aan het Nederland waarin we nu wonen. Dit schijnt erg leuk te zijn, maar ik kan het je nu nog niet vertellen. Onze kinderen wilden namelijk direct door naar buiten en daarna hadden we geen tijd meer om deze tentoonstelling te bezoeken. Misschien een volgende keer!

Boerderijen uit het verleden

Eenmaal in het park, stap je letterlijk een andere wereld binnen. In de diverse oude boerderijen kun je bekijken hoe het leven vroeger ongeveer geweest is. Wat mij persoonlijk bijvoorbeeld fascineert, is een oude boerderij uit 1646. Een gebouw dat dus al bijna 400 jaar bestaat! Hoe leefden die mensen vroeger? Nou, daar krijg je dus een beeld van als je hier rondloopt.

De kinderen vonden het behoorlijk interessant om te zien dat vroeger alles er een beetje anders uit zag. De details van de meeste dingen ontging ze volledig, maar het meeste vonden ze erg leuk om te zien.

Nabootsing van hoe het vroeger was

Op een paar plekken in het museum zijn verschillende gebouwen gegroepeerd. Zo loop je soms van boerderij naar boerderij, en even later ineens in een oud stadje, compleet moet snoepwinkel en poffertjeskraam. Inclusief smalle straatjes, oude huizen en ambachtslieden die oude ambachten lieten zien. De kids konden hier bijvoorbeeld bij een touwslager kijken hoe een touw gemaakt werd. Interessant hoor!

openluchtmuseum ophaalbrug

Je vindt hier ook een prachtige ophaalbrug en een molen die als houtzagerij dienst doet. Zo gebeurt er op heel veel plaatsen ook echt iets en dat maakt het voor mijn relatief kleine kinderen allemaal een stuk leuker.

Moderne geschiedenis

Ook moderne geschiedenis heeft een plek in het openluchtmuseum. Denk aan een Rietveldhuisje (van iconisch kunstenaar en architect Gerrit Rietveld), een stuk van de Westerstraat in Amsterdam (inclusief steegjes), typische jaren ‘70 woningen, stacaravans en een Molukse barak. Dit vonden de kinderen allemaal niet zo heel interessant, hoewel ze er niet met tegenzin langs liepen en het toch wel spannend vonden om links en rechts even naar binnen te gluren.

Een rondje met de tram

Een van de hoogtepunten voor de kinderen was het rondje met de tram. Er rijden continu oude trams door het park. Je kunt op verschillende haltes in- en uitstappen. Lekker op de houten bankjes zitten, terwijl het mooie landschap langs je heen glijdt. Een prima onderbreking van het vele wandelen in het museum.

Overigens vonden de kinderen ook de Tramremise heel interessant. En de overslagloods van Van Gend en Loos, waar al die materialen staan, klaar voor transport. Ach, het is eigenlijk teveel om op te noemen, zoveel is er te zien.

openluchtmuseum molen

Op veel plekken gebeurt iets

Voor de kinderen was het vooral erg leuk dat er op veel plekken in het museum iets gebeurt. Er wordt echt papier gemaakt met behulp van een watermolen, er wordt op de ouderwetse manier gewassen in de wasserij, er wordt traditioneel in een houtgestookte bakkersoven brood gebakken en veel meer. Dat maakt het voor de kinderen echt interessant, leerzaam en leuk. Ze mogen ook soms zelf meehelpen, bijvoorbeeld met het melken van (geen echte) koeien.

Een aanrader voor gezinnen

Het Openluchtmuseum is een aanrader voor gezinnen. Als ouders is er heel veel te zien en kun je je uren verdiepen in alle historie. Ieder gebouw en ieder object heeft een verhaal. Voor de kinderen is dat aspect wat minder interessant, maar zij kijken hun ogen uit. Wat voor de kinderen het leukste is, is dat er op veel plekken een interessant ambacht wordt uitgeoefend. Zoals het bakken van brood, het zagen van hout of het maken van touw.

Heb je kleine kinderen? Dan zou ik in het laagseizoen het Openluchtmuseum overslaan, omdat er dan minder te beleven is. Maar in het zomerseizoen of in de kerstvakantie is het voor het hele gezin erg leuk!

Bart Drost Bart Drost Vader van 3
Laatste update
7 februari 2024
Over onze medewerker

Hoi, ik ben Bart, vader van 3 kinderen. Als ervaringsdeskundige weet ik precies wat leuke uitjes zijn, waar je op moet letten als je met (kleine) kinderen op pad gaat en wat de fijne kneepjes van het ouderschap zijn. Ik schrijf ook over het vaderschap op mijn website Dadventures.nl.

Terug naar boven