Recensie Oorlogsmuseum in Overloon

6.510
Beoordeling
Voor peuters
Voor kleuters
Voor schoolkinderen
Voor tieners
Voor ouders

In het Oorlogsmuseum in Overloon staat de meest indrukwekkende collectie oorlogsmateriaal van Nederland. Dat wilden wij wel eens met onze eigen ogen zien, dus ging ik met mijn kinderen van 4, 6 en 7 jaar op pad. Je leest hier onze recensie van dit bezoek.

Historisch en educatief museum over de Tweede Wereldoorlog

Het Oorlogsmuseum in Overloon, Noord-Brabant, is een historisch en educatief museum dat zich voornamelijk richt op de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Jaarlijks bezoeken zo’n 120.000 mensen dit museum. Het museum staat op de plek waar in 1944 de slag om Overloon deels werd uitgevochten. Dit was een van de felste veldslagen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Je staat hier dus op een stukje historisch grondgebied. Aan mijn kinderen was deze symboliek niet echt besteed, op deze leeftijd ontbreekt dat historisch besef.

Indrukwekkende collectie oorlogsmateriaal

Het museum bestaat al sinds 1946. Destijds was er veel oorlogsmateriaal in het gebied te vinden, wat in het museum werd geplaatst. Vandaag de dag is deze collectie enorm uitgebreid: je vindt hier meer dan 200 voertuigen, vliegtuigen en schepen. Bijzondere exemplaren in de collectie zijn onder meer een Panther-tank, een T-34-tank uit de Sovjet-Unie, een B-25 Mitchell-bommenwerper en een Renault FT-17-tank.

tank bij museum overloon

Ook vind je in dit museum een indrukwekkende verzameling wapens, uniformen van zowel geallieerden als de Wehrmacht, en militaire gebruiksvoorwerpen. Delen hiervan worden getoond in nagebouwde scènes. Er zijn ook een aantal interactieve ervaringen, waarover ik verderop in dit artikel meer vertel.

Expositie met veel informatie

Het eerste deel van het museum is erg mooi en informatief. Je vindt hier veel informatie over de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Je ziet video’s, animaties en er liggen talloze expositiestukken, zoals uniformen, wapens, auto’s, fietsen, documenten en meer. Voor mij als volwassenen zeer interessant. Ik wil dan ook alles hier uitgebreid lezen en bekijken. Voor mijn kinderen van 4, 6 en 7 jaar was dit deel wat minder interessant. Zij zijn nog te jong om de informatie echt te begrijpen en om het boeiend te vinden. Ik merkte dus dat ze op een zeker moment wat ongeduldig werden om verder te gaan.

Grote loods meer tientallen voertuigen

Vervolgens kom je uit in een soort grote loods waarin echt tientallen voertuigen en ander oorlogsmateriaal staat. Erg indrukwekkend vond ik de resten van een gecrashte Britse Lancaster bommenwerper. Deze zijn bij elkaar gelegd op de juiste plek, waar ze origineel in het vliegtuig zaten. Mijn kinderen vonden dit dan weer totaal niet interessant, want die zagen niet veel meer dan een hoop brokstukken en het verhaal erachter kon ze ook niet echt boeien.

Meer interesse hadden mijn kinderen in de rest van de hal waar ze op flink tempo langs alle militaire voertuigen gingen. Ze vonden het behoorlijk gaaf om te zien, maar waren er ook wel weer snel doorheen. Zelf wilde ik links en rechts nog wat meer informatie lezen, maar mijn kinderen wilden het liefste snel door. Jammer, want er zitten mooie verhalen achter veel van de voertuigen. Leuk voor mensen die er echt geïnteresseerd in zijn, wat minder leuk voor een gemiddeld kind, denk ik.

loods overloon oorlogsmuseum

Interactieve ervaringen

Er zijn een aantal interactieve ervaringen in het museum. Zo konden we meemaken hoe de bevolking van Overloon in 1944 in schuilkelders zat terwijl buiten het oorlogsgeweld losbarstte. Dat was voor mijn kinderen behoorlijk spannend. Een andere ervaring is de ‘Blockbuster’, over de blockbuster bommen. Helaas waren mijn kinderen hier te klein voor (vanaf 10 jaar). Wat mijn kinderen heel leuk vonden was een expositie over vluchtelingen. Hier konden ze veel video’s kijken en opdrachten doen. Zo hoorden en zagen ze de verhalen van verschillende kinderen die oorlogen uit andere landen zijn ontvlucht in Nederland een nieuw thuis hebben gevonden.

interactieve activiteiten oorlogsmuseum

Extra informatie van figuranten

Toen wij er waren liepen er in het museum een aantal figuranten rond. Dit waren mensen in originele militaire kleding van destijds. Zij vertelden verhalen over hoe het vroeger ging. Ze vertelden onder meer het indrukwekkende verhaal van een tankbemanning die op een mijn reed. De tank met het gat in de onderkant stond ernaast. Ook bij de Horsa Glider (een zweefvliegtuig gebruikt op onder meer D-Day) stonden deze mensen te vertellen over de bepakking van de luchttroepen. Erg leuk voor mijzelf en ook zeker voor de kinderen, die erg nieuwsgierig waren. Het is dus zeker de moeite waard om voor je bezoek op de agenda te kijken of er iets dergelijks is georganiseerd. Dat maakt het bezoek nog meer de moeite waard.

Bereikbaarheid en parkeren

Het museum in Overloon is goed bereikbaar met de auto. Je kunt er gratis parkeren. Je loopt vanaf de parkeerplaats eerst een parkje door. Hier kunnen de kinderen zich even uitleven in de speeltuin. Houd er rekening mee dat je kinderen dat waarschijnlijk zowel voor als na het bezoek willen doen!

speeltuin oorlogsmuseum Overloon

Conclusie: erg de moeite waard voor wat oudere kinderen

Ik vond het Oorlogsmuseum in Overloon echt heel indrukwekkend en interessant. Mijn kinderen waren uiteindelijk iets minder enthousiast. Het oorlogsmateriaal en de algemene expositie over de oorlog kon mijn kinderen van 4, 6 en 7 jaar niet zo heel erg boeien. Maar de meer interactieve elementen en de verhalen van de figuranten vonden ze dan weer prachtig. We hebben hier dan ook met gemak een uur of 4 rondgelopen. Ik denk dat als je kinderen iets ouder zijn, vanaf een jaar of 10, het museum voor iedereen nog een stuk leuker is. Al met al een geslaagde dag!

Bart Drost Bart Drost Vader van 3
Laatste update
31 maart 2024
Over onze medewerker

Hoi, ik ben Bart, vader van 3 kinderen. Als ervaringsdeskundige weet ik precies wat leuke uitjes zijn, waar je op moet letten als je met (kleine) kinderen op pad gaat en wat de fijne kneepjes van het ouderschap zijn. Ik schrijf ook over het vaderschap op mijn website Dadventures.nl.

Terug naar boven