Recensie De Bastei in Nijmegen: een dagje terug in de tijd

7.510
Beoordeling
Voor peuters
Voor kleuters
Voor schoolkinderen
Voor tieners
Voor ouders

Met onze kinderen van 4, 6 en 7 jaar bezochten wij in de vakantie De Bastei in Nijmegen. Een cultuurhistorisch museum waarin de geschiedenis van de mensen en de natuur in dit gebied rond de Waal samenkomen. Een erg leuk bezoek waarbij we veel geleerd hebben!

De Bastei aan de Waalkade

Museum De Bastei vind je in hartje Nijmegen aan de Waalkade. Een historische plek waar in het verleden veel gebeurd is. Het museum vertelt het verhaal van de rivier de Waal en laat je zien hoe natuur en cultuur met elkaar verbonden zijn in Nijmegen en omgeving. Wat echt gaaf is, is dat De Bastei deels onder de grond ligt, in een oud deel van de stadsmuur.

bastei

Veel te zien en te doen

Als je binnenkomt, stap je in een wereld vol verhalen over dieren, planten en mensen die aan de rivier leven. Er zijn veel dingen te zien, te leren en te doen. Voor kinderen is het museum de moeite waard omdat ze op ontdekkingstocht kunnen gaan, spelletjes kunnen spelen en zelf onderzoeker kunnen zijn.

Ruïnes van de oude stadsmuur

In het onderste deel van het museum loop je letterlijk door de ruïnes van de oude stadsmuur en het Romeinse fort dat hier vroeger stond. Met projecties en animaties op de muren wordt aangegeven waar vroeger kanonnen stonden, waar een waterput was en waar bepaalde ruimtes voor bedoeld waren. Op verschillende plekken kun je qr-codes scannen om meer informatie op je telefoon te zien. Ik vond dit erg interessant, mijn kinderen vonden het vooral leuk om snel doorheen te lopen.

ruine de bastei

Vaste en wisselende tentoonstellingen

Op de bovenverdiepingen van het museum vind je verschillende vaste en wisselende tentoonstellingen. Hier gaat het meer over de natuur, over de ontwikkeling van de rivier de Waal en de biodiversiteit in dit gebied. Je vindt hier allerlei opgezette dieren, een eeuwenoude boom en zelfs een schedel van de ‘mammoet van Bergharen’ die in deze omgeving gevonden is.

Erg leerzaam allemaal. Zo had ik geen idee dat een rivier op zijn plek gehouden wordt door kribben. Maar je leert hier veel meer. Hoe stak men vroeger de Waal over, voordat er bruggen waren? Hoe zorgen we in deze eeuw dat de rivier meer ruimte krijgt met het stijgende waterpeil? Boeiend en informatief voor mij, minder voor mijn kinderen.

Gelukkig was er voor de kinderen genoeg te beleven. Op interactieve schermen (blijft toch een favoriet bij alle kinderen) kunnen ze meer leren over de dieren en de natuur en quizzen doen (ken jij de Wolharige Neushoorn al?). Op een andere plek kunnen de kinderen met live projecties zien wat er gebeurt als kribben aan een rivier toevoegt of juist weghaalt (de bewoners aan de overkant zullen niet altijd blij zijn met je keuze!). Er is een zandtafel en een VR-experience waarbij je compleet wordt ondergedompeld in de Waal.

Van bovenop het museum heb je trouwens ook een prachtig uitzicht op de river, de Waalbrug en een deel van de binnenstad van Nijmegen.

Extra activiteiten

Wij gingen in de vakantie naar De Bastei. Let goed op de agenda, want in de vakanties worden er nogal eens leuke extra’s georganiseerd. Zo konden de kinderen (vanaf een jaar of 6) toen wij er waren leren vechten als echte Romeinse soldaten. Dit was een erg leuke workshop die zeker een uur duurde.

De kinderen kregen een helm, een schild, een riem met koppel en een zwaard. Een echte Romeinse soldaat leerde de kinderen steken, afweren en zelfs in formatie aanvallen en verdedigen. Dit was erg leuk en voor onze kids absoluut een toffe ervaring.

Met de trein naar De Bastei

Wij gingen met de trein naar station Nijmegen en vandaar zijn we naar De Bastei gelopen. Dat is nog best een flinke wandeling van een minuut of 25. Voor onze kinderen was dat goed te doen. Het scheelt ook wel dat je dwars door het centrum loopt en dus is er genoeg te zien. Tussendoor even winkelen is natuurlijk ook een mogelijkheid. Je kunt ook met de bus gaan of met de auto. Dan kun je het beste aan de Waalkade parkeren.

interatieve spellen bastei

Afsluiting met een etentje in de stad

Wij sloten de dag af met een etentje in het centrum van Nijmegen. Dat was bij Bier- en eetcafé Camelot. Dat wil ik hier nog even benoemen, want dit is een hartstikke gezellige pub waar je goed en betaalbaar kunt eten. Ook de kindermenu’s waren prima. Wat het nog wat leuker maakt is dat de hele pub vol ligt met spelletjes. Iedereen zit hier lekker een spelletje te doen wat de sfeer erg gezellig maakt. En de kinderen kregen geen genoeg van ‘Regenwormen’.

Conclusie: leuke en leerzame ervaring

Ons bezoek aan De Bastei was een erg leuke en leerzame ervaring. Voor kinderen onder de 6 jaar is het misschien wat minder leuk. Voor jou als ouder is het erg de moeite waard als je een beetje geïnteresseerd bent in historie, landschapsbeheer en de natuur rond de rivier. Let ook vooral op de extra activiteiten in de vakanties, die kunnen echt wat toevoegen aan je bezoek. Een geslaagde dag!

Bart Drost Bart Drost Vader van 3
Laatste update
22 maart 2024
Over onze medewerker

Hoi, ik ben Bart, vader van 3 kinderen. Als ervaringsdeskundige weet ik precies wat leuke uitjes zijn, waar je op moet letten als je met (kleine) kinderen op pad gaat en wat de fijne kneepjes van het ouderschap zijn. Ik schrijf ook over het vaderschap op mijn website Dadventures.nl.

Terug naar boven