De 15 leukste kindvriendelijke musea in Nederland

museum met kinderen

Museums worden vaak gezien als stille plaatsen waar volwassenen hun culturele dorst kunnen lessen. Echter, Nederland heeft een schat aan kindvriendelijke musea die de verbeelding van jonge ontdekkers prikkelen. Een dagje naar een museum is gewoon ontzettend leuk. Deze musea bieden interactieve tentoonstellingen, boeiende activiteiten en educatieve ervaringen die kinderen van alle leeftijden betoveren. In deze gids laten we je kennismaken met de 15 leukste kindvriendelijke musea in Nederland en vertellen we wat er te doen is, specifiek voor kinderen.

1. NEMO Science Museum, Amsterdam

Het NEMO Science Museum in Amsterdam is een paradijs voor nieuwsgierige kinderen. Ze kunnen hier experimenteren met wetenschap en technologie, interactieve tentoonstellingen verkennen en zelfs hun eigen raketten lanceren. De Waterwereld is een absolute favoriet, waar kinderen waterexperimenten kunnen uitvoeren en de geheimen van de oceaan kunnen ontdekken.

nemo science museum

Adres: Oosterdok 2, 1011 VX Amsterdam

2. Het Spoorwegmuseum, Utrecht

Stap aan boord van de treinen van weleer in Het Spoorwegmuseum in Utrecht. Kinderen kunnen hier door oude treinstellen dwalen, deelnemen aan workshops, en zelfs een ritje maken op een minitrein. Het museum organiseert ook regelmatig evenementen, zoals de Thomas de Trein Dagen, die de jonge bezoekers zeker zullen waarderen.

spoorwegmuseum

Adres: Maliebaanstation 16, 3581 XW Utrecht

3. Naturalis, Leiden

Naturalis in Leiden is een walhalla voor kleine natuurliefhebbers. Hier kunnen kinderen deelnemen aan educatieve ontdekkingstochten, fossielen en skeletten bewonderen, en zelfs een kijkje nemen in het lab waar wetenschappers werken aan het ontrafelen van de geheimen van de natuur.

naturalis museum

Adres: Darwinweg 14, 2333 CR Leiden

4. Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam biedt een duik in de maritieme geschiedenis van Nederland. Kinderen kunnen aan boord van een replica van een Oost-Indiëvaarder stappen, interactieve tentoonstellingen verkennen en zelfs piraten ontmoeten tijdens speciale evenementen.

scheepvaartmuseum

Adres: Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam

5. Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Reis terug in de tijd naar het oude Egypte, Griekenland en Rome in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Kinderen kunnen hier archeologische vondsten bewonderen, verkleedpartijen houden in historische kostuums en deelnemen aan leuke workshops.

rijksmuseum voor oudheden

Adres: Rapenburg 28, 2311 EW Leiden

6. Museon, Den Haag

Museon in Den Haag is een museum voor cultuur en wetenschap, en het heeft veel te bieden voor kinderen. Van spannende tentoonstellingen over ruimteverkenning tot educatieve programma’s over duurzaamheid, er is altijd iets boeiends te ontdekken.

museon

Adres: Stadhouderslaan 37, 2517 HV Den Haag

7. Aviodrome, Lelystad

Aviodrome in Lelystad is de droomplek voor jonge luchtvaartliefhebbers. Hier kunnen kinderen vliegtuigen van dichtbij bekijken, een heus vliegtuig besturen in de flight simulator, en zelfs een luchtvaartavontuur beleven in de speeltuin.

aviodrome

Adres: Pelikaanweg 50, 8218 PG Lelystad

8. Tropenmuseum Junior, Amsterdam

Het Tropenmuseum Junior in Amsterdam neemt kinderen mee op een reis over de hele wereld. Ze kunnen hier deelnemen aan interactieve tentoonstellingen en spellen, en meer te weten komen over verschillende culturen en tradities.

tropenmuseum

Adres: Linnaeusstraat 2, 1092 CK Amsterdam

9. Universiteitsmuseum, Groningen

Het kindvriendelijke Universiteitsmuseum Groningen in het hart van de stad is een uitstekende keuze voor gezinnen. Het biedt een breed scala aan educatieve en leuke activiteiten voor kinderen. Hier worden kinderen betrokken bij wetenschap en geschiedenis, terwijl ze zich vermaken en leren in een interactieve omgeving. Het is een plek waar nieuwsgierige geesten worden aangemoedigd en waar gezinnen samen kunnen genieten van educatieve avonturen.

universiteitsmuseum

Adres: Oude Kijk in Het Jatstraat 7A, 9712 EA Groningen

10. Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem neemt kinderen mee op een reis door de Nederlandse geschiedenis. Ze kunnen historische gebouwen verkennen, traditionele ambachten ontdekken en zelfs een ritje maken in een ouderwetse tram.

openluchtmuseum

Adres: Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem

11. Archeon, Alphen aan den Rijn

Archeon in Alphen aan den Rijn is een levend geschiedenispark waar kinderen kunnen ervaren hoe het leven er vroeger uitzag. Van prehistorische tijden tot de middeleeuwen, hier kunnen kinderen deelnemen aan historische re-enactments en ambachten uitproberen.

archeon museum

Adres: Archeonlaan, 2408 ZB Alphen aan den Rijn

12. Nationaal Militair Museum, Soest

Het Nationaal Militair Museum in Soest biedt een indrukwekkende verzameling militaire voertuigen en vliegtuigen. Kinderen kunnen hier tanks beklimmen, een vliegtuig bewonderen en deelnemen aan leuke activiteiten tijdens speciale evenementen.

militair museum

Adres: Verlengde Paltzerweg 1, 3768 MX Soest

13. Nationaal Modelspoor Museum, Sneek

Het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek is een geweldige plek voor kinderen om hun liefde voor treinen te ontdekken en te cultiveren. Het is een interactief museum waar ze niet alleen kunnen kijken, maar ook kunnen spelen en leren over de fascinerende wereld van modeltreinen. Hier kunnen kinderen zich onderdompelen in de magische wereld van treinen en hun verbeelding de vrije loop laten.

modelspoormuseum

Adres: Doctor Boumaweg 17b, 8601 GM Sneek

14. Speelgoedmuseum Kinderwereld, Roden

Het Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden is een geweldig speelgoedmuseum dat speciaal is ontworpen voor kinderen. Het is een geweldige plek waar kinderen kunnen spelen, leren en zich laten inspireren door de rijke geschiedenis van speelgoed. Het is een interactief museum dat de verbeelding van kinderen prikkelt en hen de kans biedt om te ontdekken hoe vorige generaties speelden.

speelgoedmuseum

Adres: Brink 31, 9301 JK Roden

15. Maritiem Museum, Rotterdam

Het Maritiem Museum in Rotterdam neemt kinderen mee op avontuur op zee. Ze kunnen hier historische schepen verkennen, deelnemen aan piratenworkshops en zelfs aan boord gaan van een onderzeeër.

maritiem museum

Adres: Leuvehaven 1, 3011 EA Rotterdam

Tips voor een onvergetelijke ervaring in een museum

Deze 15 kindvriendelijke musea in Nederland bieden een schat aan educatieve en leuke ervaringen voor jonge bezoekers. Of jouw kind nu geïnteresseerd is in wetenschap, geschiedenis, technologie, kunst, of geschiedenis, er is een museum voor elk nieuwsgierig kind. Hier zijn enkele tips om jouw museumbezoek nog leuker te maken:

  • Plan van tevoren: Check de openingstijden en eventuele speciale tentoonstellingen voordat je op pad gaat.
  • Interactieve ervaringen: Moedig je kinderen aan om deel te nemen aan interactieve tentoonstellingen en activiteiten. Dit maakt leren leuk en boeiend.
  • Workshops en evenementen: Kijk of het museum workshops of speciale evenementen organiseert. Dit kan een geweldige manier zijn om diepgaander betrokken te raken.
  • Praktische informatie: Zorg ervoor dat je weet waar faciliteiten zoals toiletten en eetgelegenheden zich bevinden, vooral als je de hele dag in het museum wilt doorbrengen.
  • Neem de tijd: Neem de tijd om te verkennen en te leren. Haast je niet door het museum, maar geef je kinderen de kans om alles op hun eigen tempo te ontdekken.
  • Souvenirs en boeken: Overweeg het kopen van een boek of een herinnering uit het museum als aandenken aan de reis.
René Dekker René Dekker Uitjestester
Laatste update
5 december 2023
Over onze medewerker

Hoi, ik ben René, één van de eigenaren van deze website. Ik ben vader van 2 zoons (Joris en Ruben) en man van Nienke. Dagelijks schrijf ik over de leukste uitjes waar ik met mijn gezin naar toe ga.

Terug naar boven