Kasteel in de buurt

Maak eens een spannende reis naar de Middeleeuwen en bezoek een mooi kasteel in de buurt! Veel kastelen zijn gratis toegankelijk voor jong en oud.

Top 10 beste in de categorie Kasteel

 1. Kasteel de Haar
 2. Bilzen Mysteries
 3. Kasteel Duivenvoorde
 4. Fort Pannerden
 5. Kasteel Ammersoyen
 6. Kasteel Doorwerth
 7. Kasteel Heeswijk
 8. Kasteel Hernen
 9. Kasteel Huis Bergh
 10. Kasteel Rosendael

Kasteel: laat je betoveren door de mooiste kastelen

Het is ontzettend leuk om met je kinderen een kasteel te bezoeken. In Nederland staan prachtige kastelen die ook nog eens in mooie natuurrijke omgevingen staan. Je kunt er prima wandelen, maar ook een rondleiding door het kasteel mag dan zeker niet ontbreken. Als gezin ben je er echt even uit, ben je in een compleet andere omgeving en kun je je laten betoveren door ouderwetse architectuur en door het ouderwetse interieur van een klassiek kasteel.

Prachtige kastelen bezoeken

Kastelen zijn doorgaans mysterieus. De ouderwetse architectuur, de kenmerkende torens, de beglazing en bij een aantal diepe grachten die eromheen liggen, zorgen ervoor dat je je even in een compleet andere wereld begeeft. In Nederland vind je genoeg van deze ouderwetse kastelen en burchten die dan ook de moeite waard zijn om te bezoeken. Dat gezegd hebbende is het ook een feit dat lang niet alle kasten een ritje waard zijn.

Waarom is het leuk om met kinderen een kasteel te bezoeken?

Kinderen laten graag de fantasie de vrije loop en een bezoek aan een kasteel zorgt ervoor dat ze hun fantasie nog meer kunnen toepassen. Misschien is je kind of zijn je kinderen wel liefhebbers van stoere ridderverhalen, verhalen over mysterieuze draken die kastelen aanvallen of het romantische sprookje over de prins die de prinses uit de toren van het kasteel redt. Kortom, deze verhaaltjes komen voor een deel tot leven als ze rondom en door het kasteel wandelen.

Voor welke leeftijdscategorie?

Kindvriendelijke kastelen, die er volop zijn in Nederland, zijn meestal geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Jonge kinderen krijgen misschien nog net iets te weinig mee over het kasteel om er ook een goed beeld bij te kunnen vormen, terwijl tieners een kasteelbezoek misschien een beetje suf vinden. Feitelijk kun je met kinderen van alle leeftijdscategorie een kasteel bezoeken, maar de grote vraag is natuurlijk of het dan ook entertainmentwaarde voor ze heeft. Kinderen tussen 6 en 12 jaar zijn volop bezig met leuke verhaaltjes over ridders, draken en prinsessen en kunnen dan wellicht ook meer plezier eraan beleven.

Meer dan alleen een kasteel

Een kasteel is doorgaans niet de enige attractie die het de moeite waard maakt om het kasteel of een burcht te bezoeken. Deze indrukwekkende bouwwerken staan namelijk vaak in natuurrijke of mysterieuze omgevingen die al een attractie an sich zijn. Bijvoorbeeld mooie kasteeltuinen waar je echt uren kunt rondlopen en kunt genieten. Het is dan ook vooral ontspannend wanneer je een betoverend kasteel bezoekt.

Naast een mooie omgeving en natuurlijk het kasteel zelf, wordt er vaak ook aan de kleintjes gedacht, die natuurlijk het liefste willen spelen. Daarom zijn veel kastelen, of liever gezegd, de omgeving van het kasteel, uitgerust met een speeltuin. Met speeltoestellen waar de kleintjes zich prima kunnen vermaken, terwijl de ouders of begeleiders een boterhammetje eten. Je kunt hier ook prima picknicken als je dat wilt, maar let er wel op dat je het gebied netjes achterlaat voordat je vertrekt.

Je hoeft vaak ook niet op eigen houtje het kasteel te verkennen en bij een aantal kastelen is het zelfs zo dat enkele vleugels en kamers verboden toegang zijn. Dit heeft alles te maken met het feit dat een aantal kastelen in Nederland nog steeds bewoond worden door doorgaans mensen van adel, mensen van stand of mensen met rijkdom, die voor bepaalde delen in het jaar het kasteel of delen van het kasteel openstellen voor bezoekers. Doorgaans kun je onder begeleiding van een gids een rondleiding door de toegankelijke delen van het kasteel krijgen.

Educatief uitje

Een bezoek aan het kasteel kan dan ook een heel mooi educatief uitje zijn, want tijdens de rondleiding vertelt de gids meer over de geschiedenis van het complex en waarvoor het heeft gediend. Sommige verhalen zijn zeer interessant en geven ook een beter beeld over de historie van Nederland. Vooral voor kinderen is dit erg interessant, omdat ze dus ook iets opsteken tijdens hun bezoek aan het kasteel of de burcht.

Soms is er ook een spelelement in de tour verweven, zodat de kinderen samen met hun ouders bijvoorbeeld een speurtocht kunnen doen. Dat maakt het bezoek extra interessant, leuk en spannend. Vaak staat er ook een beloning te wachten aan het einde van speurtocht of van een ander spel dat wordt georganiseerd.

Kasteel in de buurt

In veel gebieden van Nederland vind je interessante kastelen en op die manier is er altijd wel een interessant of leuk kasteel of burcht in de buurt te vinden. Op een warme zomerse dag is het bijvoorbeeld heerlijk om de fiets te pakken, het Nederlandse landschap te verkennen en een stop te maken bij een van deze kastelen of burchten. Doorgaans zijn de kastelen ook goed met het openbaar vervoer of de auto te bereiken en de parkeergelegenheid is doorgaans afdoende om je auto veilig neer te zetten. In sommige gevallen is het wel betaald parkeren.

Kasteel voordelen

Wat zijn de voordelen van een kasteel bezoeken met kinderen? Laten we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje zetten.

Mysterieuze en ontspannende omgeving

Een bezoek aan het kasteel brengt wat mysterie met zich mee, maar het is bovenal een ontspannend uitje voor het hele gezin. Het bezichtigen van het kasteel en de groene omgeving zijn leuke attracties waar je rustig een middag mee kunt vullen.

Educatief

Een bezoek aan een kasteel of een burcht kan ook heel educatief zijn. Tijdens de rondleiding geeft een gids meer informatie over het complex en waarvoor het heeft gediend. Op die manier steek je dus ook iets op van je bezoek aan het kasteel.

Relatief goedkoop

Een bezoek aan het kasteel is doorgaans relatief goedkoop en kan zelfs gratis zijn als je in het bezit bent van een museumpas. Doorgaans mag je zelf consumpties meenemen, zodat je in de kasteeltuin of bij een speeltuin even kunt eten en drinken.

De 10 leukste en mooiste kastelen van Nederland

Wil je weten welke kastelen en burchten de moeite waard zijn om te bezoeken? Wij hebben de 10 leukste en mooiste kastelen van Nederland voor je op een rijtje gezet.

 1. Kasteel De Haar, Haarzuilens
 2. Muiderslot, Muiden
 3. Slot Zeist, Zeist
 4. Kasteel Doorwerth - Doorwerth
 5. Paleis het Loo - Apeldoorn
 6. Slot Loevestein - Poederoijen
 7. Kasteel Rosendael - Roozendaal
 8. Paleis Soestdijk - Baarn
 9. Kasteel Huys ter Horst - Horst
 10. Kasteel Hackfort - Vorden

Terug in de tijd met je kinderen

Ga even terug in de tijd met je kinderen en het gezin en laat je betoveren door de mooiste kastelen en burchten van Nederland. Het staat buiten kijf dat een bezoekje aan het kasteel meer dan de moeite waard is. Vooral kindvriendelijke kastelen waar kinderen zich prima kunnen vermaken, maar ook iets opsteken van de informatie die gegeven wordt of te zien is. Ben je benieuwd of er een kasteel in de buurt is of welke kastelen de moeite waard zijn? Bekijk dan de reviews op onze website.