Recensie Ouwehand Dierenpark: altijd genoeg te doen

910
Beoordeling
Voor peuters
Voor kleuters
Voor schoolkinderen
Voor tieners
Voor volwassenen

Wij wonen in de buurt van Ouwehands Dierenpark in Rhenen en dus hebben we al jaren een abonnement op deze gemoedelijke dierentuin. Het is een heerlijke plek in het bos, waar je gerust een dag kunt doorbrengen met kinderen van alle leeftijden. Ouwehand staat bekend om zijn Reuzenpanda’s. Maar ook om lekker te spelen kun je hier perfect terecht. Lees hier onze recensie!

Al sinds 1932 een begrip

Ouwehands Dierenpark bestaat al sinds 1932 en is in bijna een eeuw tijd uitgegroeid van een kippenfarm tot een compleet dierenpark met, zoals ze zelf zeggen, ‘moderne inzichten over milieu en natuureducatie.’

Inmiddels vind je er tientallen diersoorten, veel horeca en ook een paar mooie speeltuinen, waaronder een hele grote binnenspeeltuin!

Ruime parkeergelegenheid

Je vindt Ouwehands in Rhenen, bovenop de Grebbeberg in de buurt van de militaire begraafplaats. Het is op zich een wonder dat het park de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd, aangezien er rondom de dierentuin stevig is gevochten in mei 1940.

Er is bij het park voldoende (betaalde) parkeergelegenheid. Mocht je geen parkeergeld willen betalen, dan kun je proberen of er een plekje vrij is voor Hotel ‘t Paviljoen (naast het park) of verderop aan de Grebbeweg richting Rhenen. Parkeer je aan de straat, houdt dan wel rekening met een wandeling van zeker 10 minuten voordat je bij het park bent.

Dierenpark wordt continu aangepast

Het park oogt hier en daar wat gedateerd en op andere plaatsen ziet het er tiptop in orde uit. Dat komt doordat er bij Ouwehands altijd wel een verblijf is dat wordt verbouwd of aangepast. Zo is er door eigenaar Marcel Boekhoorn enige tijd geleden nog veel geld gestoken in de bouw van een verblijf voor de bonobo’s (apen).

Rustig een dag doorbrengen

Ouwehands is ruim opgezet en er zijn tientallen diersoorten te zien. De reuzenpanda’s uit China zijn een bezienswaardigheid en zitten in een prachtig verblijf. Ze slapen veel, maar soms heb je geluk en tref je een actieve, bamboe-etende panda aan.

Verder kun je je vergapen aan olifanten, zebra’s, giraffes, mandrillen, diverse vogelsoorten, ijsberen, een aquarium, tijgers en nog veel meer.

Tussen de verblijven zijn mooie bosrijke wandelroutes uitgezet. Het Berenbos is ook een bezienswaardigheid op zich: over een mooie loopbrug loop je door het Grebbebos terwijl je de beren en wolven onder je kunt bekijken. Soms zie je zelfs een beer vissen in de waterval in het Berenbos.

berenbos

Ook is er in het hele park voldoende ruimte om even te zitten en zijn er diverse horecatentjes waar je iets te eten of drinken kunt kopen. Denk aan een ijsje, een broodje Unox, een pizza of lekkere poffertjes.

Zeeleeuwenshow en theatershow

Wil je tussendoor even lekker zitten en bijkomen terwijl je toch wordt vermaakt, dan zijn de zeeleeuwenshow en de theatershow een uitkomst. De theatershow wordt regelmatig aangepast, kijk ook zelf even op de website wanneer deze uitgevoerd wordt. De zeeleeuwenshow is al jaren een begrip en blijft erg vermakelijk voor jong en oud. Niet vooraan zitten, want je wordt zeker nat!

Spelen in RavotAapia of op de springkussens buiten

Een hele leuke bijkomstigheid van Ouwehands Dierenpark zijn de speeltuinen. En dan met name RavotAapia. Dit is een heel grote overdekte speeltuin met werkelijk alles wat je kinderen zich maar kunnen wensen. Glijbanen, klimtoestellen, water en zand: alles komt hier samen. Trek je kinderen geen nieuwe kleding aan als ze je hier naar binnen laat! En houd ze in de gaten als ze nog niet kunnen zwemmen. Hoewel het water nergens diep is, weet je het natuurlijk maar nooit.

ravotaapia

Het voordeel is wel dat ze zich hier echt uren kunnen vermaken. En zelf kun je lekker zitten en koffie drinken of wat te eten bestellen.

Naast RavotAapia bevindt zich een grote weide met springkussens en een zandbak. Daarnaast op het gras kun je lekker in het zonnetje zitten of, als het niet te druk is, aan één van de picknicktafels. Lekker om als ouders even wat te drinken en te eten.

Horeca op verschillende plaatsen

Over die horeca gesproken: die vind je dus op verschillende plaatsen. Bij de ingang is een locatie met goed koffie, ijs, taartjes en broodjes. Bij RavotAapia heb je de keuze uit verschillende redelijk gezonde en minder gezonde opties, zoals broodjes, saucijzenbroodjes en friet en snacks. Buiten bij de springkussens kun je ook pizza en nacho’s met dip eten, maar deze hebben wij nog niet geproefd.

Aandacht voor educatie en vermaak

Op de drukkere dagen zijn er in het park ook veel vrijwilligers aanwezig. Zij staan in verschillende kraampjes verspreid door het park en vertellen daar over de dieren. Ze laten bijvoorbeeld geraamtes en schedels van dieren zien en dat is voor de kinderen en de ouders erg interessant.

educatie bij ouwehand

Ook rijden er regelmatig avonturiers rond die met de kinderen praten of spannende verhalen vertellen. Erg leuk, want het voegt echt iets toe aan je ervaring.

Honden zijn welkom

In Ouwehands Dierenpark is het toegestaan om honden mee te nemen. Je moet ze wel kort aan de lijn houden.

Tip: neem een abonnement als je in de buurt woont

Zoals gezegd wonen wij in de buurt van het dierenpark en dan is het ideaal om voor een paar jaar een abonnement te nemen. Je kunt dan regelmatig even gaan. Het is namelijk ook een prima uitje voor een keer een uurtje of twee uurtjes. Of om alleen maar naar de grote binnenspeeltuin te gaan bij slecht weer. Zo heb je altijd wat te doen als je er met zijn allen even uit wilt, op een zaterdag- of zondagmiddag.

Op het moment van schrijven kosten de losse tickets voor Ouwehands Dierenpark:

  • 0-2 jaar: gratis
  • 3-9 jaar: € 25,50
  • 10 jaar en ouder: € 28,50

Bezoekje aan Ouwehand: absoluut de moeite waard

Mocht je nog een dierentuinbezoek op je verlanglijstje hebben staan, dan is Ouwehands echt de moeite waard. Je loopt hier makkelijk een paar uurtjes rond terwijl je naar de dieren kijkt. Trek je kinderen een paar oude kleren aan en laat je kinderen daarna ook lekker spelen in RavotAapia!

Bart Drost Bart Drost Vader van 3
Laatste update
23 januari 2024
Over onze medewerker

Hoi, ik ben Bart, vader van 3 kinderen. Als ervaringsdeskundige weet ik precies wat leuke uitjes zijn, waar je op moet letten als je met (kleine) kinderen op pad gaat en wat de fijne kneepjes van het ouderschap zijn. Ik schrijf ook over het vaderschap op mijn website Dadventures.nl.

Terug naar boven