Tips voor uitjes met kinderen in de herfstvakantie  

Leukste parken voor peuters tot 4 jaar

De zomervakantie ligt alweer even achter ons. De kinderen hebben de eerste weken school weer overleefd en voor je het in de gaten hebt is het alweer vakantie: de herfstvakantie. Even een weekje vrij om op te laden en de eerste indrukken van het nieuwe schooljaar te verwerken. En natuurlijk tijd om met elkaar op pad te gaan en iets leuks te doen. In dit artikel vind je een paar originele tips voor kinderen van alle leeftijden. 

Herfstwandeling in het bos

In de herfst maak je natuurlijk een herfstwandeling! De bladeren vallen van de bomen en nemen alle kleuren aan van felgeel tot dieprood. Paddestoelen groeien onder de struiken en eikels liggen overal voor het oprapen. De herfstvakantie is het ideale moment voor een uitgebreide boswandeling.

Leuk voor de kleintjes (neem wel een buggy mee), maar ook voor de grotere kinderen. Ze kijken hun ogen uit en kunnen lekker spelen in de gevallen bladeren op de grond.

Bezoek een pompoenboerderij

Misschien weet je het niet, maar ook bij jou in de buurt is vast een pompoenboerderij te vinden. Het is natuurlijk een beetje een uitje dat is overgewaaid uit de Verenigde Staten (daar rapen ze in deze tijd pompoenen voor Halloween), maar dat maakt het niet minder leuk.

pompoenboerderij

Probeer een paar mooie pompoenen op de kop te tikken. Dan kunnen jullie ze thuis versieren of er een mooi herfststukje van maken. Zijn jullie gelijk nog een extra dag onder pannen.

Bezoek een kinderboerderij

Altijd goed natuurlijk, vooral met kleine kinderen: een bezoek aan de kinderboerderij. Lekker dieren voeren, aaien en observeren. Het is educatief en leuk tegelijk. En in de herfstvakantie worden er vaak speciale activiteiten of festiviteiten georganiseerd op de kinderboerderij.

Bezoek een pretpark

Een pretparkbezoek is altijd leuk. In de herfst zijn er soms ook speciale activiteiten georganiseerd, zoals een spannend Halloweenfeest. Houd wel rekening met het weer. Als je de hele dag in de regen loopt is een pretpark toch wat minder gedenkwaardig. Overweeg daarom een indoor pretpark te bezoeken!

pretpark

Knutselen met herfstmaterialen

Ga het bos in en verzamel al het moois dat je kunt vinden. Sprokkel bladeren, dennenappels en takjes. Breng ze mee naar huis en organiseer een knutselmiddag waarbij je samen met de kinderen herfst kunstwerkjes maakt. Op Pinterest vind je talloze ideeën voor originele knutselwerkjes in het herfst-thema.

Bezoek een museum

Een museumbezoek mag in dit lijstje niet ontbreken. Nederland barst van de musea. En er zijn er genoeg te vinden die voor kinderen hartstikke leuk zijn. Tip: bekijk welk museum een speciaal herfstvakantieprogramma aanbiedt.

Picknicken in het park of bos

Wie zegt dat picknicken alleen in de zomer kan? Kies een dag uit dat het droog is en wanneer er bij voorkeur een zonnetje schijnt. Neem een kleed mee (een waterdicht kleed), een mand vol lekkernijen en ga lekker het bos of het park in. Reken maar dat de kinderen genieten van het herfsttafereel in de natuur.

Bakdag in de keuken

Ideaal voor regenachtige dagen in de herfstvakantie. Breng samen een dagje door in de keuken. Zorg voor een goede voorbereiding met een goed recept. Ga samen boodschappen doen en bak die heerlijke pompoentaart, appeltaart of simpele zandkoekjes in de vorm van bladeren en pompoenen.

En daarna mogen jullie alles lekker opeten natuurlijk!

koken met kinderen

Klimmen in een klimbos

De meeste klimbossen zijn ook in de herfstvakantie open. Ook terwijl het regent kan er in de meeste klimbossen gewoon geklommen worden. Voor de wat oudere kinderen is een klimbos vol klimwanden en touwbruggen een geweldige uitdaging en een fijne manier om energie kwijt te raken. Voor jou als ouder trouwens ook.

Escaperoom bezoeken

Ga de uitdaging aan in een escaperoom! Het ideale uitje met tieners. Het kan erg leuk zijn om samen de bijna onmogelijke puzzels op te lossen. Daarna kunnen jullie gezellig wat drinken in de stad of lekker uit eten gaan.

escaperoom

Filmavond organiseren

Hiervoor hoef je de deur niet uit. Organiseer een gezellige filmavond thuis met de favoriete film van je kinderen en een flinke bak popcorn. Huur de laatste film via een on-demand platform of kijk een klassieker.

Wil je het helemaal gedenkwaardig maken, dan leg je de matrassen voor de televisie en slaap je met het hele gezin in de woonkamer.

Bezoek de lokale bibliotheek

De meeste bibliotheken organiseren in de herfstvakantie allerlei activiteiten voor kinderen. Denk aan knutsel- of kunstworkshops, activiteiten rond codering en robotica of voorleesmiddagen en korte toneelvoorstellingen.

Ga naar het theater

Wil je eens een hele andere ervaring beleven met het gezin? Ga dan naar het theater bij jou in de buurt. In de herfstvakantie worden er altijd speciale voorstellingen voor het hele gezin geprogrammeerd. Een echte belevenis voor jong en oud!

kindertheater

Wat gaan jullie doen deze herfstvakantie?

De herfstvakantie biedt talloze mogelijkheden om er eens lekker op uit te gaan met je kinderen en samen onvergetelijke dagen te beleven. Je kunt een wandeling gaan maken in het bos, naar een attractiepark of een uitdagende puzzel oplossen in een escaperoom. Je hoeft er niet eens de deur voor uit, je kunt ook lekker thuisblijven met een goede film of een goed recept voor een lekkere taart.

Wat jullie ook gaan doen: maak het beste van deze prachtige tijd van het jaar. Geniet van de herfstvakantie!