De 13 leukste kindvriendelijke uitjes in Drenthe

hunebedcentrum

Het ontdekken van de gezellige provincie Drenthe met het hele gezin biedt vele kindvriendelijke uittips. Van adembenemende natuurlijke wonderen tot leuke én educatieve ervaringen, Drenthe heeft voor iedereen wel wat. In dit artikel gaan we het hebben over de beste kindvriendelijke uittips in Drenthe, met daarbij de beschrijving van wat je ervan kunt verwachten en de locaties waar je ze kunt vinden.

1. Wildlands Adventure Zoo, Emmen

Wildlands Adventure Zoo Emmen, is een opwindende bestemming voor kinderen. Het park biedt een educatieve en leuke ervaring door verschillende themagebieden. Kinderen kunnen nieuwsgierige olifanten, speelse zeehonden en fascinerende leeuwen van dichtbij zien, wat hun waardering voor wilde dieren en de natuur bevordert. Bovendien kunnen ze deelnemen aan educatieve programma’s en interactieve tentoonstellingen om meer te leren over biodiversiteit en natuurbescherming. Wildlands Adventure Zoo Emmen is een avontuurlijke en boeiende bestemming die kinderen van alle leeftijden zal aanspreken.

wildlands

Adres: Raadhuisplein 99, 7811 AP Emmen

2. Kabouterland, Exloo

Kabouterland is een sprookjesachtige bestemming voor kinderen waar ze zich sowieso gaan vermaken. Je kunt hier samen met je kleintjes genieten van de wereld van kabouters maar ook dieren. Daarnaast zijn er vele speeltuinen, kabouterhuisjes en dierenverblijven te vinden op dit prachtige park.

kabouterland

Adres: Zuiderhoofdstraat 11, 7875 BW Exloo

3. Sprookjeshof, Zuidlaren

Sprookjeshof in Zuidlaren is nog zo’n prachtige sprookjesachtige bestemming waar je kinderen zich zeker zullen gaan vermaken. Het beschikt over een speeltuin en miniatuur-attracties, waar ze kunnen genieten van sprookjesachtige figuren en sprookjesboeken terwijl ze aan het spelen zijn in de speeltuin.

sprookjeshof

Adres: Groningerstraat 10, 9471 AR Zuidlaren

4. Planetron Cinedome, Dwingeloo

Planetron Cinedome is een geweldige plek voor kinderen om de mysteries van de ruimte te ontdekken. Hier kunnen de kleintjes genieten van planetariumshows en films in een indrukwekkende koepelvormige bioscoop.

planetron

Adres: Hoofdstraat 12, 9414 AA Dwingeloo

5. Drents Museum, Assen

Het Drents Museum is een culturele schat met tentoonstellingen en kunstwerken uit verschillende tijdperken. Hoewel sommige delen van het museum wellicht meer geschikt zijn voor oudere kinderen, biedt het een geweldige gelegenheid om kunst en geschiedenis te ontdekken, ook voor de kleinere kinderen.

drents museum

Adres: de Brink 1, 9401 HS Assen

6. Hunebedcentrum, Borger

Het Hunebedcentrum in Borger is een boeiende plek waar kinderen de kans krijgen om de prehistorie van Drenthe te verkennen. Hier kunnen ze hunebedden bewonderen en begrijpen hoe deze monumenten werden gebouwd.

hunebedcentrum

Adres: Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger

7. Boomkroonpad, Drouwen

Het Boomkroonpad in Drouwen, Nederland, is een betoverende plek voor kinderen. Dit natuurcentrum biedt een unieke ervaring doordat kinderen over verhoogde paden door de boomtoppen kunnen wandelen, de natuur van bovenaf kunnen verkennen en wilde dieren kunnen observeren. Daarnaast zijn er educatieve programma’s, speurtochten en avontuurlijke speelzones om hun nieuwsgierigheid te prikkelen. Het pad wekt verwondering en interesse voor de natuur en biedt een plezierige en leerzame ervaring voor jonge ontdekkingsreizigers.

boomkroonpad

Adres: Steenhopenweg 4, 9533 PN Drouwen

8. Familiepark Nienoord, Leek

Familiepark Nienoord is een geweldige plek voor een dag vol plezier en avontuur. Het park beschikt over attracties, een zwembad, een speeltuin en zelfs een stoomtrein.

Familiepark Nienoord

Adres: Nienoord 20, 9351 AC Leek

9. Drouwenerzand Attractiepark, Drouwen

Drouwenerzand Attractiepark biedt een combinatie van leuke attracties en onbeperkte snacks. Ja, de toegangsprijs is inclusief eten en drinken! Kinderen kunnen genieten van spannende ritten en smullen van zoveel lekkere dingen zoals hamburgers en patat.

Drouwenerzand

Adres: Gasselterstraat 7, 9533 PC Drouwen

10. Speelparadijs Cowboy en Indianen, Coevorden

Speelparadijs Cowboy en Indianen in Coevorden is een overdekt speelparadijs met attracties voor alle leeftijden. Kinderen kunnen hier onder andere klimmen, klauteren, glijden en in een ballenbak spelen.

speelparadijs cowboys en indianen

Adres: Monierweg 2, 7741 KT Coevorden

11. Openluchtmuseum Veenpark, Barger-Compascuum

Openluchtmuseum Veenpark in Barger-Compascuum is een openluchtmuseum over het leven in Drenthe in de 19e en 20e eeuw. Kinderen kunnen hier leren hoe het er in Drenthe in deze tijd aan toe ging. Het museum beschikt over een boerderij, een schooltje en een winkeltje.

openluchtmuseum veenpark

Adres: Berkenrode 4, 7884 TR Barger-Compascuum

12. Nationaal Park Dwingelderveld, Dwingeloo

Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe is een geweldige plek voor gezinsavonturen. Kinderen kunnen hier genieten van wandelingen en fietstochten door uitgestrekte heidevelden en bossen. Het park heeft ook speciale kinderroutes en interactieve activiteiten om hen bewust te maken van de natuur en de biodiversiteit. Een educatieve en leuke ervaring in de natuur.

dwingelderveld

Adres: Roegweg 4, Dwingeloo

13. Plopsa Indoor, Dalen

Plopsa Indoor is een prachtig pretpark voor kinderen vanwege zijn overdekte setting, waar ze kunnen genieten van diverse attracties en ontmoetingen met geliefde Studio 100-personages. De attracties zijn kindvriendelijk en er zijn regelmatig shows, waardoor het een perfecte bestemming is voor families, ongeacht het weer.

plopsa indoor

Adres: Reindersdijk 57, 7751 SH Dalen

Kindvriendelijke uittips in Drenthe

Een uitje met je kinderen plannen is een geweldige manier om quality time door te brengen en herinneringen te creëren. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat het uitje soepel verloopt en plezierig is voor iedereen.

Voorbereiding is belangrijk, doe dus van tevoren onderzoek om wat te weten te komen over de bestemming, zoals de attracties, openingstijden en toegangsprijzen. Zo voorkom je vervelende verrassingen en kun je vanaf het begin al genieten van het uitje. Daarnaast is het belangrijk om je kinderen te betrekken bij het planningsproces en ze laten meebeslissen over de bestemming en activiteiten. Dit geeft ze een goed gevoel en maakt ze meer betrokken bij het uitje.

Neem je eigen snacks en water mee als dit kan, aangezien kinderen vaak tussendoortjes en drankjes nodig hebben om vol energie te blijven. Zo kan een kleine voorraad al veel helpen.

Comfortabele kleding is essentieel. Daarnaast is het handig om goed voor te bereiden op de verschillende weersomstandigheden, zoals regenjassen en zonnebrandcrème.

Het hoeft niet altijd, maar kies voor uitjes die educatief zijn voor de kinderen en waar ze tegelijkertijd ook plezier hebben. Denk hierbij aan dierentuinen, natuurcentra en musea.

Maak foto’s en video’s om de herinneringen vast te leggen en bekijk ze samen met je kinderen.

Geniet zelf ook volop van het moment en laat alle stress los die het dagelijkse leven met zich meebrengt. Uitjes met je kinderen zijn uitstekende kansen om te genieten van hun gezelschap, de wereld samen te verkennen en daarbij ook nog gebruik te maken van veel leermomenten. Waar gaat jouw uitje naar toe?

René Dekker René Dekker Uitjestester
Laatste update
5 december 2023
Over onze medewerker

Hoi, ik ben René, één van de eigenaren van deze website. Ik ben vader van 2 zoons (Joris en Ruben) en man van Nienke. Dagelijks schrijf ik over de leukste uitjes waar ik met mijn gezin naar toe ga.

Terug naar boven