37 leuke dingen om te doen in huis met je kinderen als het regent

plassen stampen

De maand april is behoorlijk nat begonnen en met de meivakantie voor de deur lijkt het vooralsnog niet heel veel beter te worden. Je wil natuurlijk dat je kinderen zich niet eindeloos gaan vervelen tijdens de vakanties, dus we hebben met onze redactie een waslijst aan leuke activiteiten bedacht die je kunt doen tijdens natte regendagen. En om het betaalbaar te houden, hebben we gekozen voor leuke activiteiten en spelletjes die je vanuit huis kunt doen.

1. Bakken en restaurantje spelen met je kinderen

Transformeer jullie keuken in een gezellig kinderrestaurant. Laat de kinderen kiezen wat ze willen eten en help ze met het bereiden van hun maaltijden. Maak het extra speciaal met zelfgemaakte menukaarten en een mooi gedekte tafel met bloemen en kaarsjes.

2. Maak je eigen stripverhaal

Geef de kinderen wat blanco papier en kleurpotloden en laat ze hun eigen stripverhalen bedenken en tekenen. Dit stimuleert hun creativiteit en schrijfvaardigheid. Je kunt de blaadjes aan elkaar vastnieten en er ook een echt boek van maken. Bewaar het goed, want dit kan zomaar nog eens wat opleveren in de toekomst.

3. Muziekinstrumenten knutselen

Gebruik oude dozen, blikjes en rubberen banden om samen met de kinderen eenvoudige muziekinstrumenten te maken. Daarna kunnen ze een concert geven met hun nieuwe instrumenten. Op Youtube vind je genoeg leuke voorbeeld video’s van knutselwerkjes die zijn gemaakt.

muziek instrumenten knutselen

4. Thema-dag

Kies een thema, zoals piraten, prinsessen, of de ruimte, en breng de dag door met thema-gerelateerde activiteiten, zoals verkleden, verhalen lezen en spelletjes spelen.

5. Yoga voor kinderen

Probeer samen met de kinderen wat eenvoudige yoga-oefeningen. Er zijn veel kindvriendelijke yoga-video’s online die de kinderen op een speelse manier introduceren aan yoga. Leuk voor de kinderen en jij komt ook aan je beweging toe.

kinder yoga

6. Kookles

Kies een eenvoudig recept dat de kinderen kunnen volgen, zoals pizza of cupcakes, en leer ze hoe ze het kunnen bereiden. Dit is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. En als het goed gaat, nog lekker ook.

7. Vogelvoeder maken

Nou, dit is nou echt een leuk idee. En ook iets waar je daadwerkelijk wat aan hebt. Maak samen met de kinderen vogelvoerders van oude toiletrolletjes, pindakaas en vogelzaad. Hang ze daarna buiten op zodat ze de vogels kunnen observeren die op bezoek komen.

vogelvoeder

8. Schatzoeken in huis

Verstop kleine schatten of snoepjes in huis en maak een schatkaart. De kinderen kunnen dan op schattenjacht gaan, waarbij elke gevonden schat een kleine prijs oplevert. Voor inspiratie kan je ook gebruik maken van de speurtochten die wij verhuren. Bij vragen hierover kan je het beste contact met ons opnemen.

9. Glow-in-the-dark feest

Maak de kamer donker en gebruik glowsticks, glow-in-the-dark verf, en andere lichtgevende voorwerpen voor een dansfeest of kunstproject in het donker. Je kunt dit vervolgens opnemen en later met zijn allen terugkijken.

10. Kostuumontwerp

Geef de kinderen oude kleren, stoffen, scharen, en veilige naaispullen of textiellijm, en laat ze hun eigen kostuums of modeaccessoires ontwerpen.

Deze activiteiten kunnen gemakkelijk thuis worden georganiseerd en bieden educatieve en creatieve uitdagingen voor kinderen, wat ideaal is voor die dagen dat het weer buitenspelen niet toelaat.

11. Bouw de hoogste toren

Wie kan de hoogste toren bouwen? Gebruik LEGO, speelkaarten, kussens of knuffels. De winnaar mag beslissen wat er vanavond op tafel komt! Bij onze jongens van 6 en 4 is de oudste altijd heel druk met het bouwen en doet de jongste er alles aan om de toren zo snel mogelijk kapot te maken. Ja.

12. Binnen hutten bouwen

Is het buiten te nat om een hut te bouwen? Geen probleem, bouw er een in de woonkamer! Gebruik tafels, stoelen en lakens om een fantastische hut te creëren. Je kunt een groot kleed bijvoorbeeld tussen de stoel en de tafel vast maken en over een andere stoel leggen. Vervolgens maak je hem wat stevig door er boeken op te leggen. De kinderen vinden het geweldig.

13. Natuurschatten creëren

Maak met de natuurvondsten die jullie hebben verzameld wat leuks. Dit kan een winterse of kerstthema hebben, afhankelijk van de tijd van het jaar.

14. Groots kunstwerk maken

Dek de eettafel af met groot papier, geef de kinderen oude kleren en laat hun creativiteit de vrije loop met verf. Niet mijn favoriete spel (vanwege de rotzooi), maar de kinderen vinden het geweldig.

15. Schrijf kaartjes naar geliefden

Laat de kinderen kaartjes en brieven schrijven naar mensen die ze missen. Bijvoorbeeld vriendjes of vriendinnetjes die ze nu vanwege de vakantie even niet kunnen zien. Een mooie activiteit die afgesloten kan worden met een tochtje naar de brievenbus, zelfs in de regen. Tip: laat ze ook zelf hun kaart maken.

16. Bakken en smullen

Bak samen een heerlijke taart of koekjes en geniet daarna van het versgebakken lekkers. En maak daarna gezellig samen het aanrecht weer schoon. 😉

koken met kinderen

17. Richt een thuisgalerij in

Maak van de kindertekeningen en knutselwerken een echte tentoonstelling in huis. Laat de kinderen als gids optreden en hun werken presenteren. Hoe leuk is het als je na een drukke werkdag thuis komt en de kinderen vol overgave hun tentoonstelling laat zien.

18. Plassen stampen

Kleed iedereen in regenkleding en ga samen plassen stampen buiten. Dit is een heerlijke manier om even frisse lucht te krijgen. Een klein minpuntje, je moet ze daarna wel goed bijbrengen dat ze dit niet standaard gaan doen.

plassen stampen

19. Film maak avontuur

Creëer samen een stop-motion filmpje. Dit is een leuke en creatieve manier om samen te werken en een verhaal te vertellen. Je hebt hier geen uitgebreide software voor nodig, met een goede smartphone kom je al een heel eind.

20. Creëer een fotoboek

Zoek samen naar jullie favoriete foto’s van het afgelopen jaar en stel een fotoboek samen. Dit is een mooie manier om herinneringen op te halen. Sowieso leuk om dit regelmatig te doen en als je kinderen wat ouder zijn kunnen ze daar ook prima zelf aan meewerken.

21. Grote schoonmaak

Maak schoonmaken leuk door er een muzikale activiteit van te maken. Zet de muziek hard aan en dans en zing terwijl je schoonmaakt. Zo combineer je je huishouden ook nog eens met een leuke bezigheid met je kinderen.

22. Speelgoed sorteren

Ruim samen het speelgoed op en verkoop wat niet meer gebruikt wordt. Dit leert kinderen over het belang van opruimen en recycleren.

23. Puzzelplezier

Haal die grote puzzel weer eens uit de kast en breng een gezellige middag door met puzzelen.

24. Plan toekomstige avonturen

Droom samen over wat jullie gaan doen als het weer beter is. Schrijf de ideeën op en stop ze in een pot om er later een uit te kiezen.

25. Knutseltijd

Zoek online naar knutselideeën en maak deze na. Dit is een geweldige manier om creatief bezig te zijn.

26. Gourmetavond

Geniet van een lange avond gourmetten en goede gesprekken. Dit is een perfecte manier om als gezin samen te zijn.

27. Kleicreaties

Laat de kinderen met klei spelen en hun eigen creaties maken. Als de klei droog is, kunnen ze deze ook beschilderen.

28. Bioscoop thuis

Richt een thuisbioscoop in met een grote bak popcorn en kijk samen naar een familiefilm.

29. Zoekspelletjes

Speel zoekspelletjes zoals het vinden van voorwerpen die beginnen met een bepaalde letter. Wie het snelst is, wint!

30. TV-spelletje

Maak van een grote doos een ouderwetse televisie en speel om beurten de nieuwslezer.

31. Verkleedfeest

Organiseer een verkleedpartij voor het hele gezin en leg deze grappige momenten vast op foto.

32. Ninjaparcours

Zet een parcours uit met touwen door het huis en probeer zonder de touwen aan te raken aan de overkant te komen.

33. Thuis spa

Richt een spa in huis in met baden, maskertjes, nagellak en voetenbadjes. Een perfecte manier voor wat ontspanning.

34. Maak bloemstukjes

Laat de kinderen hun eigen bloemstukjes maken, niet alleen met Kerst maar het hele jaar door.

35. LEGO challenge

Stel een LEGO challenge samen met verschillende bouwopdrachten. Trek een kaart en ga aan de slag.

36. Zandkunst

Maak met gekleurd zand en een lege fles prachtige zandkunst voor op de vensterbank.

37. Dierentrainer voor een dag

Train de huisdieren met nieuwe trucjes. Een grote zak met dierensnoepjes kan hierbij helpen.

Met deze 37 activiteiten zijn regenachtige dagen geen excuus meer voor verveling. Of het nu een woensdagmiddag is, een weekend, vakantie of een vrije dag, er is altijd iets leuks te doen binnen. Trek dus die comfortabele trui aan en kies een van deze fantastische activiteiten om samen van te genieten.

René Dekker René Dekker Uitjestester, en eigenaar Uitmetkinderen.nl
Laatste update
23 april 2024
Over onze medewerker

Hoi, ik ben René, één van de eigenaren van deze website. Ik ben vader van 2 zoons (Joris en Ruben) en man van Nienke. Dagelijks schrijf ik over de leukste uitjes waar ik met mijn gezin naar toe ga.

Terug naar boven