Eropuit met slecht weer: de leukste indooractiviteiten 

dingen te doen in de regen

Lekker eropuit met de kinderen: voor de meeste gezinnen is er weinig leukers te bedenken. Maar, soms kan het weer een behoorlijke spelbreker zijn en heb je geen zin om een middag thuis te blijven. Dat betekent niet dat de pret voorbij is! Er zijn genoeg leuke, educatieve en spannende activiteiten te bedenken die je met kinderen kunt doen bij slecht weer. Zo zijn er talloze indooractiviteiten die jullie kunnen ondernemen. We zetten ze hier voor je op een rijtje! 

Indoor speeltuin

Een indoor speeltuin is het ideale uitje voor kinderen vanaf 2 jaar. Ook als het regent of berekoud is, kunnen ze hier nog steeds lekker rennen, klimmen en springen. In een indoor speeltuin vind je vaak glijbanen, klimtoestellen, ballenbakken en veel meer. Je kinderen zullen zich hier met gemak een middag vermaken.

En voor jou als ouders is het ook een prima plek om een paar uurtjes door te brengen. Meestal kun je er lekker zitten en wat te drinken bestellen. Neem een goed boek mee of zet je favoriete podcast op je oortjes, en je bent die regen buiten zo vergeten.

Zwembad

Zwemmen (in een binnenbad uiteraard) is heerlijk bij slecht weer! Bezoek het zwembad bij jou in de buurt of rijd een stukje verder voor een echt subtropisch zwemparadijs. Dan genieten jij en je kinderen van lange glijbanen, sterke stroomversnellingen en lekkere bubbelbaden. Natuurlijk met een traditioneel patatje bij de lunch en een beker chocomelk na afloop.

binnenzwembad

Indoor attractiepark

Attractieparken zijn geweldig, maar niet zo leuk in de regen. Gelukkig zijn er ook voldoende pretparken die gedeeltelijk of helemaal indoor zijn. Ook hier vind je allerlei attracties, zoals van achtbanen, glijbanen, ritjes, draaimolens en shows. Je vermaakt je hier vaak met gemak een dag. Tussen de ritjes door eet je wat lekkers in de restaurants, of je neemt zelf wat lekkers mee.
Voorbeelden van (deels) indoor attractieparken zijn Sprookjeshof Appeltern en Toverland Sevenum.

Museum

Wil je je kinderen ondanks het slechte weer nog iets bijbrengen? Bezoek een museum! Er zijn talloze musea in Nederland die helemaal ingericht zijn op bezoek van kinderen. Deze musea hebben speciale audiotours voor kinderen of zijn bijvoorbeeld helemaal interactief gemaakt. Bekijk van tevoren goed waar je heen gaat. Voor elke leeftijdsgroep is een passend museum te vinden. Een museumbezoek prikkelt je kind: het maakt ze nieuwsgierig naar kunst, cultuur, creativiteit en historie. En voor jou als vader of moeder is het ook een leuk uitje.

museum

Bibliotheek

Vrijwel elke gemeente heeft er een: een bibliotheek. En hoewel je er zelf misschien alleen bent om eens snel een boek te lenen, is er voor kinderen vaak een heleboel te beleven. Ze vermaken zich op de kinderboekenafdeling vaak al urenlang. En een bibliotheek organiseert regelmatig leuke activiteiten voor kinderen, zoals workshops, voorleessessies of kindertoneel. Ideaal op een regenachtige dag!

Bowlen

We doen het allemaal al sinds we klein zijn en het blijft leuk: bowlen. Bowlen is een klassiek uitje voor het hele gezin. Voor de kleintjes neem de lichtste bal en zet je de goothekjes omhoog, zodat ook zij een leuke middag hebben. Je bestelt een paar drankjes en misschien wat hapjes, en dan maar kijken wie er vandaag wint!

Trampolinepark

Trampolineparken of jumpsquares worden steeds populairder in Nederland. Trampolinespringen is meestal niet het enige wat je er kunt doen. Kinderen kunnen er soms ook klauteren, klimmen en springen op inflatable airparks. Voor de kleintjes is er vaak een afgebakend stuk met kindertrampolines.
Neem ook iets voor jezelf mee en ga even lekker zitten met een kop koffie of thee. De ideale plek om je kids even goed moe te laten worden

trampolinepark

Bioscoop

Draait er nog wat leuks? Een bioscoopbezoekje is altijd een hit bij de kinderen. Kies een familiefilm en geniet van een spannend avontuur op het grote scherm. Popcorn, limonade en snacks kun je natuurlijk in de bioscoop halen, maar soms kun je ook zelf wat mee naar binnen nemen.

IJsbaan

Wil je echt even heel iets anders doen? Bezoek een indoor ijsbaan. Als je kinderen nog niet kunnen schaatsen is het wel aan te raden ze het voorzichtig te leren. Maar, als ze de gang eenmaal te pakken hebben, heb je een heerlijke middag. Trek wel wat warms aan, want ook op een indoor ijsbaan is het koud (maar wel droog, gelukkig).

Indoor minigolf

Minigolf is een spel dat prima binnen gespeeld kan worden! Er zijn dan ook talloze indoor minigolfbanen te vinden. Dit uitje is natuurlijk leuk voor de hele familie en voor kinderen vanaf een jaar of vier.
Bij een indoor minigolfbaan zijn de banen vaak prachtig ontworpen en voorzien van originele obstakels. Doordat de banen geen last hebben van de elementen liggen ze er vaak net wat mooier bij.

Aquarium bezoeken

Je hoeft niet naar de dierentuin om een aquarium te bezoeken. Er zijn verschillende aquaria in Nederland te vinden. Ideaal bij slecht weer, want ze zijn allemaal indoor en meestal ook lekker warm.
Verwonder je aan de rijk gekleurde onderwaterwereld en laat je kinderen kennismaken met de diepzee. Educatief en fascinerend!

aquarium bezoeken

Theater

Wil je eens wat anders dan naar de bioscoop? Bezoek dan het theater! In de schoolvakanties en soms ook in de weekenden programmeren veel theaters speciale kindervoorstellingen. De kans voor jouw kind om zijn of haar helden van televisie in het echt te ontmoeten.

Indoor klimmen

Voor de iets oudere en avontuurlijk aangelegde kinderen is dit de binnenactiviteit bij uitstek. Indoor klimmen is spannend, moeilijk en leuk. Het helpt je kids bovendien bij het ontwikkelen van kracht, coördinatie en zelfvertrouwen. Durf je zelf ook mee te gaan?

Workshops

Wil je iets leren of iets nieuws proberen, volg dan een workshop. Veel plaatsen bieden workshops voor kinderen, variërend van knutselen tot koken en van toneelspelen tot zingen. Wie weet schuilt er in jouw zoon of dochter wel een nieuwe Rembrandt of Taylor Swift.

Wat ga jij doen met dit slechte weer?

In dit artikel hebben we je een overzicht gegeven van activiteiten die je met je kinderen kunt ondernemen bij slecht weer. Je hoeft niet binnen te blijven en je te vervelen. Er zijn genoeg leuke, ontspannende, educatieve of sportieve uitjes te bedenken voor kinderen van alle leeftijden.

Dus, de volgende keer dat de regen valt of de temperaturen dalen, pak dan dit lijstje erbij. En maak je klaar om nieuwe herinneringen met je gezin te maken!