Recensie Batavialand

7.010
Beoordeling
Voor peuters
Voor kleuters
Voor schoolkinderen
Voor tieners
Voor ouders
batavialand

Vroeger ging ik met mijn eigen ouders weleens naar de Bataviawerf. Daar kon je de boot uit de 17e eeuw, die was gereconstrueerd, bekijken. Dat kan nu nog steeds en dus ging ik er met mijn eigen kinderen naartoe. Zou het nog net zo leuk zijn als vroeger of is dat een stuk jeugdsentiment? Ik ging op pad met mijn kinderen van 4, 5 en 7 jaar.

Batavialand in Lelystad

Batavialand ligt in Lelystad, aan het IJsselmeer. Het bevindt zich direct naast de Batavia Stad Fashion Outlet. Nu ben ik niet zo van de mode, maar wel van de historie, dus kozen we voor Batavialand. Batavialand bestaat uit 3 onderdelen: een museum, de scheepswerf en de aangemeerde Batavia boot. Deze kun je allemaal bezoeken.

batavialand

Het museum

Het museum is niet erg groot en bestaat uit twee verdiepingen. Het bestaat uit een deel vaste collectie en een deel wisselende tentoonstellingen. Ook is hier een watertheater, een soort speeltuin waar kinderen met water kunnen spelen, maar deze was helaas dicht toen wij er waren.

In het museum vind je allerlei informatie over de historie van Flevoland, over oude boten en andere onderwerpen gerelateerd aan historie en de scheepvaart. Ik vond dat best interessant, maar de kinderen vonden het niet echt boeiend. Gelukkig waren er ook een paar specifiek op kinderen gerichte dingen, waar ze wel blij van werden. Zo heb ik nog weken een liedje over de ‘watermensen’ moeten aanhoren en kregen ze geen genoeg van de interactieve spelletjes. Hier was ook een gigantisch borduurwerk te vinden waarop de hele geschiedenis van Flevoland staat geborduurd: indrukwekkend, maar mijn kinderen keken er niet naar om.

museum batavialand

De scheepswerf

Na een uurtje werd het tijd om verder te gaan richting de scheepswerf. Hier waren een aantal interessante dingen te zien, zoals mooie modellen van (delen van de) Zeven Provinciën, het vlaggenschip van de Nederlandse Marine. Wederom vond ik dit echt interessant, maar mijn kinderen niet zo erg.

Buiten op de werf konden de kids lekker rondrennen. Hier kun je zien hoe de boten vroeger echt werden gemaakt en hoe ze dat nu dus reconstrueren. Je ziet hoe touw en zeil worden gemaakt, zoals ze dat vroeger ook deden. Ook wordt hier hout bewerkt tot bijvoorbeeld de indrukwekkende masten van de zeilschepen.

Er gebeurde nu alleen niet zoveel. Er werd niet gewerkt, wellicht kwam dat doordat wij er op een zondag waren. Mijn advies zou zijn om te gaan wanneer hier wat meer activiteit is. Nu was er niet zoveel te doen waardoor je toch wat sneller uitgekeken bent.

Wel waren er op de werf een aantal zeer vriendelijke vrijwilligers waar de kids een workshop konden doen. Zij hielpen de kinderen met het maken van een sleutelhanger. Hiervoor moesten ze de kruisknoop leren. Ze mochten zelf de kleuren kiezen en ze waren erg blij met het resultaat. Dit was echt heel leuk.

De Batavia

Na het bezoek aan de werf was het tijd voor het slotstuk van ons dagje uit: de Batavia zelf bezoeken. De boot ligt naast de werf aan het IJsselmeer. Ik vind het een indrukwekkende verschijning, al gaan de jaren wel tellen voor dit houten zeilschip. Vroeger ging een dergelijke boot slechts 15 jaar mee, dus ook dit exemplaar heeft zijn langste tijd gehad.

De Batavia was een schip dat in 1628 naar Nederlands-Indië vertrok, maar daar nooit aankwam. Het verging op 4 juni 1629 voor de kust van West-Australië. Het schip is op deze werf compleet gereconstrueerd. Je kunt nu overal op het schip kijken: op het dek en ook benedendeks in de op verschillende plekken zeer lage ruimtes, waar je moet kruipen als volwassene.

Ik vond dat behoorlijk interessant en zeer de moeite waard om na zoveel jaren weer eens te zien. Mijn kinderen, moet ik eerlijk zeggen, zagen het schip al snel als een grote speeltuin. Ik zag de vrijwilliger die toezicht moest houden al regelmatig met een schuin oog naar mijn rennende en gillende kinderen kijken, dus ik wist dat we het niet lang op dit schip zouden volhouden. Na een kwartiertje aan boord was het dan ook weer hoog tijd om terug te gaan naar de parkeergarage en om in de auto naar huis te stappen.

Conclusie: ga vooral wanneer er genoeg te doen is

Ons bezoek aan Batavialand was leuk en leerzaam. Hoewel lang niet alles voor mijn kinderen van 4, 5 en 7 de moeite waard was. Daarvoor was het in algemene zin net te saai voor ze. Ik denk dat een bezoek aan Batavialand met kinderen op deze leeftijd vooral de moeite waard is als er genoeg te doen is. Als de werf echt tot leven komt en de kinderen met eigen ogen kunnen zien hoe alles gemaakt wordt. Mocht je nu snel zijn uitgekeken, dan kun je altijd nog gaan winkelen bij de Batavia Stad Fashion Outlet.

Bart Drost Bart Drost Vader van 3
Laatste update
8 april 2024
Over onze medewerker

Hoi, ik ben Bart, vader van 3 kinderen. Als ervaringsdeskundige weet ik precies wat leuke uitjes zijn, waar je op moet letten als je met (kleine) kinderen op pad gaat en wat de fijne kneepjes van het ouderschap zijn. Ik schrijf ook over het vaderschap op mijn website Dadventures.nl.

Terug naar boven